Blik op Windows 7


Blik op Windows 7

In het artikel Blik op Vista kon je een vergelijking bekijken tussen Windows XP en Windows Vista. Hieronder een korte indruk van Windows 7 vergeleken met Windows Vista met screenshots en video's. In de video's zijn een aantal onderdelen van Windows 7 te bekijken als aanvulling op onderstaand artikel, de video's staan vermeld op een aparte pagina die je bereikt via de volgende link Windows 7 video's.

Windows 7 is de opvolger van Windows Vista dat uitkwam op 30 januari 2007 voor consumenten en al eerder eind 2006 voor de zakelijke markt. Windows 7 was eerder bekend onder de namen Windows Blackcomb en Windows Vienna maar Microsoft maakte eind 2008 bekend dat de definitieve naam Windows 7 was geworden. In de toekomst zal Microsoft ook gaan doornummeren en wordt dus de opvolger van Windows 7, Windows 8.

Net als dat gebeurde met Windows Vista komt Windows 7 eerder beschikbaar voor bedrijven. De RTM versie van Windows 7 is beschikbaar voor onder meer software en hardwareontwikkelaars sinds 6 augustus. Ongeveer twee dagen later kregen oem's de definitieve versie van het besturingsysteem. Het ging hier wel in eerste instantie alleen om de Engelse versie. Voor consumenten is Windows 7 beschikbaar sinds 22 oktober 2009.

Verschillende versies - Prijzen en Upgrade Vista / XP

Er gaan diverse versies van Windows 7 verschijnen. Net als bij Windows Vista zijn dit er in totaal zes. Microsoft legt hierbij de nadruk op twee versies, de Home Premium versie voor de thuisgebruiker en de Professional versie voor de zakelijke gebruiker en enthousiastelingen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met Windows XP, met de Home en de Professional versie. Daarnaast is er ook wereldwijd een Starter versie beschikbaar die alleen verkocht wordt bij nieuwe pc's. Deze Windows 7 Starter heeft diverse beperkingen ten opzichte van andere versies. Daarnaast is er een Home Basic versie gericht op opkomende markten en een Ultimate versie met alles opties en mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om te upgraden vanaf Windows Vista. Gebruikers met Windows Vista kunnen zodoende upgraden naar een vergelijkbare Windows 7 versie. Meer informatie over de verschillen tussen de versies van Windows 7, de adviesprijzen en upgrade mogelijkheden plus de systeemeisen in de volgende tips:

Windows 7 Starter

Dan eerst nog even kort over Windows 7 Starter. Zoals gezegd is er een speciale Starters versie met diverse beperkingen. Aanvankelijk kende Starter de beperking dat er maximaal drie programma's gelijk geopend konden worden. Zodra je een vierde programma wilde openen verscheen er een melding zoals hieronder in de screenshot van een eerste testversie. Microsoft heeft echter later besloten deze beperking te verwijderen waardoor er nu wel een onbeperkt aantal programma's geopend kunnen worden.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de bureaubladachtergrond te wijzigen of de geluiden aan te passen. Aanvankelijk was er ook het limiet dat er maximaal drie programma's geopend konden worden. Deze beperking werd later door Microsoft weer verwijderd. De starters versie mist verder diverse functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld wel mogelijk om de vormgeving aan te passen, kan de resolutie en de screensaver gewijzigd worden maar is het niet mogelijk de achtergrond van het bureaublad te wijzigen of de standaard geluiden van Windows aan te passen. Spellen zijn ook aanwezig in Windows 7 Starter echter Mahjong Titans, Chess Titans en de internetspellen missen.

Klik voor een vergroting

Windows 7 Starter Windows 7 Starter Windows 7 Starter

Installatie

Dan als eerste de installatie van Windows 7. Deze is vrijwel gelijk aan de installatie van Windows Vista, bij het starten van de installatie en bij het starten van Windows 7 is het nieuwe opstartlogo te zien waarvan een video in het overzicht met Windows 7 video's. Wel beschikt de installatie over een andere achtergrond en is ook de installatie sneller afgerond als de installatie van Windows Vista. Aan het begin van de installatie wordt gevraagd welke versie van Windows 7 je wilt installeren.

Verder tijdens de installatie de bekende vragen zoals net als bij de installatie van Windows Vista, de gebruikersnaam met wachtwoord, automatische updates en de tijdzone plus de mogelijkheid om vast verbinding te maken met een draadloos netwerk mits deze aanwezig is uiteraard, anders wordt deze stap overgeslagen. Uiteindelijk verloopt de installatie vlot en neemt Windows 7 Ultimate ongeveer 7.2 GB in beslag, iets minder dan Windows Vista. De screenshots van de installatie en Anytime upgrade hieronder zijn nog in het Engels, in de rest van het artikel zijn de screenshots in het Nederlands.

Klik voor een vergroting

Opstartscherm Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Installatie Windows 7 Bureaublad Windows 7

Aero

Er zijn een aantal nieuwe Aero functies in Windows 7. Als eerste is dat de nieuwe optie genaamd Aero Snap. Als een venster naar de bovenkant van het scherm wordt versleept met de muis wordt deze automatisch gemaximaliseerd tot volledig scherm. Wordt een venster naar de linkerkant van het scherm gesleept zal deze vergroot worden tot de helft van het scherm zodat er nog een ander venster naast kan. Voordat een vergroting plaatsvindt zie je eerst een kader als een soort preview.

Aerosnap

Nieuw is ook de functie Aero Shake. Op het moment dat er meerdere vensters openstaan en je met de muis een venster oppakt en 'schud' worden de overige vensters direct geminimaliseerd. Van deze functie een video in het overzicht van Windows 7 video's.

Als laatste is er Aero Peek, door met de muis rechtsonderin over de knop "Bureaublad weergeven" te bewegen kun je even snel 'spieken' wat er op het bureaublad staat. Alle openstaande vensters worden dan transparant en voorzien van een kader. Deze vensters zijn echter niet aan te klikken, items op het bureaublad zijn eveneens niet aanklikbaar omdat zodra je de muis weer van de knop afhaalt de transparantie vervalt.

Deze functie is ook terug te zien op het moment dat je gebruik maakt van Alt + Tab. Het geselecteerde programma zal dan naar voren komen en de overige vensters worden dan transparant gemaakt. Ditzelfde geld eveneens voor items op de taakbalk. Als je meerdere vensters hebt openstaan en je gaat met de muis op een Thumbnail van het programma of venster in de taakbalk staan zal het desbetreffende programma of venster naar voren worden gehaald en zodoende kun je even kort het programma 'bekijken' en weer terug schakelen naar het originele venster.

