Windows 7 - Kleuren kalibreren


Nieuw geintroduceerd in Windows 7 is een onderdeel Beeldschermkalibratie om de kleuren op je beeldscherm te verbeteren. Door het uitvoeren van Schermkleurkalibratie worden de kleuren nauwkeuriger op je beeldscherm weergegeven. Voordat je hiermee begint zorg dat je beeldscherm is ingesteld op de oorspronkelijke resoltuie zodat de resulterende kalibratie nauwkeuriger is. Ga hiervoor naar Start en klik op het Configuratiescherm. Klik daarna op 'Hardware en geluiden' en vervolgens op Beeldscherm. Aan de linkerkant vindt je dan de vermelding 'Kleuren kalibreren'.

De wizard wordt dan geopend, klik hier onderaan op Volgende.

Beeldscherm kleuren kalibreren

Mocht je trouwens het venster verplaatsen naar een ander scherm zal er een melding verschijnen om het kalibratieproces opnieuw te starten. In het scherm dat volgt wordt gevraagd om het beeldscherm in te stellen op de standaardkleurinstellingen van de fabriek. Als je dit hebt gedaan klik op de volgende.

Dan volgt 'De gammawaarde aanpassen', "In de gammawaarde is de wiskundige relatie gedefinieerd tussen de rode, groene en blauwe kleurwaarden die naar het beeldscherm worden verzonden, en de hoeveelheid licht die het beeldscherm uiteindelijk uitstraalt"

Beeldscherm kleuren kalibreren

Druk op volgende en probeer middels de schuifbalk de afbeelding te laten lijken op de voorbeeldafbeelding in het vorige venster met de correcte gammawaarde. Let er hierbij op dat de punten in het midden van elke cirkel niet zichtbaar meer zijn. Je kunt altijd terugschakelen via de vorige knop linksboven in het venster. Klik daarna op volgende.

Dan volgt eerst de helderheid. Zoek op het beelscherm de bijbehorende opties op via de knoppen van het scherm en klik op volgende. Je krijgt dan net als bij gammawaarde weer drie voorbeeldafbeeldingen in beeld met in het midden de juiste helderheid. In het scherm dat volgt zie je een grote afbeelding, met behulp van de knoppen op je scherm probeer de juiste helderheid in te stellen zodat de X linksboven net zichtbaar is.

Beeldscherm kleuren kalibreren

Klik dan op volgende om door te gaan met contrast. Hetzelfde verhaal hier met drie voorbeeldafbeeldingen. Stel het contrast in en druk op volgende.

Dan volgt de kleurbalans. Door de kleurbalans aan te passen bepaal je hoe grijstinten op het beeldscherm worden weergegeven. Na het klikken op volgende verplaats de schuifbalken voor rood, groen en blauw om mogelijke kleuren uit de grijze balken te verwijderen. Dit was de laatste stap en aansluitend hierop kun je direct doorgaan met de ClearType tuner. Als je dit niet wilt verwijder dan het vinkje en klik op Voltooien.