Windows 7 - Installeren Windows 7


De installatie van Windows 7 is vergelijkbaar met de installatie van Windows Vista maar verloopt over het algemeen iets sneller afhankelijk van de versie die je installeert. Hieronder wordt de installatie van Windows 7 doorlopen, in principe wordt hier uitgegaan van een schone nieuwe installatie van het besturingsysteem. Kijk eventueel op deze pagina voor de systeemeisen van Windows 7: Systeemeisen. Ervan uitgaand dat je een originele versie hebt van Windows 7 zal er geen keuzevenster in beeld komen waarin je moet kiezen welke versie van Windows je in huis hebt. Het invoeren van de productsleutel komt pas aan de orde in de laatste stappen, in tegenstelling tot Windows Vista waar dit in het begin gebeurd om zodoende de juiste versie van Windows Vista te kunnen bepalen.

Windows installeren begint zoals gebruikelijk met het opstarten van de computer en de Windows 7 installatie DVD in je DVD speler. Heb je echter niet de beschikking over een DVD speler en heb je tegelijkertijd wel een ISO bestand van Windows 7 dan kun je ervoor kiezen om Windows 7 met een USB stick te installeren. Meer daarover: Installeren vanaf USB. Zorg dat je computer automatisch opstart met de DVD. Er wordt dan gevraagd of je de computer op wilt starten met de DVD, klik op een toets om de installatie te starten en je krijgt een melding in beeld dat de bestanden worden geladen (Windows is loading files).

Installatie uitleg

Dan verschijnt het eerste venster waarin je de taal kiest evenals de indeling van tijd en valuta en de toetsenbordindeling. Over het algemeen kun je alles laten staan zoals dit standaard is ingesteld, klik dan op Volgende.

Installatie uitleg

In het volgende venster klik direct op de knop 'Nu installeren' om door te gaan met de installatie. Eventueel kun je hier nog klikken op de optie "Wat moet u weten voordat u Windows installeert?". Stel dat je ooit op het punt komt dat Windows niet goed meer opstart kun je op deze manier ook Systeemherstel uitvoeren. In deze stap klik je dan op "Uw computer herstellen".

Installatie uitleg

Wat nu volgt is het begin van de daadwerkelijke installatie, in beeld zal verschijnen dat de Setup wordt gestart die begint met de Licentievoorwaarden. Mocht je het interessant vinden kun je deze even doornemen, klik anders het vinkje aan voor "Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden" en klik op volgende.

Installatie uitleg

Het type installatie volgt. Je hebt hier de keus tussen een upgrade en een volledige schone installatie. Als je Windows Vista op dit moment hebt geinstalleerd kun je eventueel voor de upgrade mogelijkheid kiezen, maak je gebruik van Windows XP is het noodzakelijk om een aangepaste installatie uit te voeren. In dit geval gaan we uit van een schone installatie.

Installatie uitleg

Hierna moet je bepalen op welke schijf je Windows gaat installeren. Heb je meerdere partities dan kun je bijvoorbeeld Windows op de C: schijf installeren en je belangrijke documenten op de tweede, de D: schijf bewaren, mits je hiervoor genoeg ruimte hebt. In dit scherm kun je een de harde schijf eventueel opdelen en formateren. Hiervoor klik je op de knop Stationsopties. Door op de 'Niet toegewezen ruimte' te klikken kun je via de knop Nieuw een nieuwe partitie maken. Geef hier dan de grootte op en druk op Toepassen. Maak dan op deze manier dan partities totdat de alle ruimte is verdeeld. Selecteer dan de partitie waarop je Windows wilt installeren en klik op volgende. Wil je dit allemaal niet kun je de 'Niet toegewezen ruimte' direct selecteren en op volgende klikken.

Installatie uitleg

Windows 7 wordt dan vervolgens geinstalleerd. Dit bestaat uit een aantal stappen. Als eerste worden de Windows bestanden gekopieerd, daarna uitgepakt. Daarna zullen de verschillende onderdelen worden geinstalleerd.

Installatie uitleg

Windows zal tijdens deze stap opnieuw opstarten en op een gegeven moment komt de melding in beeld dat de computer wordt voorbereid op het eerste gebruik.

Installatie uitleg

Je komt dan op het punt waarop je een gebruikersnaam en een computernaam. De computernaam wordt automatisch bepaald op basis van je ingevulde gebruikersnaam. Dit kun je handmatig wijzigen of laten staan. Druk dan op de knop Volgende.

Installatie uitleg

In het volgende scherm kies een wachtwoord. Vul deze twee keer in met daaronder eventueel een geheugensteun. Als je geen wachtwoord, of later een wachtwoord wilt instellen dan klik direct op volgende.

Installatie uitleg

Daarna is het tijd voor de productcode. Vul deze hier in en schakel eventueel het vinkje voor het automatisch activeren uit. De productsleutel kan ook later worden ingevuld, dit moet dan gebeuren binnen 30 dagen. Deze periode kan een aantal keer verlengd worden zoals omschreven in een andere tip.

Installatie uitleg

Dan de automatische updates. Het is altijd aan te raden om deze in te schakelen. Klik hier op "Aanbevolen instellingen gebruiken". Eventueel kun je dit wel later instellen door op "Later opnieuw vragen" te klikken.

Installatie uitleg

Dan volgt de klok. Normaal gesproken zal de tijd en de datum goed zijn ingesteld. Klik hier op volgende om door te gaan naar de netwerk instellingen.

Installatie uitleg

Net als bij Windows Vista stel je een standaard locatie van de computer in. Als je er geen problemen mee hebt dat andere computers jou computer kunnen vinden en je wilt ook zelf andere computers binnen het netwerk detecteren neem dan de optie 'Thuisnetwerk'. Zoals ook vermeld in het venster, selecteer deze optie niet voor openbare plaatsen. Aansluitend daarop kun je voor het bedrijfsnetwerk kiezen. Als laatste optie is het openbare netwerk. Dit stel je in op het moment dat je niet wilt dat alle computers herkent worden.

Installatie uitleg

Er wordt dan verbinding gemaakt met het netwerk en de instellingen worden toegepast. Dit was de laatste stap en de installatie wordt nu voltooid, het bureaublad voorbereid en je kunt verder met het installeren van de rest van de programma's. In tegenstelling tot Windows Vista komt er hier geen Introductiescherm in beeld en tevens geen Windows Sidebar omdat deze niet meer bestaat in Windows 7, de gadgets zijn nog wel aanwezig.

Installatie uitleg

Installatie uitleg