Aeropeek

Introductiecentrum

Bij het opstarten mist het Introductiecentrum dat standaard wordt gestart na de installatie van Windows Vista. Het Introductiecentrum is wel aanwezig en is te vinden direct in het menu start of via Alle Programma's, Bureau-accessoires.Het Introductiecentrum ziet er nagenoeg hetzelfde uit qua opzet als in Windows Vista maar heeft wel een andere achtergrondafbeelding. Opties hier onder andere om snel een thuisgroep aan te maken, Windows Live Essentials (Live Messenger, Live Mail etc.) te downloaden, bestanden te back-uppen, gebruikersaccountbeheer te openen, thema's te wijzigen en de optie om nieuwe gebruikers toe te voegen. Hierbij niet de optie om het Introductiecentrum automatisch te laten opstarten.

Desktop / Taakbalk

De startknop op de taakbalk heeft iets andere kleuren op het moment dat je er met de muis overheen gaat vergeleken met Windows Vista. Windows 7 is nu voorzien van een Superbar, een nieuwe taakbalk die standaard bijna twee keer zo hoog is als in voorgaande Windows versies. De iconen op de taakbalk zijn daardoor eveneens groter, echter is het mogelijk om deze iconen via de opties weer kleiner te maken zoals in Windows Vista waarmee de taakbalk ook direct weer de 'normale' grote krijgt en werken deze nieuwe knoppen wel prettiger.

Vensters worden ook in Windows 7 standaard gegroepeerd op de taakbalk, programma's worden daaarnaast op de taakbalk ook niet meer getoond als tabs met omschrijvingen zoals nu in Windows Vista maar alleen de iconen zijn te zien waardoor je veel ruimte bespaard. Echter is hierdoor de scheiding minder goed te zien tussen de items / iconen die vast op de taakbalk staan en geopende programma's maar dit wijst zich snel genoeg. Het is hier wel mogelijk om labels weer in te schakelen zoals nu bij de tabs in Vista.

De standaard taakbalk ziet er als volgt uit.

Standaard
Standaard Taakbalk

Kleine iconen
Standaard Taakbalk met kleine iconen

Zonder labels
Standaard Taakbalk zonder labels

Met labels
Standaard Taakbalk met labels

Nieuw is hier dat de verschillende geopende programma's / tabs georderd kunnen worden zoals dat in bijvoorbeeld Internet Explorer 7 / 8 met de tabbladen ook mogelijk is. Dit kan simpel door een icoon met de muis te verslepen naar de plek waar deze moet komen.

Standaard als je over een tab op de taakbalk beweegt zie je een preview van het programma. In tegenstelling tot Vista zijn deze previews niet meer uit te schakelen. De optie "Taakbalk altijd op voorgrond weergeven" is eveneens komen te vervallen, de optie om de taakbalk automatisch te verbergen is er nog wel.

Standaard staat er dus aan de rechterkant van de taakbalk een "Bureaublad weergeven" knop die niet is uit te schakelen, hiermee kun je dus snel even spieken op het bureaublad zoals omschreven hierboven bij AeroPeek echter kun je deze ook gebruiken om terug te gaan naar het bureaublad door op de knop te klikken. Normaal maakte deze knop deel uit van de 'Snel starten' werkbalk die in zijn geheel, in principe is komen te vervallen.

De knoppen 'Bureaublad Weergeven' en '3D flip, tussen vensters schakelen' zijn nog wel aanwezig in Windows 7 en deze zijn te vinden in de onderstaande map. Deze kun je dan weer terugplaatsen op de taakbalk. 3D flip werkt overigens hetzelfde als in Windows Vista.

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch


In Windows Vista evenals XP is het mogelijk om de taakbalk op een andere positie (Links, Rechts, Boven, Onder) te plaatsen door deze te slepen met de muis mits de taakbalk niet vergrendeld is. In Windows 7 gaat dit makkelijker en is het mogelijk dit via de taakbalkopties te regelen. Hier kan eveneens de taakbalk dan links, rechts boven en onder geplaatst worden.

Klik voor een vergroting

Taakbalkpositie

Net als in Windows Vista wordt er ook een preview van het geopende programma in een thumbnail getoond, of eventueel meerdere thubnails in het geval van Windows Verkenner of Internet Explorer. Deze preview gaat dus iets verder dan bij Windows Vista, bij Internet Explorer wordt er dan bijvoorbeeld automatisch een overzicht getoond van alle geopende tabbladen in de browser. Voor elk tabblad dan een eigen thumbnail met de desbetreffende website. Bij Windows Verkenner zie je hier dan een overzicht van alle geopende vensters.

Standaard Taakbalk met thumbnails

Op het moment dat er een download loopt kun je ook in het tabje op de taakbalk zien hoever de download gevorderd is. Het tabje zal dan langzaam groen kleuren naargelang de voortgang van de download. Dit geld dan ook bijvoorbeeld op het moment dat je een bestand kopieert.

Voortgang download in de taakbalk

Systeemvak

In het systeemvak staat uiteraard standaard de tijd, echter staat hier nu ook standaard ook de datum onder vermeld als de taakbalk op de normale grootte staat. Als de taakbalk kleiner wordt gemaakt dan zal de datum verdwijnen en alleen de tijd overblijven.

Zoals in Windows Vista ook het geval is, is het mogelijk om via het systeemvak een (draadloos) netwerk te kiezen. In Windows Vista opent dan voor het kiezen van een draadloos netwerk een nieuw venster. In Windows 7 is dit makkelijker geregeld, als je hier op het netwerkicoon klikt opent een popupje boven het icoon met een overzicht van de beschikbare draadlose netwerken. Overigens is het netwerkicoon niet meer te animeren zoals in Vista. Je kunt dan hier een netwerk aanklikken en direct verbinding maken en ook direct aangeven om hier altijd automatisch verbinding mee te maken.

Klik voor een vergroting

Netwerk kiezen

Verborgen iconen in het systeemvak kon je voorheen door een klik op het pijltje naar voren laten schuiven. Nu is het zo dat deze in een popupje openen met daarin een link naar de opties van het systeemvak.

