Blik op Vista


Blik op Vista, de opvolger van Windows XP

Een eerste blik op Vista. Windows Vista (formerly known as Windows Longhorn) is uitgekomen voor de consument als de opvolger voor Windows XP. Hieronder een overzicht met diverse onderdelen die nieuw of veranderd zijn in Windows Vista ten opzichte van Windows XP, qua beveiliging, grafische aspecten etc.

Overigens een overzicht van Tips voor Windows Vista hier: Windows Vista tips.

Installatie

De installatie van Vista verloopt soepeltjes. De gehele installatie is nu grafisch ingesteld. Bij een XP installatie begin je de installatie in een soort DOS omgeving qua uiterlijk. Dit is nu helemaal verleden tijd het is nu duidelijk en overzichtelijk. Onderaan het beeld staat constant een balk die de voortgang weergeeft van de installatie en in het venster wordt getoond waar de installatie zich bevindt. Als je gaat installeren krijg je op een gegeven moment de vraag op welke schijf/partitie je Vista wilt installeren. Dit is een stuk beter dan met XP tijdens de installatie, je krijgt nu een duidelijk overzichts scherm van je partities met diverse opties om partities aan te maken/verwijderen en/of te formatteren. Uiteraard heb je de optie om te upgraden vanaf XP of een nieuwe verse installatie.

Meer uitleg vind je in de tip hiervoor: Windows Vista Installatie uitleg

Windows Vista Installatie Windows Vista Installatie

Vista Installatie :: klik voor een vergroting

Vista Installatie :: klik voor een vergroting


Windows Vista Installatie Windows Vista Installatie

Vista Installatie :: klik voor een vergroting

Vista Installatie :: klik voor een vergroting

Introductiecentrum

Zodra de installatie voltooid is en vista voor het eerst geheel is opgestart komt het Introductiecentrum in beeld. In het welkomstscherm word je als eerste welkom geheten op je pc, daaronder staat dan een uitgebreid overzicht met de huidige versie van vista, het soort processor, hoeveelheid geheugen, type videokaart, computernaam etc. Vervolgens staat onder het overzicht een 12 tal opties om mee te beginnen. Uiteraard mag de rondleiding in Vista hierin niet ontbreken, ook kun je gemakkelijk direct nieuwe gebruikers aanmaken, thema's en printers instellen etc. Wat ontbreekt is een knop om te controleren op updates, deze staat wel onder het startmenu.

Welkomstscherm

Introductiecentrum :: klik voor een vergroting

Aero Glass

Een grote verandering in Vista is het glazige thema Aero Glass, je hebt om het thema goed te kunnen draaien een goede grafische kaart nodig, een grafische kaart met minimaal 128 mb geheugen is toch wel vereist. 256 mb geheugen om het echt goed te kunnen gebruiken. Mocht je niet in het bezit zijn van een goede grafische kaart is het altijd mogelijk om het thema klassiek te gebruiken, dit is hetzelfde idee als het thema klassiek uit Windows XP.

Het eerste wat opvalt is dat de startknop is gewijzigd, dat wil zeggen dat de knop is vernieuwd voor een cirkel met een Windows vlaggetje. (in het thema klassiek is het nog de ouderwetse startknop).

Taakbalk Windows Vista

In de taakbalk staat standaard ook de knop bureaublad weergegeven. Daarnaast is de Alt + Tab functie verbeterd, je krijgt nu screens van de programma's die open staan, plus is er een "terug naar het bureaublad" optie standaard aan de rechterkant.

Alt + Tab functie

Ook is er een knop bijgekomen, de Window Switcher (Tussen vensters schakelen). Hiermee kun je schakelen tussen verschillende programma's zoals je dat ook kunt doen met alt + tab, de Window Switcher is een uitgebreide variant hierop. Je kunt hier met de scrollknop van je muis doorheen bladeren.

Window switcher :: klik voor een vergroting

Window switcher :: klik voor een vergroting


Als je met de muis op een tab in de taakbalk gaat staan, krijg je nu een screenshot van het programma in plaats van een tekstbeschrijving als in Windows XP.

