Windows 7 - Virtual PC en Windows XP Mode (Alleen Professional en Ultimate)


Icoon Windows Virtual PC Windows 7 heeft gratis de beschikking over Windows Virtual PC en Windows XP Mode. Deze nieuwe functie is gebaseerd op Virtual PC en is alleen wordt geheel gratis aangeboden door Microsoft als aanvullende download aan gebruikers van de Professional, Ultimate en Enterprise versie van Windows 7.

Virtual PC is een gratis programma van Microsoft waarmee je eenvoudig Windows versies kunt simuleren binnen een bestaande Windows installatie. Zo kun je bijvoorbeeld Windows 98 op Windows XP draaien. Op dit moment is Virtual PC 2007 gratis beschikbaar voor Vista en XP. Windows Virtual PC in combinatie met Windows XP Mode voor Windows 7 gaat een stap verder dan voorgaande Virtual PC versies en hiermee heb je de mogelijkheid om oudere software rechtstreeks vanuit Windows 7 te starten en te draaien waardoor het lijkt alsof het programma gewoon in Windows 7 is geinstalleerd.

Taakbalk items ordenen en vastpinnen

Ge´nstalleerde programma's zijn in dat geval direct beschikbaar vanuit het Menu Start in Windows 7 en hoeven dus niet meer gestart te worden vanuit de virtuele XP versie zoals dat nu bijvoorbeeld het geval is bij Virtual PC 2007 waarin programma's alleen draaien op de XP desktop. Je hebt in dit geval de beschikking over een volledige Windows XP installatie met Service Pack 3. Windows XP is voorzien van Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 en Outlook Express 6. Deze drie programma's zijn overigens niet te gebruiken in Windows 7 maar alleen in de virtuele installatie. Dit geld ook op het moment dat je Internet Explorer 6 update naar Internet Explorer 7.

Het downloaden kan via onderstaande link naar de website van Microsoft, hier download je dan twee bestanden, Windows Virtual PC (5 MB) en Virtual Windows XP zelf (450 MB). Het installeren gaat vrij eenvoudig en begint met Windows Virtual PC en daarna XP Mode. Tijdens de installatie krijg je een korte tutorial over het gebruik van Windows XP Mode.

Let wel op, bij het gebruik van Windows XP Mode wordt er minimaal 2 GB werkgeheugen geadviseerd en 15 GB extra vrije ruimte op je harde schijf. Windows XP Mode vereist tevens een Intel of AMD processor die hardwarematige virtualisatie ondersteunt. Het kan hierbij zijn dat dit apart geactiveerd moet worden in het BIOS.

Download: Windows Virtual PC en XP Mode

Als je beide dan gedownload en geinstalleerd hebt start dan Windows Virtual PC. De eerste keer starten zal iets meer tijd in beslag nemen dan een tweede keer. Nadat Virtual PC is opgestart kun je programma's gaan installeren of eventueel aan de slag met Windows XP zelf. Zo kan het hier ook handig zijn voor webdesigners om met behulp van Virtual PC websites te kunnen testen in bijvoorbeeld Internet Explorer 6.

Door in Windows XP naar Deze Computer te gaan krijg je een overzicht van aanwezige schijven te zien. Deze worden aangemerkt als netwerkschijven maar zijn in feite de partities die aanwezig zijn op de (host) computer zelf. Zodoende kun je snel bestanden heen en weer verplaatsen tussen Windows 7 en de virtuele Windows XP installatie. Een CD / DVD speler wordt automatisch herkent, zodra je een installatie cd / dvd in je computer doet zal deze ook automatisch opstarten in Windows XP, mits deze actief is uiteraard.

Programma's moeten eerst worden ge´nstalleerd in de virtuele omgeving voordat je ze kunt gebruiken in Windows 7 zelf. Na installatie komen de ge´nstalleerde programma's automatisch beschikbaar in Windows 7 onder het Menu Start, Alle Programma's, Windows Virtual PC, Virtual Windows XP Applications. Zodra je een programma start vanuit Windows 7 zal de desktop van Windows XP eerst sluiten om zodoende de virtuele applicatie te kunnen openen.

In Virtual Windows XP heb je bovenin een optie USB die eventuele aangesloten apparaten toont zoals webcams en USB sticks. Ernaast een optie CTRL + Alt + Delete. Via het menu item Action kun je kiezen voor Slaapstand, Herstarten en Volledig scherm.

Taakbalk items ordenen en vastpinnen

Meer over hoe je eigen virtuele machines aanmaakt in de tip: Virtual PC: Eigen virtuele installaties.

Installatie en instellingen

Klik voor een vergroting

Installatie Firefox 1.0.1 en Word 2003

Klik voor een vergroting

Installatie Windows Vista

Klik voor een vergroting

Video