Windows 7 - Windows Prestatie Index


De Windows Prestatie Index is een totaalscore die Windows geeft aan de hardware van je PC, hoe hoger het getal hoe beter je PC presteert. De totaalscore is een samenvattende score gebaseerd op vijf aparte onderdelen van je PC. De vijf onderdelen bestaan uit de processor, het geheugen (RAM), grafisch, grafische weergave voor spellen en de harde schijf. Elk onderdeel krijgt dus een eigen score waaruit uiteindelijk een basisscore uit wordt berekend.

De maximale score die toegekend kan worden is 7.9 en wordt als volgt ingedeeld.
  • Basisscore 2 of hoger
    PC's met een score van 2 of hoger zijn over het algemeen prima geschikt voor op kantoor. Hierop kan software gedraaid worden als het Office pakket, e-mail en internet. Een PC met deze score is meestal niet krachtig genoeg voor het glazige Aero Glass thema of geavanceerde multimediamogelijkheden.
  • Basisscore 3 of hoger
    Met een score van 3 is het mogelijk om het glazige Aero Glass thema te draaien en andere grafische toepassingen. Een score van 3 moet genoeg zijn om diverse spellen te draaien. Hierbij moeten sommige subscores zoals 'Grafisch' en 'Vaste schijf' wel hoog scoren. Tevens moet dit genoeg zijn voor Media Center.
Je kunt je eigen computer testen door naar Start te gaan en met de rechtermuisknop te klikken op "Computer". Kies hier dan voor Eigenschappen. In het venster onder de kop "Systeem" staat dan als eerste de waardering met daarachter direct de basisscore. Door op de optie erachter te klikken kun je Windows Prestatie Index openen en de vijf verschillende subscoren bekijken.

Altijd labels tonen taakbalk knoppen