Windows geschiedenis


Windows geschiedenis

Bill Gates is natuurlijk bekend als de grote man achter de gehele Windows reeks en het bedrijf Microsoft. De geschiedenis van beide gaat een eindje terug. Hier een klein overzicht van Microsoft maar met name de verschillende Windows versies. Microsoft is opgericht door Bill Gates en Paul Allen in 1975. Het eerste wat zij samen ontwikkelden was de programeertaal BASIC voor de o.a. de Altair 8800. Microsoft begon vorm te krijgen toen IBM hen benaderde om een besturingssysteem te maken voor de PC van IBM in 1980.

Microsoft zelf had geen besturingssysteem en besloot daarom een besturingssysteem te kopen voor ongeveer 50.000 dollar genaamd QDOS wat omgetoverd werd tot MS-DOS en per licentie werd verkocht aan IBM. Uiteindelijk werd in 1981 door IBM de PC geintroduceerd met het bijgeleverde besturingssysteem MS-DOS 1.0.

Windows 1, 2, 3, en NT

Aansluitend op MS-DOS begonnen Microsoft en IBM samen een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen wat een muis bevatte alsook icoontjes. Echter kwamen de 2 in conflict waardoor ze uit elkaar gingen en afzonderlijk een besturingssysteem gingen maken. Voor IBM kwam het besturingssysteem OS/2 hier uit voort.

Bij Microsoft werd Windows geboren. OS/2 bleef op de achtergrond terwijl Windows uiteindelijk flink door zou breken. De allereerste Windows versie kwam uit in 1985 en heette Windows 1.0 en woog totaal 1 mb. Windows 1 werd al gauw opgevolgd door Windows 2.0 in 1987 en Windows 3.0 in 1990.

Windows 1.0

Windows 1.0 (1985)


Windows 2.0

Windows 2.0 (1987)


Windows 3.0

Windows 3.0 (1990)


Met Windows 3.0 werd een grote stap gezet en kreeg het ook een iets andere uiterlijk wat vooral ook grafisch beter was doordat het VGA kaarten ondersteunde. Er werden van versie 3.0 meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Windows was op dat moment het best verkochte besturingssysteem. In Windows 3.1 kwam vervolgens de tekstverwerker erbij in de vorm van Word waardoor het nog populairder werd plus een aantal games waaronder patience en ondersteuning voor Internet. Er was 6.2 mb vrije ruimte nodig voor 3.0. Een taakbalk en een startknop bestonden nog niet in deze versie.

De laatste versie van Windows 3 was 3.11. Aanvullend hierop kwam in 1992 Windows for Workgroups 3.1, dit was de eerste Windows met Netwerk ondersteuning en het delen van bestanden en printers. Windows NT 3.1 kwam uit op 1 maart 1994. Deze versie leek qua uiterlijk erg op Windows 3.11 maar NT was gebaseerd op een geheel nieuwe system kernel en werd gebruikt voor netwerken/servers/werkstations etc. NT stond voor New Technology. In september 94 kwam NT 3.5 uit.

Windows 95

De taakbalk en de startknop kwamen in de opvolger, Windows 95 dat uitkwam op 24 augustus 1995. Windows 95 was een 32 bit besturingssyteem met veel uitgebreide multi tasking mogelijkheden. Een andere mogelijkheid van Windows 95 was Plug-and-Play, het bestruringssysteem herkent zelf aangesloten randapparatuur.

Windows 95 werd gepromoot met de leus, Start me up naar het gelijknamige nummer van de Rolling Stones dat in de reclame werd gebruikt. Mensen stonden lang in de rij en sliepen voor Winkels om een exemplaar te bemachtigen. Officieel zou Windows 95 in 94 uitkomen en dus ook Windows 94 heten maar dit is niet gelukt. Windows 95 werd meer dan 1 miljoen keer verkocht binnen de eerste 4 dagen. Het besturingssysteem had minimaal 4mb geheugen nodig en 35 mb vrij ruimte op de harde schijf.

Windows 95 :: klik voor een vergroting Windows 95 :: klik voor een vergroting

Windows 95 :: klik voor een vergroting

Windows 95 :: klik voor een vergroting

Windows NT 4.0

In 1996 werd de vernieuwde NT 4.0 versie uitgebracht verkrijgbaar in een aantal versies waaronder een server en workstation versie. Grafisch was NT 4.0 gebaseerd op Windows 95 eveneens met de taakbalk en de startknop.

Windows 98

25 juni 1998 kwam de opvolger van Windows 95 op de markt in de vorm van Windows 98. Qua uiterlijk lijkt het enorm op Windows 95 over het algemeen. Bij 98 werd ook de browser meegeleverd, Internet Epxlorer 4 wat nogal omstreden was en tot een rechtzaak leide.

Een jaar later op 10 juni 1999 kwam de tweede editie uit. Windows 98 Second edition. Hierin waren veel fouten hersteld en was Internet Exlorer 4 vervangen voor versie 5. Ook kwam hiermee ondersteuning voor DVD-Rom spelers. Windows 98 had ook USB, AGP en FAT32 ondersteuning. 98 vroeg 16 MB geheugen en ongeveer 200 mb vrije ruimte op je harde schijf. Voor de Second Edition was dit iets hoger met 24 mb intern geheugen.

