Windows Mail - Ongewenste e-mail opties


De functie "Ongewenste e-mail" is een nieuwe optie in Windows Mail wat nog niet zat in Outlook Express. Deze optie zit overigens wel in Office Outlook 2003. Deze map dient zoals de naam het al zegt om de ongewenste mail (Spam) eruit te filteren zonder dat ze direct verwijderd worden voor het geval dat er een goede mail tussen komt. Standaard zal al wat spam hier naar toe worden geleid dit hangt af van de instellingen hiervoor.

Om de instellingen op te vragen van "Ongewenste e-mail" ga je bovenin in het menu naar Extra en klik je op Opties voor ongewenste e-mail. Je komt dan direct op het eerste tabblad genaamd Opties waarin je het beschermingsniveau tegen ongewenste e-mail instelt.

Ongewenste e-mail opties

Standaard staat dit op laag, verander hier dan eventueel het niveau naar 1 van de andere opties. Dit is altijd weer te veranderen uiteraard.
  • Geen automatisch filter. Klik op deze optie als u helemaal wilt stoppen met het blokkeren van ongewenste e-mailberichten. Windows Mail gaat echter door met het blokkeren van berichten van domeinnamen en e-mailadressen op de lijst Geblokkeerde afzenders.
  • Laag. Klik op deze optie als u veel ongewenste e-mailberichten ontvangt en u alleen de meest duidelijke ongewenste e-mailberichten wilt blokkeren.
  • Hoog. Klik op deze optie als u een grote hoeveelheid ongewenste e-mailberichten ontvangt en u er zo veel mogelijk wilt blokkeren. U moet de berichten in de map Ongewenste e-mail echter periodiek controleren op legitieme e-mailberichten die daar mogelijk ook heen zijn verplaatst.
  • Alleen veilige lijst. Klik op deze optie als u alleen berichten wilt ontvangen van personen of domeinnamen in de lijst Veilige afzenders. E-mailberichten van personen of domeinnamen die niet aanwezig zijn in de lijst Veilige afzenders, worden behandeld als ongewenste e-mailberichten. U moet deze optie dus alleen kiezen als u zeker weet dat elke persoon van wie of domeinnaam waarvan u berichten wilt ontvangen, aanwezig is op de lijst Veilige afzenders.
In een andere tip voor Windows Mail wordt uitgelegd hoe je een afzender of domein toevoegt aan de lijst met geblokkeerde afzenders. Deze tip vind je hier: Afzender blokkeren

De afzenders of domeinen die geblokeerd worden komen terug in de opties van Ongewenste e-mail. Als je in het hoofdscherm zit klik je op het tabblad "Geblokkeerde afzenders". Hier krijg je dan een overzicht van alle afzenders die geblokkeerd zijn. Klik eventueel op toevoegen om zelf een afzender toe te voegen om te blokkeren. Selecteer een afzender in de lijst en druk daarna op "Verwijderen" om de e-mail van deze afzender weer in het Postvak IN binnen te laten komen.

Ongewenste e-mail opties

Het laatste tabblad van de Ongewenste e-mail opties is "Phishing". Phishing houdt in dat er geprobeerd wordt de gebruiker over te halen om op een nagemaakte website van bijvoorbeeld een bank persoonlijke gegevens in te vullen waar je meestal door middel van een link in een e-mail heen wordt gestuurd. Dit gaat dan vaak om pincodes, creditcard gegevens en wachtwoorden. Als je op dit tabblad klikt kun je eventueel de Phishig filter uitschakelen. Deze staat standaard ingeschakeld.

Meer over Phishing in het artikel hierover: Wat is Phishing