Systeemvak opties

De opties van het systeemvak worden niet meer beheerd vanuit de taakbalkopties maar zijn verplaatst naar het Configuratiescherm, deze opties open je snel via het popupje. Hier is ook de scheiding tussen systeempictogrammen en meldingspictogrammen. Systeempictogrammen zijn ook te verbergen door deze op te pakken met de muis en te verslepen naar het verborgen gedeelte.

Klik voor een vergroting

Iconen / vermeldingen systeemvak Iconen / vermeldingen systeemvak

Jump Lists / Start Menu

In het Menu Start zijn de koppelingen 'Internet' en 'E-mail' die standaard worden geplaatst in Windows Vista verdwenen, deze kunnen ook niet meer ingesteld worden via de opties. Wat ook verdwenen is, is de optie om het klassieke Start Menu te activeren zoalsdit wel in Vista en XP mogelijk was. Geheel nieuw zijn de Jump Lists die beschikbaar zijn voor de programma's in de taakbalk en in het Menu Start. Op de taakbalk open je deze lijst met opties door met de rechtermuisknop op een icoon te klikken. Via een Jump List is bijvoorbeeld de historie te bekijken van Internet Explorer, recent geopende documenten van Kladblok of de opties van Live Messenger zoals het starten van een gesprek of het openen van de mailbox zoals in de screenshot hieronder.

Jumplists op de taakbalk

Daarnaast is het ook zo dat als je bijvoorbeeld een tekstdocument versleept naar de taakbalk je hier de optie "Vastmaken aan Kladblok" krijgt. Dit houdt in als je het document neer zet op de taakbalk dat er een Kladblok icoon wordt gecreeerd waarmee gewoon Kladblok is te starten. Echter als je met de rechtermuisknop klikt zie je het net vastgezette document.

Zoals gezegd zijn binnen het Menu Start de Jump Lists ook beschikbaar bij programma's om recente bestanden te bekijken. Zo zie je bij Internet Explorer ook een lijst met recent geopende websites en bij bijvoorbeeld Kladblok of Word zie je een lijst met recent geopende documenten. Deze documenten zijn zoals dat ook kan in bijvoorbeeld Office Word 2007 vast te pinnen in het lijstje / menu zodat deze vermeldingen blijven staan. Op dat moment wordt er in de lijst een scheiding gemaakt tussen de vastgepinde documenten en de meest recent geopende documenten.

Via de opties van het Menu Start kun je bepalen hoeveel recente items getoond mogen worden in de Jump Lists, dit zijn er standaard 10.

Klik voor een vergroting

Menu Start Menu Start Jump Lists

Overigens op het moment dat er gezocht wordt vanuit het Start menu wordt hier nu het gehele Start menu gebruikt om de zoekresultaten te tonen en niet meer de helft zoals normaal gesproken het geval is in Windows Vista.

Klik voor een vergroting

Zoekfunctie Menu Start

Via de opties van het Menu Start is nu ook het gedrag van de afsluitknop te bepalen zoals afmelden en afsluiten. Dit was eerder in te stellen in Windows Vista via de geavanceerde instellingen van Energiebeheer. Je hebt hier alle opties zoals, Afsluiten, Afmelden, Herstarten of Vergrendelen.

Klik voor een vergroting

Afsluitgedrag Menu Start

Rechtermuisknop / gadgets

Het rechtermuisknop menu op het bureaublad is uitgebreid met een scheiding tussen schermresolutie en personaliseren, daarnaast is er een nieuw menu item toegevoegd genaamd Gadgets. De Windows Sidebar zoals deze bestaat in Windows Vista is geheel te komen vervallen in Windows 7 en vervangen door de 'Galerie met bureaubladgadgets' waarmee geinstalleerde gadgets worden beheerd. Deze Galerie met bureaubladgadgets is direct onder het Start Menu te vinden en voorzien van een nieuw icoon. Gadgets die je normaal installeerde in Windows Vista werken in principe ook in Windows 7.

Gadgets zelf worden nu los geplaatst op het bureaublad, bij het verslepen naar een zijkant kleeft de gadget hier automatisch aan vast. Via de opties van een gadget, mits beschikbaar is er de keus om een grotere variant van een gadget te kiezen zoals dat ook kan met gadgets in Vista. Vergeleken met Windows Vista zijn bijna alle gadgets aanwezig, behalve Contactpersonen en Notities, nieuw is dan weer de Windows Media Center gadget.

Via de rechtermuisknop kan overigens op het bureaublad snel de weergave van de gadgets uitgeschakeld worden vergelijkbaar met het uitschakelen van de iconen op het bureaublad via de rechtermuisknop.

Klik voor een vergroting

Desktop Gadget Gallery

Plaknotities

Wat betreft de Plaknotities, de gadget hiervan mist maar onder het Start Menu zijn wel Plaknotities te vinden, een waardige vervanger voor de gadget. Binnen Windows Vista was Plaknotities ook al te vinden onder Tablet PC, echter in Windows 7 is deze geheel gewijzigd en verplaatst naar Bureau-accessoires. Vergeleken met de gadget in Windows Vista worden deze notities automatisch groter als de tekst niet in de standaard ruimte past. Ook is een notitie met de muis groter te maken en kunnen meerdere notities op het bureaublad geplaatst worden. Net als bij de gadget in Vista zijn er ook hier zes achtergrondkleuren te kiezen die je per notitie kunt instellen.

Klik voor een vergroting

Sticky notes

Persoonlijke voorkeuren

Een andere nieuwe functie binnen Windows 7 is er met de mogelijkheid om een slideshow in te stellen voor het bureaublad. Hiermee is het mogelijk om automatisch op een ingestelde tijd de bureaubladachtergrond te laten wijzigen. De tijd is in te stellen vanaf om de 10 seconden tot maximaal een dag met daarnaast een shuffle optie. Je kunt hier eventueel zelf bepalen welke afbeeldingen gebruikt moeten worden in de slideshow door vinkjes aan te klikken per afbeelding.

Klik voor een vergroting

Bureaublad achtergronden Bureaublad achtergronden

Als de slideshow is ingeschakeld kan er met de rechtermuisknop op het bureaublad worden geklikt en kan een volgende achtergrond worden gekozen via de optie 'Volgende bureaubladachtergrond'.

Bureaublad achtergronden rechtermuisknop

De layout van het wijzigen van een thema en andere persoonlijk voorkeuren is ook vernieuwd. In het overzichtsvenster staan een aantal nieuwe Windows thema's waaruit gekozen kan worden plus een link om meer thema's te downloaden, ook staan er standaard zes Basisthema's en thema's met hoog contrast. Standaard opties verder als de schermbeveiliging, kleur en vormgeving van vensters, muisaanwijzers, bureaubladiconen en geluiden.