Taakbalk mouse-over

De schuifbalk verkleurt als je deze gebruikt en verder zijn alle pictogrammen en knoppen onder handen genomen, zoals de 3 knoppen rechts bovenaan van een venster, (minimaliseer, vergroten, afsluiten).

De vensters zijn ook doorzichtig waardoor je wazig je bureaublad kunt zien of iets anders wat achter het actieve venster staat. Hieronder zie je dat terug. De doorzichtigheid is alleen bij vensters in een aangepaste grootte, gemaximaliseerde vensters hebben geen doorzichtigheid.

Doorzichtig venster met de veranderde knoppen
Doorzichtig venster met de veranderde knoppen

Niet doorzichtig venster met de veranderde knoppen
Niet doorzichtig venster met de veranderde knoppen

Dit alles is aan te passen naar je eigen voorkeur. De doorzichtigheidgraad van de vensters kun je uitzetten of nog doorzichtiger maken. Aero Glass is ook in een aantal andere kleuren te zetten, of in een kleur naar voorkeur.

Aanpassen van de kleur en transparantie

Werkelijk alles is verder in Vista aangepast of vernieuwd met het nieuwe thema, knopjes lichten op als je er met de muis overheen gaat en alles is nog meer en nog gemakkelijker naar eigen hand te zetten in het configuratiescherm.

Beeldschermeigenschappen Beeldschermeigenschappen

Thema :: klik voor een vergroting

Achtergrond kiezen  :: klik voor een vergroting

Screensavers

Een rits nieuwe futuristische screensavers zijn er toegevoegd, hieronder kleine screenshots van deze screensavers.

Screensaver Windows Vista Screensaver Windows Vista Screensaver Windows Vista Screensaver Windows Vista

Muis

Vernieuwd zijn de muisaanwijzers, de muis zijn staart is korter gemaakt en de muis opzich ziet er beter uit dan de oude traditionele muis. Hieronder een overzichtje van de nieuwe muisaanwijzers. Deze zijn ook te gebruiken in Windows XP.

Het setje cursors kun je downloaden door HIER te klikken. Het zip bestand pak je dan uit naar Windows >> Cursors. In het zip bestand zit een register bestand die de muisaanwijzers dan automatisch installeert. Dit register bestand start je dan ook uit de Windows >> Cursors map. Deze kun je vervolgens bekijken onder Configuratiescherm >> Muis >> Aanwijzers. Hoe je de muisaanwijzers handmatig installeert bekijk je in de XP tip:
Muis symbolen wijzigen

Muisaanwijzers

MetaData

Vista doet nu ook wat meer met metadata. Metadata is informatie die aan een foto/plaatje wordt toegevoegd, maar alleen gebruikt wordt door het systeem. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker plaatjes zoeken en terugvinden. Zo kun je nu een titel, datum, trefwoorden en een beoordeling toevoegen. Zodra je een foto aanklikt komt er direct allerlei informatie tevoorschijn waaronder de grootte en het type afbeelding plus de eigen toegevoegde metadata.

MetaData

Datum en tijd

De datum en tijd die rechts onderin de taakbalk staan zijn aangepast, met 1 druk op de knop krijg je onderstaand scherm met een analoge en een digitale klok. Als je met de muis op de tijd gaat staan krijg je automatisch alleen de datum van vandaag evenals in XP. Bij de tijdopties is er een uitbreiding in de vorm van extra klokken. Datum en tijd opties zijn verder iets uitgebreid, met het tabblad, additional clocks. Deze extra optie geeft je de mogelijkheid om 2 extra klokken toe te voegen aan je tijdsvenster. Hiermee kun je dus de Bijvoorbeeld de Nederlandse tijd laten zien plus een klein klokje ernaast voor de Amerikaanse tijd. De extra klokken worden niet geplaatst in de taakbalk.

Datum en tijd

Windows Agenda

Vergeet nooit meer een afspraak met de nieuwe Windows Agenda, met deze digitale agenda is er een makkelijke manier om afspraken te onthouden. Je kunt de kalender bekijken per dag, week, of maand vorm. Per afspraak kun je vervolgens aangeven of je een herinnering wilt en zo ja, om de hoeveel tijd. Je kan de afspraak automatisch laten herhalen per dag, week, maand, jaar, en elke afspraak een aparte kleur geven.
De kalender is ook te delen met anderen.