Windows 98 :: klik voor een vergroting Windows 98 :: klik voor een vergroting

Windows 98 :: klik voor een vergroting

Windows 98 :: klik voor een vergroting

Windows 2000

17 februari 2000 kwam Windows 2000 uit in verschillende versies als opvolger voor Windows NT 4.0. In 2000 werd hiermee ook de Active Directory ingevoerd. Met behulp van deze directoryservice worden gegevens over objecten opgeslagen in een netwerk en worden deze gegevens beschikbaar gesteld aan gebruikers en netwerkbeheerders. Via Active Directory hebben netwerkgebruikers toegang tot alle hulpbronnen in het netwerk waarvoor ze machtigingen hebben, terwijl ze zich slechts eenmaal hoeven aan te melden. Het biedt netwerkbeheerders 1 punt van waaruit ze alle netwerkobjecten kunnen beheren. Deze versie was dus met name op het bedrijfsleven gericht.

Windows ME

Windows ME kwam uit als opvolger van Windows 98 op in september 2000 geheel gericht op Multimedia. Verdere uitbreidingen waren systeemherstel, nieuwe games, nieuwe mediaprogramma's. ME staat voor Millenium Edition en was de laatste versie van Windows dat op MS-DOS was gebaseerd. Echter was Windows ME de grootste flop van Microsoft op Windows gebied doordat het besturingsssteem o.a. erg instabiel was en slechte hardwareondersteuning had. Windows 98 draaide beter dan Windows ME.

Windows XP

25 Oktober 2001 was het moment dat Windows XP uitkwam en had als codenaam Windows Whistler dat was opgebouwd uit o.a. Windows 2000. XP werd geleverd in 2 versies, een proffesional en de home versie waarbij de proffesional versie gericht was op bedrijven en de home editie op thuisgebruikers. Een grote verbetering aan het besturingssysteem was dat het stukken stabieler draaide als Windows 98 en zeker als Windows ME. Er werden 3 service packs tot nu toe uitgebracht, service pack 1 kwam uit in 2002, service pack 2 kwam uit in augustus 2004 en service pack 3 kwam uit in 2008.

Service Pack 2 introduceert het beveiligingscentrum waarin alle beveiligingsinstellingen zijn te beheren, ook zijn er nieuwe instellingen met o.a. een ingebouwde firewall. Internet Explorer 6 maakt standaard deel uit van XP en wordt later vervangen voor Internet Explorer 7. Door problemen met de EU komen er ook 2 aparte versies van Windows XP uit voor Europa, de zogenoemde N versies zonder de mediaspeler. Echter deze versie werd amper verkocht. De N stond voor "No Mediaplayer". De letters XP staan voor eXPerience.

Aanvullend hierop werd ook Windows XP Media center uitgebracht, gebaseerd op Windows XP met service pack 2. Dit was speciaal ontworpen voor computers die gebruikt worden voor multimedia.

Windows 2003

Windows 2003 is de opvolger voor Windows 2000 en richt zich eveneens puur op het bedrijfsleven. Windows Server 2003 is eigenlijk de servereditie van Windows XP waarin ook de Active Directory weer deel van uit maakt. Windows 2003 had dan ook een hoop nieuwe functies op o.a. het gebied van mail en web.

Windows Vista

Windows Vista was de opvolger van XP en zal ook in een server editie verschijnen. Vista is uitgekomen op 30 november 2006 voor het bedrijfsleven en kwam op 30 januari 2007 uit voor particulieren. Beschikbaar in verschillende smaken voor thuisgebruiker en het bedrijfsleven, de ene versie heeft net weer verschillende, of iets meer opties dan de andere versie. Vista kwam in een 32-bit en een 64-bit versie.

Alle versies werden geleverd op 1 dvd incl. de 32 en de 64 bits versies. Upgraden naar een andere versie werd hierdoor makkelijker door een nieuw serienummer te kopen en Vista te upgraden vanaf je eigen dvd omdat die versie daar dus al opstaat. Met Vista kwamen er ook veel nieuwe functies waaronder, ouderlijk toezicht, verbeterde netwerkmogelijkheden en veel meer nieuwe onderdelen en verbeteringen. Grafisch sprong het ook vooruit met het nieuwe thema Aero Glass en de bijbehorende effecten.

Meer over Windows Vista in het artikel: Blik op Vista

Windows 7

De opvolger van Windows Vista heet Windows 7, eerder ook wel bekend als Windows Vienna. Met Windows 7 is Microsoft de weg ingeslagen van het nummeren. Windows 7 is er net als Windows Vista in zes verschillende versies beschikbaar waarbij de nadruk op de Home Premium versie voor de thuisgebruiker en de Professional versie voor de zakelijke gebruiker en enthousiastelingen ligt. Andere versies zijn: Windows 7 Starter met de nodige beperkingen, Home Basic gericht op alleen opkomende markten. Verder een Enterprise versie en een Ultimate versie net als dat het geval was bij Windows Vista.

Meer over Windows 7 in het artikel: Blik op Windows 7

Windows 8

Met Windows 8 is Microsoft een volledig nieuwe weg ingeslagen want het besturingssyteem is qua interface volledig op de schop gegaan. Met Windows 8 wil Microsoft zich meer richten op onder andere tablets en hiervoor werd de Metro-interface bedacht. Met deze versie van Windows besloot Microsoft tevens de vertrouwde startknop die in voorgaande versies linksonder stond te laten vervallen en werd direct de gelegenheid aangegrepen om een nieuw logo te ontwerpen voor het besturingssyteem.

Meer over Windows 8 in het artikel: Blik op Windows 8