Wat betreft de kleur en vormgeving van de vensters zijn hier een aantal nieuwe kleuren aan toegevoegd, in Vista waren dit er standaard 8, dit zijn er nu 16. Uiteraard kun je middels de kleurenwaaier ook zelf een eigen kleur naar wens instellen.

Klik voor een vergroting

Thema's Kleur en vormgeving van vensters

Themepack

Nieuw met Windows 7 is de mogelijkheid om een themepack op te slaan (.themepack). Met het opslaan van een thema op deze manier worden ook de bijbehorende bestanden opgeslagen zoals geluiden, de wallpaper(s), de cursors en iconen. In Windows Vista was het al wel mogelijk om een thema (.theme) op te slaan zoals de kleuren echter worden hierbij niet de bestanden opgeslagen. Op het moment dat je dan een thema op een andere computer met Windows Vista installeert krijg je dus niet het bijbehorende bureaublad te zien. Met het maken van een themepack installeer je dus wel het bureaublad, geluiden etc. op een andere computer.

Thempacks

Thempacks

Communicatie

Bij het beheren van de geluiden is ook een nieuwe tab te zien genaamd Communicatie. Op het moment dat er door Windows wordt gedectecteerd dat er een telefoongesprek plaatsvindt via de PC (b.v. Skype) wordt het volume van de verschillende systeemgeluiden automatisch teruggeschroeft naar 80 of 50 procent.

Klik voor een vergroting

Tab communications geluid

Overigens zijn er ook nieuwe geluidschema's toegevoegd in Windows 7.

Schermresolutie

Het venster met beeldscherminstellingen is hernoemd naar Schermresolutie en eveneens geheel vernieuwd met als nieuwe optie om de orientatie van het beeldscherm in te stellen met als opties Landscape (Liggend) en Portrait (Staand). Hier kun je er ook voor kiezen om het gehele venster bijvoorbeeld te roteren. De resolutie is snel te wijzigen door op het bureaublad te klikken met de rechtermuisknop en te klikken op Schermresolutie. Een andere nieuwe optie is de mogelijkheid om de monitor te kalibreren om er zodoende voor te zorgen dat kleuren op de juiste manier worden weergegeven. Via de optie kan dan stap voor stap onder andere de helderheid en het contrast van de montitor ingesteld worden.

Klik voor een vergroting

Resolutie opties Resolutie opties: DPI Resolutie opties: Calibratie

Een andere nieuwe vermelding is ClearType-tekst afstemmen. ClearType is technologie van Microsoft zelf om de leesbaarheid van letters/tekst te verbeteren op LCD Schermen. In de voorgaande Windows versies was het alleen mogelijk om ClearType aan of uit te zetten. In Windows 7 is hiervoor een Wizard van vier stappen opgenomen.

Klik voor een vergroting

ClearType Text Tuner

Toegankelijkheidsopties

Windows Vista had al de beschikking over een vergrootglas waarmee delen van het scherm te vergroten waren. Nu in Windows 7 is het vergrootglas vernieuwd met een aantal nieuwe opties. Standaard is er nu de nieuwe optie om het vergrootglas Full screen te gebruiken waarmee het gehele scherm dus wordt vergroot. Er blijft dan een vergrootglas op het scherm staan waar je dan op kunt klikken om de opties tevoorschijn te halen.

Er kan hier maximaal ingezoomd worden tot 1600 procent en naast het volledige scherm kun je er ook voor kiezen om net als in Windows Vista de vergroting bovenaan het scherm te plaatsen. Nieuw is de mogelijkheid om de lens in te schakelen zodat de vergroting vast zit aan de muis.

Klik voor een vergroting

Vergrootglas Windows 7 Vergrootglas Windows 7

Het standaard schermtoetsenbord in Windows is ook vernieuwd qua layout en deze heeft nu meer het uiterlijk van een echt toetsenbord. Het toetsenbord is nu te vergroten en te verkleinen naar wens. Een nieuwe optie was tekstvoorspelling. Deze optie stond standaard ingesteld en gaf op het moment dat je begint met typen via het schermtoetsenbord automatisch suggesties voor woorden. Echter in de Nederlandse versie van Windows 7 is deze optie niet meer terug te zien. Standaard is het numerieke toetsenbord uitgeschakeld.

Klik voor een vergroting

Schermtoetsenbord Schermtoetsenbord

Onderhoudscentrum

Nieuw is het Onderhoudscentrum / Acition Center voorheen bekend als het Windows Solution Center dat het huidige beveiligingscentrum vervangt. Het Onderhoudscentrum heeft een blauwe vlag als icoon waar het Windows Solution Center in een eerdere testversie nog een blauwe vuurtoren als icoon had. Het icoon van het Onderhoudscentrum is standaard te zien in het systeemvak. Door hier op te klikken verschijnen dan direct de eventuele waarschuwingsmeldingen die er op dat moment zijn voor bijvoorbeeld Windows Update, Windows Defender of voor een back-up.

Actie centrum popup

Eenmaal het Onderhoudscentrum geopend dan staan in het venster de vermeldingen, Beveiliging en Onderhoud met opnieuw de eventuele waarschuwingen. Op het moment dat er geen virusprogramma aanwezig zal er een link verschijnen om online naar een antivirusprogramma te zoeken. De knop verwijst naar de Windows 7 website waar er een overzicht staat met Aanbieders van beveiligingssoftware, bedrijven die beveiligingssoftware leveren die compatibel is met Windows 7. Verder in het onderhoudscentrum opties om snel Probleemoplossing en Herstel te openen. Onder Herstel een mogelijkheid om systeemherstel te openen en om Geavanceerde Herstelmethoden te openen.

Zodra je op deze laatste klikt verschijnen er twee opties. Als eerste de mogelijkheid om een systeemkopie (systeemimage) te maken van de computer terug te plaatsen die eerder is gemaakt. Met de tweede optie kan Windows geheel opnieuw geinstalleerd worden vanuit Windows waarvoor in dat geval wel de originele installatie dvd benodigd is. Als dit voltooid is kun je de oude Windows installatie eventueel verwijderen, deze wordt geplaatst in een map genaamd Windows.old.

