Windows Sidebar / gadgets - Analoge klok


Deze tip gaat over een gadget die deel uitmaakt van de Windows Sidebar. Meer informatie over de Windows Sidebar vind je in de tip hiervoor: Windows Sidebar gebruiken.

Je hebt natuurlijk standaard rechtsonderin in de taakbalk een digitaal klokje staan. De Sidebar biedt daarnaast een aparte analoge klok die is vorm te geven met standaard ontwerpen. De klok in de taakbalk is overigens uit te schakelen via de eigenschappen van de taakbalk mocht je geen twee klokken willen gebruiken.

Activeren

Om de gadget te gebruiken moet binnen Windows Vista de Windows Sidebar aanstaan, dit is niet het geval binnen Windows 7 want hier bestaat de Windows Sidebar niet meer. In Windows Vista ga naar Start, Alle programma's en klik op Bureau-accessoires. Klik hier op Windows Sidebar die dan aan de rechterkant van je bureaublad tevoorschijn komt. Klik nu met de rechtermuisknop op de Windows Sidebar en kies "Gadgets toevoegen".

In Windows 7 is dit eenvoudiger. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en klik vervolgens in het menu dat tevoorschijn komt op Gadgets.

Windows Sidebar / gadgets - Analoge klok

Een nieuw scherm opent, zoek hierin de "Klok" gadget en dubbelklik hierop. Deze wordt dan standaard toegevoegd aan de Sidebar, in Windows 7 komt deze rechts in beeld.

Windows Sidebar / gadgets - Analoge klok

Om de klok aan te passen klik met de rechtermuisknop op de gadget en kies je "Opties".

Windows Sidebar / gadgets - Analoge klok

Je ziet nu de opties van de klok. Standaard staat deze ingesteld op kloktype 1. Om dit te wijzigen klik je op de pijltjes onder het voorbeeld van de klok om een ander type uit te zoeken. Dan is er ook de mogelijkheid om de klok van een naam te voorzien die in de klok wordt geplaatst. Vul dan je eigen tekst in onder "Naam van klok:". Helemaal onderaan een extra optie om aan te zetten om een secondewijzer weer te geven in de klok. Klik dan het vinkje hiervoor aan. Druk dan op OK en de nieuwe klok is ingesteld.

Windows Sidebar / gadgets - Analoge klok