Geschiedenis Internet Explorer


Browser Internet Explorer is op 16 augustus 2010 precies 15 jaar geworden. Begin 1993 lanceerde NCSA officieel Mosaic, de eerste webbrowser voor internet met een volledig grafische interface, gratis voor privÚ gebruik. Het was de eerste browser die afbeeldingen kon integreren in de tekst, in plaats van deze te tonen in een apart venster.

De commerciŰle exploitatie van de browser werd in 1994 door NCSA aan Spyglass overgedragen. Het bedrijf sloot slechts een aantal maanden na de overdracht al een overeenkomst met Microsoft. Nadat deze deal was gesloten bouwde Microsoft de Mosaic browser geheel om tot een eigen versie met als naam Internet Explorer versie 1.0.

De browser werd ge´ntroduceerd op 16 augustus 1995 en kwam samen met Microsoft Plus! voor Windows 95 en de OEM versie van het besturingssysteem.

Internet Explorer 2, 3 en 4

Internet Explorer 2 kwam al vrij snel na de release van versie 1.0, twee maanden later in november 1995 met onder andere ondersteuning voor HTML-tabellen. De tweede versie van de browser was bedoeld voor Windows 95 en Windows NT, een aantal maanden later kwam de Mac versie. Internet Explorer 3 kwam uit in augustus 1996 en daarmee kwam de ondersteuning voor CSS waarmee de vormgeving van websites wordt bepaald.

Geschiedenis Internet Explorer

Geschiedenis Internet Explorer

Internet Explorer 5

Windows 98 werd op 25 juni 1998 uitgebracht en bevatte standaard Internet Explorer 4.0. Later met de tweede editie van Windows 98 kwam standaard versie 5.0 en het geflopte besturingssysteem Windows ME bevatte standaard Internet Explorer 5.5.

Geschiedenis Internet Explorer

Internet Explorer 6

Internet Explorer 6.0 werd standaard meegeleverd met Windows XP. Windows XP kwam uit 25 oktober 2001. Op een gegeven moment was er veel te doen rondom om versie 6.0 van de browser die wereldwijd op dat moment nog een behoorlijk marktaandeel had van 16.97 procent. Diverse grote bedrijven waaronder Google zijn waren op dat moment al gestopt met het ondersteunen van de browser en ook Microsoft voerde zelf diverse campagnes om gebruikers te laten overstappen naar een nieuwere versie van IE.

Aan de andere kant waren er ook bedrijven die juist blij waren met de oude browser omdat veel websites die niet nodig zijn tijdens het werk niet volledig functioneren in deze versie.

Geschiedenis Internet Explorer

Internet Explorer 7 en 8

Versie 7.0 werd ge´ntroduceerd in 2006. Versie 7 kreeg tabbladen, RSS ondersteuning en een phishingfilter. Internet Explorer 8.0 kwam uit op 19 maart 2009 en werd tevens de standaard browser van Windows 7. Apart installeren kon ook op Vista en XP. Nieuw in Internet Explorer 8 vergeleken met versie 7 waren Web Slices en een privacymodus.

Geschiedenis Internet Explorer

Internet Explorer 9

Nu 15 jaar later is het tijd voor de alweer negende versie van de browser. Internet Explorer 9 was de eerste versie van de browser die niet meer ge´nstalleerd kon worden op Windows XP. De insteek van deze versie is een stuk minimalisticher en de tabbladen worden voor het eerst standaard naast de adresbalk geplaatst. Nieuw in Internet Explorer 9 is onder andere een broodnodige downloadmanager en daarnaast traceerbeveiliging.

Logo

Om de op dat moment vijftiende verjaardag van browser Internet Explorer te vieren maakte het team van de browser een overzicht van het logo door de jaren heen sinds de lancering van Internet Explorer 1.0 in 1995. Met de komst van versie 3.0 in augustus 1996 werd de blauwe "E" ge´ntroduceerd en deze is sindsdien gebleven. Toen versie 7.0 uitkwam kreeg de "E" een redesign en 8.0 kreeg dezelfde stijl. Met Internet Explorer 9 is de "E" weer iets gewijzigd. Omdat de "E" herkenbaar is voor veel mensen wordt deze zelfs gebruikt in verschillende landen door Internet CafÚ's waarvan hieronder een aantal voorbeelden.

Geschiedenis Internet Explorer

Geschiedenis Internet Explorer