Klik voor een vergroting

Action Center overzicht Action Center messages Action Center Recovery Action Center Recovery

Gebruikersaccountbeheer (UAC)

Ook in Windows 7 is Gebruikersaccountbeheer (UAC) aanwezig. In Windows Vista is hier alleen de mogelijkheid om deze 'toestemmingen vensters' uit te schakelen. In Windows 7 is dit uitgebreid met een schuifbalk. Met de schuifbalk kun je zelf de strengheid van Gebruikersaccountbeheer bepalen, hier is er de keuze uit vier niveaus. Met het meest strenge niveau worden er altijd meldingen gegeven bijvoorbeeld op het moment dat je bepaalde onderdelen van het configuratiescherm bekijkt of wijzigt, met Standaard worden er geen meldingen meer getoond op het moment dat je zelf wijzigingen aanbrengt maar alleen als programma's dit willen doen. Met het derde niveau verdwijnt het donkere venster rondom een melding maar worden er wel meldingen getoond op het moment dat programma's iets willen wijzigen en met het laatste niveau wordt Gebruikersaccountbeheer geheel uitgeschakeld.

Op het moment dat een melding verschijnt staat hierin direct een link naar het UAC scherm waar je de strengheid kunt aanpassen.

Klik voor een vergroting

Gebruikersaccountbeheer Gebruikersaccountbeheer Gebruikersaccountbeheer Gebruikersaccountbeheer

Windows Media Center

Binnen Windows 7 is standaard een Windows Media Center gadget opgenomen waarvan hieronder een screenshot. Verder is het nu bij het starten van Windows Media Center makkelijker om een onderdeel te kiezen als muziek, internet tv, foto's, video's etc.

Klik voor een vergroting

Media Center Media Center Media Center gadget

Bibliotheken

Nieuw in Windows 7 zijn de Bibliotheken, een nieuwe manier om bijvoorbeeld muziek en foto's te beheren. Bestanden worden gekoppeld aan een Bibliotheek en bevinden zich in principe niet fysiek in deze map maar staan op verschillende locaties wat direct het grote verschil is met een reguliere map. Zo kunnen in een Bibliotheek bestanden voorkomen die in werkelijkheid opgeslagen staan op een externe schijf of op een andere partitie. Op deze manier kun je eigen 'verzamelingen / sets' aanmaken met bijvoorbeeld alle vakantiefoto's die dus in werkelijkheid op verschillende locaties staan op de computer en bijvoorbeeld externe schijven. Je hebt dan op deze manier in een keer een overzicht van al deze foto's. Standaard bestaan in Windows 7 een viertal libraries te weten, Muziek, Video's, Afbeeldingen en Documenten. Je kunt ook zelf eigen bibliotheken aanmaken.

Klik voor een vergroting

Libraries Libraries

Thuisgroepen

In het Netwerkcentrum is een nieuwe optie te vinden genaamd Thuisgroepen. Met een thuisgroep kan er snel een thuisnetwerk gecreeerd worden om zodoende makkelijk video's, foto's, printers en andere bestanden te kunnen delen. Een thuisgroep is eenvoudig aan te maken via het Netwerkcentrum echter moet daarvoor wel de netwerklocatie ingesteld staan op 'Thuisnetwerk' en niet op Particulier of Openbaar. Je kunt zelf bepalen wat je wel en wat je niet wilt delen qua bestanden en apparatuur. Andere computers moeten wel voorzien zijn van Windows 7 om zich aan te kunnen melden bij een thuisgroep. Standaard wordt een thuisgroep voorzien van een automatisch gegenereerd wachtwoord die later via de opties is te wijzigen naar een eigen gewenst wachtwoord, verder geld dat de thuisgroep ook beschikbaar komt in Windows Verkenner. Als laatste kan een link naar de thuisgroepen ingeschakeld worden als item in het Menu Start.

Meer over het instellen van een thuisgroep in de tip: Thuisgroep instellen.

Klik voor een vergroting

Homegroup Homegroup Homegroup Homegroup

Lettertypen

Windows 7 bevat natuurlijk ook een map met lettertypen die is te vinden in de Windows map. Voorheen zag je in Windows Vista hier normale iconen bij de verschillende ge´nstalleerde lettertypes. In Windows 7 worden in deze iconen voorbeelden van de lettertypes getoond met de letters 'ABG'. Nieuw is ook de onderscheid dat gemaakt wordt tussen een apart lettertype en een lettertypefamilie. Zodra je klikt op deze gegroepeerde lettertypes worden de bijbehorende lettertypen getoond, bijvoorbeeld in het geval van Arial waaronder meerdere lettertypen vallen. Een andere optie is hier om lettertypes te verbergen, daarmee verwijder je de lettertypen dus niet maar worden ze niet meer getoond in programma's.

In totaal zijn er meer dan 40 nieuwe lettertypen toegevoegd aan Windows 7.

Klik voor een vergroting

Lettertypes

Paint, Wordpad en de Rekenmachine

Paint heeft in Wndows 7 een flinke opknapbeurt gekregen evenals WordPad. Paint en WordPad zijn beide voorzien van de Ribbon interface vergelijkbaar met Office 2007. Vergeleken met de versie in Windows Vista zijn er diverse opties toegevoegd in Paint, zo is het nu mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten Brushes en is het mogelijk om verschillende soorten Vormen in te voegen. Daarnaast is er een Liniaal toegevoegd, Rasterlijnen en de optie om over te schakelen naar volledig scherm. Via de opties is het nu eenvoudiger om een bestandsformaat te kiezen, standaard staat dit nu ingesteld op .png.

Klik voor een vergroting

Paint

WordPad is eveneens voorzien van de Ribbon interface hierin de bekende opties zoals onder andere een knop om Paint te openen en zodoende snel een tekening is in te voegen evenals de datum of een afbeelding. Net als bij Paint is het ook mogelijk om de Ribbon in te klappen. Nieuw is de mogelijkheid om in te zoomen en de ondersteuning voor het .docx formaat. Het .docx formaat is de standaard waarin Office Word 2007 bestanden worden opgeslagen. Deze kunnen dus ook worden geopend, en opgeslagen met WordPad. Echter ondersteuning voor het .doc formaat is er niet. Verder ondersteuning voor .odt (OpenDocument) bestanden.

Klik voor een vergroting

Wordpad Rekenmachine

Image bestanden

Binnen Windows 7 is er nu ondersteuning toegevoegd voor het branden van image bestanden, .iso en .img, oftewel het 'Windows-hulpprogramma voor het branden van schijfkopiebestanden'. Na het klikken met de rechtermuisknop op een image bestand is er een optie "Schijfkopie bestand branden". Na het klikken opent er een klein venster waarmee vervolgens gebrand kan worden. Op het moment dat je een herschrijfbare DVD gebruikt zal er eerst een melding verschijnen met de vraag of je de DVD eerst wil wissen.

