Windows 7 - Thuisgroep instellen en lid worden


Nieuw geintroduceerd in Windows 7 zijn thuisgroepen. Met een thuisgroep (homegroup) kan er snel een thuisnetwerk gecreeerd worden om zodoende makkelijk video's, foto's, printers en andere bestanden te kunnen delen. Je kunt zelf bepalen wat je wel en wat je niet wilt delen qua bestanden en apparatuur, hierbij moeten andere computers wel voorzien zijn van Windows 7 om zich aan te kunnen melden bij een thuisgroep.

Een thuisgroep kan aangemaakt worden via het Netwerkcentrum, wat belangrijk hierbij is, is dat de netwerklocatie ingesteld staan op 'Thuisnetwerk' en niet op Particulier of Openbaar. Dit controleer je door naar Start te gaan en op Configuratiescherm te klikken. Klik dan op "Netwerk en internet" en klik dan op Netwerkcentrum. Hier kun je bekijken waarop de netwerklocatie is ingesteld. Dit zie je onder "De actieve netwerken weergeven".

Thuisgroep instellen

Door hierop te klikken kun je dit eventueel wijzigen naar Thuisnetwerk.

Thuisgroep instellen

Vervolgens kun je beginnen met het instellen van een thuisgroep. Klik hiervoor, ook in het Netwerkcentrum op de vermelding 'Een thuisgroep en opties voor delen selecteren'. In het scherm dat volgt klik op de knop 'Een thuisgroep maken' waarna de wizard opent. Windows 7 zal zelf detecteren als er al binnen het netwerk thuisgroepen bestaan, in dat geval kun je via dit scherm direct lid worden van deze thuisgroep.

In dit eerste scherm selecteer je wat je wilt gaan delen, opties zijn hier: Afbeeldingen, Documenten, Muziek, Printers en Video's. Het is hier zo dat bibliotheken gedeeld worden, een harde schijf is niet beschikbaar en staat los van de thuisgroep tenzij deze uiteraard apart wordt gedeeld en beschikbaar wordt gemaakt voor andere computers.

Thuisgroep instellen

Klik daarna op de knop Volgende, de thuisgroep wordt dan aangemaakt. Zodra dit is afgerond verschijnt het wachtwoord in beeld die je via de link eronder kunt afdrukken. Dit wachtwoord is benodigd om andere computers toe te voegen aan de thuisgroep.

Thuisgroep instellen

Klik dan op voltooien. In het scherm dat volgt kun je de instellingen van de aangemaakte thuisgroep wijzigen. Dit kan later ook altijd door naar Start te gaan, Configuratiescherm en hier te klikken op Netwerk en Internet en vervolgens Thuisgroep. Het wachtwoord dat Windows 7 automatisch aanmaakt is een sterk, moeilijk wachtwoord. In het venster met opties kun je dit wachtwoord ook wijzigen naar een eigen, beter te onthouden wachtwoord.

Thuisgroep instellen

Zoals gezegd zal Windows 7 zelf detecteren als er al binnen het netwerk thuisgroepen bestaan. Er is dan de mogelijkheid om hiervan direct lid te worden, hiervoor heb je het wachtwoord van de thuisgroep wel nodig. Vervolgens krijg je dan de vraag wat je zelf wilt delen met deze thuisgroep en de vraag om het wachtwoord te typen.

Thuisgroep instellen

Nadat je bent aangemeld bij een thuisgroep is deze terug te vinden via de verkenner. Ga hiervoor naar Start en klik op Computer. Aan de linkerkant in het navigatievenster zie je dan de thuisgroep terug met daarbij de computers die lid zijn. Klik dan op een computer om de gedeelde bestanden zoals afbeeldingen en video's te bekijken. De printers die beschikbaar zijn gekomen via de thuisgroep vindt je terug via Start, Apparaten en printers.

Thuisgroep instellen

Thuisgroep verlaten
Je kunt altijd een thuisgroep weer verlaten via, Start, Configuratiescherm, Netwerk en Internet en vervolgens Thuisgroep. Onderaan staat dan de optie om de thuisgroep te verlaten. Verder kun je hier altijd wijzigen wat je deelt met andere computers.

Thuisgroep instellen

Nieuwe bibliotheken delen
Je kunt ook eigen aangemaakte bibliotheken delen via een thuisgroep. Hiervoor is er een aparte tip: Nieuwe Bibliotheken delen met thuisgroep. Een andere mogelijkheid is om de thuisgroep beschikbaar te maken in het Menu Start, meer daarover hier.

Media delen
Aansluitend daarop kun je ook muziek en video streamen naar andere computers. Dit houdt in dat deze media beschikbaar komt voor andere computers via Windows Media Player. Echter dit moet apart ingesteld worden. Ga hiervoor naar Start en klik op het Configuratiescherm. Klik vervolgens op Netwerk en Internet en daarna op Thuisgroep. In het venster dat volgt klik het vinkje aan voor "Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen". Klik dan onderaan op Wijzigingen opslaan.

Thuisgroep instellen

Je kunt echter door in hetzelfde venster te klikken op "Opties voor mediastreaming selecteren" per computer bepalen welke wel en welke geen toegang krijgt tot je media. Tevens kun je hier een naam toekennen die andere computers in beeld krijgen bij het openen van je mediabibliotheek.

Thuisgroep instellen