Windows 8 - Verschillende versies en prijzen


Windows 8

Vlak na het uitkomen van de Consumer Preview van Windows 8 werden er verschillende verwijzingen in het register gevonden waardoor het even leek alsof er in totaal negen verschillende versies van het besturingssysteem zouden gaan verschijnen maar dit is niet het geval. In tegenstelling tot Windows 7 waarvan maar liefst zes verschillende versies bestaan zal Windows 8 slechts in vier verschillende smaken uitgebracht gaan worden.

Het gaat om Windows 8, Windows 8 Pro, Windows RT en Windows 8 Enterprise.

Windows 8 en Windows 8 Pro

Gericht op PC's en tablets met x86-processors zijn Windows 8 en Windows 8 Pro (32-bit en 64-bit). Voor de meeste consumenten zal de normale versie van Windows 8 doorgaans voldoende zijn, Windows 8 Pro is ontworpen voor professionals en enthousiastelingen. Deze versie heeft aanvullende functionaliteiten waaronder encryptie en virtualisatie.

Windows Media Center

In Windows 7 is het standaard mogelijk om met Windows Media Center of Windows Media Player films op DVD's af te spelen. Straks echter is het afspelen van films op DVD binnen Windows 8 standaard niet meer mogelijk. Vanwege de dalende verkoop van DVD's en de kosten om afspelen mogelijk te maken heeft Microsoft besloten om Media Center standaard niet meer op te nemen maar alleen beschikbaar zijn als aanvulling. Degene die wel DVD's willen kunnen afspelen zullen Media Center apart moeten aanschaffen.

Degene die gebruik maken van de reguliere versie van Windows 8 kunnen via het configuratiescherm het Windows 8 Pro Pack installeren om uit te komen op Windows 8 Pro met Windows Media Center en dus de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Voor gebruikers die Windows 8 Pro hebben is er het Windows Media Center Pack voor 10 euro.

Windows Media Player is standaard wel aanwezig in alle versies van het besturingssysteem maar dus zonder de mogelijkheid om films op DVD af te spelen.

Windows RT en Enterprise

Voor apparaten met ARM-chips is er de nieuwe versie Windows RT, deze ARM-chips worden onder andere vaak gebruikt in tablets. Deze versie van Windows zal voorgeinstalleerd worden op deze apparaten en is niet los te koop in de winkel. Zo is bijvoorbeeld de Surface RT, de tablet van Microsft zelf voorzien van deze versie. Belangrijk om te weten is dat hiermee geen software ge´nstalleerd kan worden die op oudere versies van Windows wel werkte, alleen applicaties uit de Windows Store kunnen worden gebruikt. In deze versie zitten standaard touchversies van de programma's Word, Excel, PowerPoint en OneNote. De Enterprise versie van Windows 8 is gericht op grote bedrijven.

Talen

Het is tevens voor het eerst dat alle versies een optie krijgen om eenvoudig de taal van Windows te wisselen, voorheen was dit alleen beschikbaar in duurdere versies van Windows (Ultimate / Enterprise). Naast dit alles zal Microsoft overigens nog wel specifiek voor China en een select aantal opkomende markten lokale versies gaan uitbrengen.

Prijzen

Meer over de prijzen en mogelijkheden van upgraden lees je hier: Prijzen Windows 8.

Overzicht

Een overzicht van de functies per versie lees je hieronder. Meer over Windows 8 zelf lees je in het artikel: Blik op Windows 8. Een overzicht van de systeemeisen vind je hier.

Functies Windows 8 Windows 8 Pro Windows RT
Upgrade van Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premium ja ja nee
Upgrade van Windows 7 Professional, Ultimate nee ja nee
Startscherm, Semantisch zoomen, Live Tegels ja ja ja
Windows Store ja ja ja
Apps (Mail, Agenda, Contactpersonen, Foto's, SkyDrive, Reader, Muziek, Video) ja ja ja
Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) nee nee ja
Internet Explorer 10 ja ja ja
Apparaatencryptie nee nee ja
Connected standby ja ja ja
Microsoft account ja ja ja
Desktop ja ja ja
Installatie x86/64 ja ja nee
Installatie software ja ja nee
Windows Verkenner ja ja ja
Windows Defender ja ja ja
SmartScreen ja ja ja
Windows Update ja ja ja
Nieuw Taakbeheer ja ja ja
Schakelen tussen talen (Language Packs) ja ja ja
Verbeterde ondersteuning voor meerdere monitoren ja ja ja
Storage Spaces ja ja nee
Windows Media Player ja ja nee
Exchange ActiveSync ja ja ja
Bestandsgeschiedenis ja ja ja
ISO / VHD ja ja ja
Foto-wachtwoord ja ja ja
Extern Bureaublad (client) ja ja ja
Reset en refresh ja ja ja
Snap ja ja ja
Touch and Thumb keyboard ja ja ja
Trusted boot ja ja ja
VPN client ja ja ja
BitLocker en BitLocker To Go nee ja nee
Opstarten van VHD nee ja nee
Client Hyper-V nee ja nee
Domain Join nee ja nee
Encrypting File System nee ja nee
Groepsbeleid nee ja nee
Extern Bureaublad (host) nee ja nee

Productverpakkingen

Met de komst van het nieuwe besturingssysteem heeft Microsoft ook nieuwe verpakkingen ontworpen. Het nieuwe strakke logo van Windows is hierin verwerkt waarbij er gekozen is voor een witte kleur voor de standaardversie van Windows 8 en een donkere kleur voor Windows 8 Pro. De verpakkingen zijn een stuk lichter dan de dozen van Windows 7. Wat betreft Windows 8 Pro bevat elke verpakking een van de vijf gemaakte illustraties.