Windows 7 - ClearType tekst aanpassen


ClearType is technologie van Microsoft zelf om de leesbaarheid van tekst te verbeteren. Dit gaat met name op voor LCD schermen maar werkt ook op de oudere CRT schermen. ClearType is standaard ingeschakeld in Windows 7. De tekst is gedetailleerder en woorden zien er op het scherm bijna net zo scherp uit als op papier. Zodoende is tekst eenvoudiger te lezen tijdens langere perioden en leidt dit minder snel tot vermoeide ogen.

Nu was het in de vorige versies van Windows wel mogelijk om ClearType aan of uit te zetten echter in Windows 7 is hier een nieuwe tool voor opgenomen om deze technologie te optimaliseren. Ga hiervoor naar Start en klik op het Configuratiescherm. Klik daarna op 'Hardware en geluiden' en vervolgens op de knop Beeldscherm. In het venster dat volgt staat aan de linkerkant de vermelding 'ClearType-tekst aanpassen'.

ClearType tekst aanpassen

De wizard wordt dan geopend, wil je ClearType uitschakelen kan dit tevens in dit eerste scherm door het vinkje te verwijderen. Klik anders op volgende. Je begint dan met het doorlopen van vier verschillende stappen waarbij je telkens het tekstvoorbeeld kiest dat volgens jou het beste eruit ziet.

ClearType tekst aanpassen

Klik daarna op volgende en kies in de volgende stappen opnieuw de tekst die er het beste uitziet. Aan het einde volgt dan de melding "De tekstweergave op het beeldscherm is geconfigureerd". Klik op voltooien en de wizard is afgerond.

ClearType tekst aanpassen