Windows 7 - Probleemstappenbeschrijving (psr.exe)


Windows 7 beschikt over een kleine tool genaamd Probleemstappenbeschrijving, voorheen ook bekend als de problem steps recorder. Met deze tool die gericht is op het 'opnemen' van problemen kun je eenvoudig bepaalde stappen die je uitvoert in Windows 7 opnemen. Het rapport dat dit oplevert kan bijvoorbeeld gebruikt worden door systeembeheerders of vrienden om een mogelijk probleem dat je hebt uit te leggen op te lossen. Het gemaakte rapport wordt ook voorzien van screenshots.

Dit kleine programmatje start je door naar het Menu Start te gaan en in het zoekveld 'psr.exe' te typen en daarna te drukken op Enter. Eventueel kun je de tool vinden in de map C:\Windows\System32 met als naam dus psr.exe.

Zodra je klikt op "Opname starten" wordt vanaf dat moment elke stap die je doet met je muis opgenomen. Na het stoppen van de opname wordt er een zipbestand opgeslagen met daarin een MHTML bestand / rapport met de genomen stappen en screenshots. Tijdens het opnemen wordt alles wat je typt niet opgenomen, zodoende worden eventuele wachtwoorden ook niet opgeslagen. Functietoetsen en sneltoetsen worden wel meegenomen in het rapport. Er is echter wel een optie om tijdens het opnemen commentaar in te voegen wat weer terug komt in het rapport.

Een opmerkingen invoegen doe je via de knop "Opmerking invoegen" direct naast de tijd.

Via de volgende link kun je een voorbeeld van een dergelijk rapport bekijken, hier is echter wel een beperking doordat het rapport alleen bekeken kan worden met Internet Explorer, Voorbeeldrapport PSR.

Probleemstappenbeschrijving (psr.exe)