Windows 7 - Installeren vanaf USB


Windows 7 kan geinstalleerd worden vanaf een USB stick, mits deze groot genoeg is uiteraard (minimaal 4 GB). Bijvoorbeeld als je Windows 7 online hebt aangeschaft in de winkel van Microsoft dan download je het besturingsysteem als een ISO bestand. Dit bestand kan eenvoudig op een DVD gebrand worden maar je kan dit bestand ook op een USB stick plaatsen en zodoende op deze manier Windows 7 installeren. Dit is met name handig als je niet de beschikking hebt over een DVD speler.

Zodra je over een ISO bestand beschikt heb je een speciaal programma'tje nodig van Microsoft waarmee je de USB stick voorbereid en waarmee de ISO op de stick wordt geplaatst. Overigens kun je het programma ook gebruiken om het bestand op een DVD te branden. Dit tooltje download je via de onderstaande link.

Update
Op het moment van schrijven heeft Microsoft de tool offline gehaald, via de onderstaande link kun je de tool alsnog downloaden.

Download

Na het downloaden dubbelklik op het bestand om de installatie te starten en klik onderin het venster op de knop Volgende.

Installeren vanaf USB

Dan volgen de voorwaarden, klik het vinkje aan om akkoord te gaan en klik opnieuw op Volgende. Dan kan de installatie van start gaan door een druk op de knop "Installeren"

Installeren vanaf USB

Dan start het programma door naar Start te gaan en te klikken op Alle programma's. Ga dan naar de map 'Windows 7 downloadprogramma voor USB DVD' en klik op 'Windows 7 downloadprogramma voor USB DVD' om het programma te starten. Er volgen dan vier stappen, de eerste stap is het selecteren van het ISO bestand. Zoek deze op via de knop Bladeren en druk daarna op Volgende.

Installeren vanaf USB

Stap 2 is het kiezen van het Mediatype, klik in dit geval op USB apparaten. Let wel op, zodra je met het programma Windows 7 definitief op de USB stick gaat plaatsen zal deze worden geformateerd. Haal belangrijke bestanden dus eventueel van je de USB stick af.

Installeren vanaf USB

Stap 3 volgt waarin je de gewenste USB stick aanwijst en start daarna het proces. Je ziet dan de voortgang in beeld, dit duurt enkele minuten.

Installeren vanaf USB

Als dit is voltooid navigeer dan naar de USB stick en je ziet dat de volledige ISO uitgepakt op de USB stick staat. Je kunt dan bijvoorbeeld de setup.exe starten vanuit een bestaande Windows installatie. Je kunt ook de computer met de USB stick opstarten, de USB stick is na het uitvoeren van het programma bootable. Het kan benodigd zijn dat je hiervoor in de BIOS van je computer de opstartvolgorde moet wijzigen.

Meer over de installatie zelf in de tip: Installeren Windows 7.

Installeren vanaf USB