Windows Agenda

Windows Agenda :: klik voor een vergroting

Start Menu

Een ander punt is de navigatie van het vernieuwde start menu.

Het vernieuwde startmenu

Vernieuwde startmenu :: klik voor een vergroting


De gehele navigatie is gecentreerd in het linker witte vlak, in plaats dat je op "alle programma's" klikt in Windows XP en een uitschuifmenu krijgt, komt er nu een lijstje in het startmenu zelf. Het is even wennen maar het navigeert even snel als de andere manier, zonder problemen en is eigenlijk ook handiger.

Een functionaliteit die is toegevoegd aan het startmenu is een zoekbalk direct onderaan naast de afsluitknop waardoor je snel kan zoeken naar bestanden. Zodra je gaat typen in de zoekbalk van het startmenu begint deze direct al voor je te zoeken zodat je niet eens meer op enter hoeft te drukken. Ook in de Windows verkenner is altijd een zoekbalk aanwezig om bestanden te zoeken.

Het start menu is wel apart terug te zetten naar de klassieke weergave met uitschuifmenu's mocht je hier de voorkeur aangeven.

Zoekbalk in het venster

Beveiliging

Windows Anti Spyware is hernoemd naar Windows Defender en wordt een standaard onderdeel van Vista. Defender draait real-time mee op de achtergrond om spyware en malware tegen te houden. In Defender is een software explorer opgenomen waarmee je alle lopende processen kunt bekijken wat ook in taakbeheer is te vinden. In de software explorer vind je ook een overzicht van de programma's die ingesteld zijn om op te starten bij het opstarten van Windows.

Windows Defender :: klik voor een vergroting Security Center †:: klik voor een vergroting

Windows Defender :: klik voor een vergroting

beveiligingscentrum†:: klik voor een vergroting


Een verandering in Windows Defender is dat de updates voortaan via Windows Update worden binnengehaald. Een overzicht van je totale beveiliging zie je weer terug in het beveiligingscentrum evenals in Windows XP. De Firewall is uiteraard in Vista ook weer van de partij en nu ook met uitgebreidere instelmogelijkheden.

Backup centrum

Vista heeft ook een backup functie. Met deze backup functie kun je makkelijk een aantal bestanden en mappen backuppen maar is het ook mogelijk om in 1 keer een image bestand te maken van je harddisk en zo je hele pc te backuppen en die image ook weer terug te plaatsen. Alles is samengevat onder het Backup centrum.

Backup centrum

Backup centrum :: klik voor een vergroting

Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 Nieuw in Explorer 7 is een Phishing filter. Phishing houdt in dat er geprobeerd wordt de gebruiker over te halen om†op een nagemaakte website van bijvoorbeeld een bank persoonlijke gegevens in te vullen waar je meestal door middel van een email heen wordt gestuurd. Het Phishing filter controleert websites waar je heen surft en controleert deze websites op onveiligheid.

Als de desbetreffende site voorkomt op het lijstje van Microsoft krijg je een waarschuwing in beeld met een roodgekleurde adresbalk.

In Windows XP is het zo dat spyware en virussen aan het werk kunnen omdat de meeste gebruikers beheerdersrechten hebben. Door deze rechten kan kwaadaardige software willekeurige processen afsluiten, de Windows Firewall uitschakelen, het systeemregister als ook bestanden in systeemmappen manipuleren. Beheerdersrechten in Vista zijn nu flink aangepast. Voordat je bijvoorbeeld een toepassing kunt installeren krijg je nu eerst een melding met de vraag of je toestemming geeft om het programma rechten te geven zodat het programma geinstalleerd kan worden. Doordat de beheerdersrechten aangepast zijn is Internet Explorer 7 ook een stuk veiliger geworden.

Ditzelfde is nu te bereiken in Windows XP met een optie van het programma HitmanPro genaamd SurfRight. Met deze optie heb je de veiligste browser. Er is ook een aangepaste versie van IE 7 (genaamd : Internet Explorer zonder invoegtoepassingen) aanwezig om zonder ActiveX elementen of browser plugins te surfen.

