Windows 7 - Alle Windows 7 versies installeren


Als je beschikt over een ISO bestand van Windows 7, wellicht gedownload van de Microsoft Store dan kun je daarmee alle bestaande versies van Windows 7 installeren. Net als de DVD van Windows 7 bevat dan ook het ISO bestand alle verschillende versies van het besturingsysteem. Dit zijn de Starter, Home Basic, Home Premium, Professional en de Ultimate versie. Het is wel zo dat na het installeren op een gegeven moment wel een productsleutel voor de desbetreffende versie van Windows 7 benodigd is maar eventueel kun je de activatieperiode een aantal keer verlengen.

Het ISO bestand dat je hebt bevat een bestand genaamd ei.cfg dat staat in de map Sources. Je zult als je bladert op de DVD van Windows 7 dit bestand ook aantreffen. In dit bestand is onder andere de versie opgenomen van je Windows 7 installatie wat tevens inhoudt dat als je dit bestand aanpast of verwijderd er niet direct meer bekend is om welke editie van Windows 7 het gaat zodra je start met installeren.

De website kliu.org biedt hiervoor een handig tooltje om dit bestand aan te passen zonder dat je zelf met het ISO bestand aan de slag hoeft. Je download het bestand hieronder. Nadat je het bestand hebt gedownload pak het uit en dubbelklik op eicfg_remover.exe. Er wordt direct een venster geopend waarin je het ISO bestand opzoekt. Zoek het bestand op en selecteer deze en vervolgens wordt het bestand automatisch aangepast. Pas je de tool later weer toe op dit bestand zal de originele staat teruggeplaatst worden. Voor de zekerheid echter maak wel even een back-up van je ISO bestand.

Doordat het bestand ei.cfg is aangepast zal er nu zodra je de installatie van Windows 7 gaat starten in het begin een keuzescherm in beeld komen. In dit venster, waarvan een screenshot hieronder kun je dan de versie van Windows 7 kiezen die je wilt installeren waarna je verder kunt gaan met de reguliere installatie.

Windows 7 versie installeren