Windows 7 - Bitlocker versleuteling (Alleen Ultimate)


Deze optie is alleen beschikbaar in de Ultimate editie (ook Enterprise) en werkt met het Trusted Platform Module (TPM). Bitlocker is er voor extra beveiliging. Met de Bitlocker stationsversleutelings optie vergrendel je de harde schijf met een sleutel. De bestanden op de schijf worden daarmee gecodeerd inclusief de systeembestanden van Windows.

Bestanden die later worden toegevoegd worden automatisch versleuteld, bestanden die verplaatst worden van de partitie met de Windows installatie naar een andere schijf worden automatisch ontsleuteld.

Dit houd dus in dat als je harde schijf gestolen word dat het niet mogelijk is om de data te benaderen met een andere PC net zo min als met een ander besturingssysteem. Op de pc zelf is het alleen mogelijk de data te benaderen als je ingelogt bent als de gebruiker die daar de rechten toe heeft. Het daarnaast zo dat als Bitlocker iets verdachts detecteert tijdens het opstarten en wat een risico kan vormen alles direct op slot gaat en het alleen mogelijk is om door te gaan via een Bitlocker herstelwachtwoord. Het is dus wel belangrijk dat dit wachtwoord is gemaakt bij eerste gebruik anders kunnen bestanden verloren zijn.

Ook kun je de beveiligingssleutel op een usb stick plaatsen wat inhoud dat de usb stick in de pc moet zitten wil je de data kunnen gebruiken. Als derde mogelijkheid kun je een pincode instellen die vrij vroeg tijdens het opstarten al word gevraagd.

De Bitlocker stationsversleutelings optie bereik je via Start >> Configuratiescherm en klik hier op het kopje Systeem en Beveiliging. Klik dan onderaan op Bitlocker stationsversleuteling. Hier zullen waarschuwingen verschijnen als de PC niet aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Meldingen beveiligingscentrum uitschakelen (Alleen Ultimate)