De browser werkt verder prima en sneller dan Internet Explorer 6, websites zijn bijna allemaal even goed en probleemloos te bekijken als in Internet Explorer 6.

Een aantal extra beveiligingsopties zijn onder andere van toepassing op de statusbalk. Javascripts voor de statusbalk die tekst in de statusbalk zetten worden niet meer standaard toegestaan. In de internet opties staat de optie voor de statusbalk scripts uit zodat zelfgemaakte statusbalk berichten niet meer werken, dit is wel door de gebruiker te activeren. Hetzelfde geld voor popup opties, je kunt met een Javascript een popup laten openen zonder adresbalk en titelbalk. Dit is standaard ook uitgeschakeld deze worden in plaats daarvan dus standaard wel met adresbalk en statusbalk geopend.

Ook nieuw in IE 7 is het tabblad onderdeel net als in Firefox. Hiermee kun je diverse websites bezoeken binnen 1 venster van IE en schakelen tussen de sites met de tabbladen. Er is daarnaast standaard een knop aanwezig om nieuwe tabbladen te openen.
Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 :: klik voor een vergroting


Als aanvulling op het tabblad onderdeel is er de optie Snelle tabbladen, met een klik op de knop krijg je een mooi overzicht met screenshots van alle openstaande websites, iets wat Firefox nog niet heeft.

Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 :: klik voor een vergroting


Het aantal sites dat zijn kopij in syndicatie brengt via RSS wordt steeds groter, je hebt om deze RSS feeds te kunnen lezen normaal gesproken aparte software nodig. Nu met IE 7 niet meer, er is een standaard lezer voor deze RSS feeds ingebouwd.

Zodra je op een website komt die RSS feeds aanbied wordt het knopje oranje en zie je dus direct dat die mogelijkheid er is.

RSS Feed in Internet Explorer 7 RSS Feed in Internet Explorer 7

Opties RSS Feeds :: klik voor een vergroting

RSS Feed van WebSonic :: klik voor een vergroting


Eveneens is er een zoekbalk aan toegevoegd om snel te kunnen zoeken op Live search dat als standaard is ingesteld. Bij de zoekbalk komen ook weer een aantal opties, 1 daarvan is het zoeken naar andere providers/zoekmachines. Dit houd in dat je Live search (standaard) niet standaard hoeft te gebruiken als zoekmachine. Als je op de knop "Meer zoekmachines zoeken" klikt krijg je een keurig overzicht van andere zoekdiensten waarna je je eigen favoriet in kunt stellen als standaard in de zoekbalk. Bijvoorbeeld Google, Yahoo, Lycos etc.

Zoekbalk providers

Zoekbalk providers :: klik voor een vergroting


De popup blocker is ook standaard aanwezig en makkelijker te vinden en te configureren. Verder is de toegankelijkheid goed verbeterd met onder andere een zoom optie waarmee je kan inzoomen op een website.

Ook nieuw zijn de startpaginatabs. Hiermee kun je meerdere startpagina's tegelijk instellen. 1 startpagina die standaard is en die je altijd als eerst ziet en tegelijk openen er in de tabs de andere pagina's die je als extra startpagina's hebt aangegeven.

Extra optie die ook aanwezig is, is het omdraaien van websites en de tekst ervan. Normaal is het van links naar rechts, je kunt de pagina omdraaien van rechts naar links. De menubalk (bestand, beeld etc.) staat standaard uit maar is eenvoudig aan te zetten.

Via de tools knop kun je eenvoudig diverse handelingen snel verrichten zoals, het verwijderen van de geschiedenis, cookies, formulier data, wachtwoorden en tijdelijke internetbestanden. Of met 1 knop alles tegelijk te verwijderen. Ook kun je hier snel een website controleren met het Phising filter.