Klik voor een vergroting

Image Branden Image Branden

Ontspanning

Als eerste een nieuw icoon voor Ontspanning. Onder ontspanning zijn de diverse bekende Windows (Vista) spellen aanwezig zoals FreeCell, Patience, Mijnenveger, Spider Solitaire, Purble Place, Hartenjagen, Chess Titans en Mahjong Titans echter is hier Inkball, nieuw in Windows Vista weer komen te vervallen. Wel zijn de internetspellen zoals bekend in Windows XP weer nieuw leven in geblazen, deze ontbraken in Windows Vista. De internetspellen zoals die nu te vinden zijn in Windows 7 zijn, Backgammon, Dammen en Spades. Mahjong Titans, Chess Titans en de internetspellen missen in de Starter versie en de Basic versie. Standaard zijn er geen spellen gesinstalleerd in de Professional versie zoals dat nu ook het geval is met Windows Vista Business. De spellen zijn echter wel via het Configuratiescherm toe te voegen.

Nieuw is dat statistieken per spel worden bijgehouden, deze worden getoond in de rechterbalk van het Ontspanningsvenster. Hier kun je dan snel bekijken hoe vaak een spel is gespeeld, hoe vaak er werd gewonnen etc. Als laatste is te bekijken zijn of er een update beschikbaar is voor een geinstalleerd spel met de mogelijkheid om deze te downloaden. Nieuw zijn ook de Spelproviders zoals spellenwebsite MSN Games.

Klik voor een vergroting

Ontspanning Ontspanning

Windows Media Player 12

Standaard beschikt Windows 7 over Windows Media Player 12. In de Media Player 12 is de optie "Rippen" verdwenen en is er een duidelijke scheiding gemaakt tussen de mediabibliotheek en het afspeelvenster. Afspeellijsten kunnen makkelijker beheerd worden vanuit het afspeelvenster en kan er eenvoudiger geschakeld worden tussen verschillende aangemaakte afspeellijsten. Ook kunnen de afspeellijsten net als in Windows Media Player 11 vanuit de mediabibliotheek beheerd worden. Verder de toevoeging van onder andere DivX en XviD ondersteuning. Met het beschikbaar komen van de Jump Lists en de mogelijkheid om via de thumbnail Media Player te bedienen is de geintegreerde Media Speler in de taakbalk komen te vervallen.

Daarnaast zal Windows Media Player 12 standaard .mov bestanden kunnen afspelen. Dit heeft tot gevolg dat hiervoor niet meer Apples QuickTime gebruikt hoeft te worden of een ander alternatief programma. Met Windows Media Player 12 kan er gestreamed worden via internet naar een andere computer in combinatie met een Live-account die dan gekoppeld wordt aan het Windows 7 gebruikersaccount. Media kan verder gedeeld worden via bijvoorbeeld een thuisgroep.

Compacte weergave
Windows Media Player 12 Mini

Windows Media Player 12 Mini

Klik voor een vergroting

Windows Media Player 12 Windows Media Player 12 Windows Media Player 12

Internet Explorer 8

Internet Explorer 8 logo Standaard in Windows 7 is Internet Explorer 8 opgenomen die ook is te downloaden voor Windows Vista en Windows XP. Met Internet Explorer 8 introduceert Microsoft diverse nieuwe functionaliteiten en vernieuwingen waaronder de Privacymodus en de Web Slices. Omdat de browser ook beschikbaar is voor Vista en XP is er een apart artikel over de nieuwe versie van de browser. Dit artikel kun je lezen via de volgende link: Informatie, Downloaden, Installeren

Overzicht tips: Tips: Internet Explorer 8

Windows Virtual PC en Windows XP Mode

Icoon Windows Virtual PC Windows 7 heeft gratis de beschikking over Windows Virtual PC en Windows XP Mode. Deze nieuwe functie is gebaseerd op Virtual PC en is alleen gratis beschikbaar voor Windows 7 Professional, Ultimate en Enterprise gebruikers. Virtual PC is een gratis programma van Microsoft waarmee je eenvoudig Windows versies kunt simuleren binnen een bestaande Windows installatie. Windows Virtual PC in combinatie met Windows XP Mode voor Windows 7 gaat een stap verder en hiermee heb je de mogelijkheid om oudere software rechtstreeks vanuit Windows 7 te draaien. Meer over deze functie plus bijbehorende screenshots in de tip: Virtual PC en Windows XP Mode.

Configuratiescherm

In het configuratiescherm is het nu mogelijk om de weergave te wijzigen met een dropdown menu, ook is hier het uiterlijk enigzins vernieuwd. In het keuzemenu kun je kiezen uit de volgende weergaves: Categorie, Grote iconen en Kleine iconen.

Nieuw in het Configuratiescherm is de optie Referentiebeheer om onder andere gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan voor websites, servers en programma's om zodoende eenvoudig in te kunnen loggen. Hierin wordt een eventueel gekoppeld Windows Live ID ook getoond. Alle gegevens kunnen geexporteerd worden vanuit Referentiebeheer zodat deze later eventueel weer hersteld worden. 'Locatiesensoren en andere sensoren' is eveneens nieuw in het Configuratiescherm. Windows 7 biedt ondersteuning voor allerlei sensoren als bewegingssensoren, lichtsensoren en GPS sensoren waarmee plaatsbepaling mogelijk is.

Klik voor een vergroting

Configuratiescherm Configuratiescherm Configuratiescherm Sensors Configuratiescherm Credential Manager

Biometrische apparaten

In Windows 7 is er nog een nieuwe optie geintroduceerd in het Configuratiescherm genaamd Biometrische apparaten. Biometrische apparaten zijn bijvoorbeeld vingerafdruklezers om mee in te loggen in Windows in plaats van een wachtwoord. Let hierbij wel op dat de optie niet in het configuratiescherm is te zien als je niet beschikt over een vingerafdruklezer.

Klik voor een vergroting

BitLocker

Ook BitLocker, geintroduceerd in Windows Vista is weer aanwezig. Met BitLocker is het mogelijk om harde schijven te versleuten. Nieuw in Windows 7 is hier de mogelijkheid, BitLocker To Go om bijvoorbeeld snel USB sticks of externe schijven te versleutelen. Via Computer kun je dan met de rechtermuisknop klikken op een USB stick waarna je kunt kiezen voor Turn on BitLocker. Er opent dan een wizard om de stick de versleutelen met als laatste optie de mogelijkheid om een recoverybestand te maken voor het geval dat je het wachtwoord niet meer weet.

Klik voor een vergroting

Bitlocker ToGo Bitlocker ToGo Bitlocker ToGo

Versleutelde stations kunnen standaard uitgelezen worden op een computer met Windows 7. Hiervoor kan ingesteld worden dat er geen wachtwoord is benodigd op het moment dat de stick wordt uitgelezen op de computer waarop deze vergrendeld is. Een versleutelde stick zal ook met behulp van een aanvullend programma uit te lezen zijn met Windows XP en met Windows Vista. Het is daarnaast ook mogelijk om bijvoorbeeld in Vista een vergrendelde stick in zijn geheel te formatteren. De data is dan uiteraard weg maar de stick is vervolgens wel weer te gebruiken.

Windows-onderdelen

In Windows 7 bestaat er de mogelijkheid om browser Internet Explorer 8 uit te schakelen via het Configuratiescherm via Programma's, 'Windows onderdelen in of uitschakelen'. Op dezelfde manier kan de browser dan eventueel ook weer opnieuw ingeschakeld worden. Echter niet alleen Internet Explorer 8 kan uitgeschakeld worden maar ook andere onderdelen als Windows Media Player 12, Windows Media Center, Windows Search, Windows Gadget Platform en Windows DVD maker (nu hernoemd naar Windows DVD branden) kunnen worden uitgeschakeld.

Klik voor een vergroting

Windows-onderdelen

Defragmenteren

Een ander punt is er met Defragmenteren. Ten opzichte van Windows Vista is Defragmentatie iets vernieuwd qua layout maar is nu ook de fragmentatie in procenten te zien per schijf. Dit is iets wat in voorgaande Windows versies nog niet te zien was.

Klik voor een vergroting

Defragmentatie

Probleemstappenbeschrijving

Nieuw in Windows 7 is de Probleemstappenbeschrijving. Een kleine tool die is te bereiken via Uitvoeren, psr.exe of te vinden is in de map 'C:\Windows\System32'. Met de Probleemstappenbeschrijving is het mogelijk om stappen op te nemen binnen Windows 7 als aanvulling voor bijvoorbeeld systeembeheerders bij het oplossen van een probleem. Zodra je klikt op Opname starten wordt elke stap die je doet met de muis opgenomen. Na het stoppen van de opname wordt er een zipbestand opgeslagen met daarin een MHTML bestand / rapport met de genomen stappen en screenshots. Tijdens het opnemen wordt alles wat je typt niet opgenomen echter is er de optie om tijdens het opnemen commentaar in te voegen wat weer terug komt in het rapport.

Een voorbeeld van een rapport kun je bekijken (alleen met Internet Explorer) via de volgende link: Voorbeeldrapport PSR.

Problem Steps Recorder

Extras

Microsoft heeft sinds de lancering van Windows Vista een een aantal Extras uitgebracht voor het besturingsysteem. Deze aanvullingen zijn alleen voor de Ultimate versie van Windows Vista en worden ge´nstalleerd, zodra beschikbaar via het update centrum. Een voorbeeld van een aanvulling is de functie Dreamscene, een mogelijkheid om filmpjes in te stellen als bureaubladachtergrond. Deze aanvullingen zijn niet meer beschikbaar in de Ultimate versie van Windows 7.

Windows Prestatie Index

De Windows Prestatie index zoals deze werd geintroduceerd in Windows Vista is uitgebreid. De Prestatie Index is een totaalscore die Windows geeft aan de hardware van je PC, hoe hoger het getal hoe beter je PC presteert. De totaalscore is een samenvattende score gebaseerd op vijf aparte onderdelen van je PC. De vijf onderdelen bestaan uit de processor, het geheugen (RAM), grafisch, grafische weergave voor spellen en de harde schijf. Er kan nu maximaal een score tot 7.9 worden toegekend.

De Windows Prestatie index is een totaalscore aan de hardware van je PC, hoe hoger het getal hoe beter je PC presteert. De totaalscore is een samenvattende score gebaseerd op vijf aparte onderdelen.

Klik voor een vergroting

Windows Prestatie Index

Apparaten en printers

Onder het Start Menu is een item opgenomen Apparaten en printers waarmee een overzicht is te bekijken van onder andere printers maar ook andere eventueel geinstalleerde apparaten zoals een telefoon, camera of gewoonweg de muis of een vingerafdruklezer. Door hier bijvoorbeeld een Printer te selecteren komen in een aangepast venster nadere opties tevoorschijn. Voor bepaalde apparaten die ondersteund worden kan er aanvullende informatie van internet opgehaald worden waarna er een afbeelding van het apparaat wordt getoond en wordt ook het venster met opties wordt getoond met het logo van de fabrikant plus eventueel een link naar de website van de fabrikant of andere handige links.

Nieuw is hier ook Locatie-aware printing. Dit houdt in dat je een standaard printer per netwerk in kunt stellen, met name bedoeld voor laptops. Op deze manier stel je dan per netwerk een standaard printer in die dan geactiveerd wordt op het moment dat je verbinding maakt met het netwerk.

Klik voor een vergroting

Device Stage Device Stage

Verwijderde onderdelen

In Windows 7 zijn ook een aantal onderdelen komen te vervallen. Als eerste is Windows Sidebar, de extra taakbalk in Windows Vista komen te vervallen. In voorgaande Windows versies was er altijd een standaard mailprogramma aanwezig met Outlook Express en Windows Mail in Windows Vista, in Windows 7 is er geen mailprogramma meer aanwezig. Naast deze programma's zijn ook Windows Movie Maker, Windows Live Messenger, Windows Fotogalerie, Windows Agenda en Windows Contactpersonen verwijderd.

Deze programma's worden vervangen door het gratis te downloaden Windows Live Essentials. Windows Live Essentials is de bundel met Windows Live Messenger, Windows Live Mail en andere soortgelijke programma's. Windows DVD Maker is nog wel aanwezig in Windows 7 evenals Windows Faxen en Scannen.

Er zijn een aantal screensavers komen te vervallen. Dit zijn de volgende screensavers, Noorderlicht, Windows Energie en Windows Logo. Linten, Bubbels, Mystiek en 3D Tekst zijn nog wel aanwezig.

Back-upcentrum

Binnen het Back-upcentrum ook een nieuwe mogelijkheid om nu back-ups te maken van geselecteerde mappen waar dit voorheen niet mogelijk was. Op deze manier kun je ook specifieke bestanden weer terugplaatsen uit de back-up, hierbij heb je de keuze om een bestand op de originele locatie terug te plaatsen of op een andere locatie. Bij het maken van een back-up kan ook een netwerklocatie gekozen worden om de back-up op te slaan en kan er een tijdsschema ingesteld worden zoals dat ook mogelijk was in Vista. Hier is ook een optie te zien, "Een systeemherstelschijf maken". Deze herstelschijf optie verscheen al eerder in een beta van Windows Vista Service Pack 1 maar verdween uiteindelijk in de definitieve versie.

Klik voor een vergroting

Backupcentrum Backupcentrum Backupcentrum Backupcentrum

Mapopties

In de mapopties eveneens een aantal kleine nieuwe opties. Als eerste is de kop "Navigatiedeelvenster" nieuw en de kop taken is verdwenen waaronder de opties "Klassieke Windows-mappen gebruiken", "Voorbeeld en filters weergeven" vielen. Bijvoorbeeld als je navigeert naar een locatie op je schijf met Windows Verkenner zal nu niet meer standaard de boomstructuur links ook 'mee' uitklappen zoals dat wel gebeurt in Vista. Dit moet ingeschakeld worden via de Mapopties.

Verder een nieuwe optie in het weergave menu die standaard is aangevinkt, "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen".

Upgrade en Windows Anytime Upgrade

Met Windows Anytime Upgrade kan een bestaande Windows versie, bijvoorbeeld Windows 7 Home Premium geupgrade worden naar een uitgebreidere versie. Dit kon al in Windows Vista en deze optie is nu weer aanwezig. Omdat alle versies van Windows 7 in principe op de DVD staan kan het upgraden snel verlopen. Het upgraden duurt ongeveer 10 minuten na de aanschaf van een productsleutel. Het is daarbij niet mogelijk om te upgraden van een 32-bit versie naar een 64-bit versie, of andersom.

Klik voor een vergroting

Windows Anytime Upgrade Windows Anytime Upgrade Windows Anytime Upgrade Windows Anytime Upgrade Windows Anytime Upgrade

Een aantal laatste kleinigheidjes

 • In Windows 7 is ondersteuning toegevoegd voor virtuele schijven en DirectX 11 is aanwezig.
 • In Vista was het mogelijk om een alternatief opstartscherm in te schakelen. Op het moment dat je Windows 7 deze stappen uitvoert wordt het opstartlogo geheel uitgeschakeld en zie je alleen een zwart scherm tijdens het opstarten.
 • Verbinding met Extern Bureaublad / Remote Desktop is ook geheel vernieuwd met onder andere een nieuwe layout.
 • Windows Fotogalerie is aanwezig in de vorm van Windows Photo Viewer, in feite een uitgeklede versie van Fotogalerie. Opties om afbeeldingen direct te bewerken zoals het bijsnijden en het verwijderen van rode ogen zijn er niet meer. Je kunt nog wel een foto roteren, mailen, branden, inzoomen en printen.
 • In Windows Verkenner kan nu het zoekveld rechts boven in het venster vergroot worden waardoor dan automatisch de adresbalk iets kleiner wordt.
 • Programma"s op een USB stick zullen in Windows 7 niet meer automatisch opstarten zoals in Vista en XP. CD's en DVD's zullen nog wel automatisch starten.
 • Nieuw in Windows Verkenner is dat de geschiedenis van de adresbalk eenvoudig is te wissen via de rechtermuisknop en de optie 'Geschiedenis wissen'.
 • Ook nieuw in Verkenner is een knop in de werkbalk om snel een nieuwe map aan te maken en een knop om een map toe te voegen aan een bibliotheek.
 • De optie Lege Blu-ray disc is toegevoegd bij Autoplay.
 • Net als in Windows Vista is er in Windows 7 ook de mogelijkheid om een programma in compatibiliteitsmodus te draaien. Nieuw toegevoegd in de lijst zijn Vista, Vista SP1, Vista SP2 en XP SP3.
 • De functies Webfilter en Activiteitenrapportage onder Ouderlijk toezicht zijn komen te vervallen.

Video's

Als laatste zijn er ook nog een aantal video's van bepaalde functies in Windows 7 zoals van de AeroPeek en AeroShake functie maar ook van het Menu Start en de nieuwe taakbalk. De video's kun je bekijken op een aparte pagina hier: Video's Windows 7.

Guest Mode

In de eerste beta van Windows 7 werd de functie Guest Mode geintroduceerd echter deze is niet meer teruggekeerd in de eindversie van Windows 7.

De Guest Mode functie was voorheen in de beta bekend als PC Safeguard. Guest Mode gaf de mogelijkheid om beperkingen op te leggen aan standaard gebruikersaccounts waarmee, mits ingeschakeld gebruikers geen permanente wijzigingen konden aanbrengen. Dit was een nieuwe functie en stond los van het bestaande gast account.

Ook konden gebruikers dan geen bestanden opslaan, deze werden automatisch verwijderd wanneer er werd uitgelogd. Gebruikers waarvoor de functie was ingeschakeld kregen dan een melding te zien bij het inloggen, hierin werd gewaarschuwd dat eventueel opgeslagen bestanden verwijderd zouden worden met het advies om deze op te slaan op een extern medium.

Standaard was het zo ingesteld dat de schijf met de Windows installatie vergrendeld was maar dit was ook te wijzigen. Zo kon je instellen dat er geen bestanden mochten worden opgeslagen op de Windows schijf maar wel bijvoorbeeld op de tweede partitie / schijf.

De beperkingen konden uiteraard niet worden ingeschakeld voor administrators. Een vergelijkbare functie bestaat op dit moment al wel met het programma Windows SteadyState van Microsoft dat is te downloaden voor Windows XP en Windows Vista. Hieronder een aantal screenshots van Guest Mode van de eerste beta van Windows 7.

Klik voor een vergroting

Guest Mode Guest Mode

Screenshots

Hieronder nog een aantal screenshots van Windows 7.

Klik voor een vergroting

Ouderlijk toezicht Map opties Windows Update VHD Remote Desktop Online ID Windows Photo Viewer Windows Faxen en scannen Standaardprogramma's