Verwijderen menu :: klik voor een vergroting

Verwijderen menu :: klik voor een vergroting


Internet Explorer 7 is overigens ook beschikbaar voor Windows XP inmiddels. Voor meer informatie en tips klik: HIER

Outlook Express 7 of Windows Mail

Wat bekend was als Outlook Express is nu hernoemd naar Windows Mail. Het Phising filter is hierin ook actief. Er is een zoekbalk toegevoegd rechts bovenin om snel te kunnen zoeken in de e-mails. Een spamfilter is er ook aan toegevoegd waar je makkelijk afzenders aan toe kunt voegen, daarnaast word "opvallende" spam mail direct naar een aparte map verplaatst waar je kan controleren of er niet een verkeerde mail tussen is gekomen voor je het verwijderd.

Outlook express 7 :: klik voor een vergroting Outlook express 7

Windows Mail :: klik voor een vergroting

Windows Mail :: klik voor een vergroting


Meer informatie en tips vind je op de pagina hiervoor: Windows Mail tips

Configuratiescherm

Evenals in Windows XP is het configuratiescherm opgedeeld in verschillende categorieŽn, ook hier is de klassieke weergave apart aan te zetten zoals je in de screenshot ziet onderaan de pagina. Een aantal opties,

    - Automatisch afspelen

Het is nu makkelijker via "Automatisch afspelen" geheel naar eigen wens voor elke toepassing een eigen actie te kiezen. Bijvoorbeeld als je een dvd in je speler doet kun je daarvoor zeggen dat deze standaard in Windows verkenner opent.

Automatisch afspelen

Autoplay :: klik voor een vergroting


    - Netwerk centrum

Via het Netwerk centrum is snel de status van het netwerk op te vragen en het type netwerk te veranderen in een publiekelijk of prive netwerk. Ook de naam van het netwerk is hier te wijzigen met een eigen naar wens in te stellen netwerkicoon. "Netwerk overzicht" is ook nieuw toegevoegd. Hiermee krijg je een overzicht in kaart van je netwerk en eventuele problemen in kaart die zich voordoen. Een extra optie om het netwerk te laten controleren door Windows zelf is ook aanwezig.

Het delen wordt hier ook vanuit geregeld. Een klein overzichtje met opties als het delen van bestanden aan en uit zetten en printers delen vind je hierin ook. Voor alle deel opties geld eigenlijk dat het aan of uit zetten is. Daarnaast een extra optie om in 1 keer een overzicht te maken van alle mappen die gedeeld zijn. Standaard staat het delen van bestanden en printers uit.

Network and sharing center control Network and sharing center

Netwerk centrum :: klik voor een vergroting

Netwerk centrum :: klik voor een vergroting


    - Bitlocker stationsversleuteling

Deze optie is alleen beschikbaar in de Enterprise plus de Ultimate editie en werkt met het Trusted Platform Module (TPM). Met de Bitlocker stationsversleutelings optie vergrendel je de harde schijf met een sleutel. De bestanden op de schijf worden daarmee gecodeerd. Dit houd in dat als je harde schijf gestolen word dat het niet mogelijk is om de data te benaderen met een andere pc net zo min als met een ander besturingssysteem. Op de pc zelf is het alleen mogelijk de data te benaderen als je ingelogt bent als de gebruiker die daar de rechten toe heeft. Ook kun je de beveiligingssleutel op een usb stick plaatsen wat inhoud dat de usb stick in de pc moet zitten wil je de data kunnen gebruiken. Als derde mogelijkheid kun je een pincode instellen die vrij vroeg tijdens het opstarten al word gevraagd.

    - Systeembeheer

Systeembeheer was al een standaard optie in Windows XP. Nu in Vista is deze uiteraard ook weer van de partij. Een nieuwe optie hierin is de Hulpprogramma Geheugencontrole tool ofwel een tool om je geheugen te testen. Het testen gaat niet vanuit Windows. Je moet hiervoor je PC opnieuw opstarten direct of de optie kiezen om bij de volgende herstart de test te doen. Een uitgebreide Windows Firewall overzicht is ook nieuw waarin alles staat wat met de Firewall te maken heeft aanvullend op het Beveiligingscentrum. Uitgebreide print en computer management is er ook.

Systeembeheer Systeembeheer

Systeembeheer :: klik voor een vergroting

Systeembeheer :: klik voor een vergroting


    - Ouderlijk toezicht

Er is een "Ouderlijk toezicht" functie toegevoegd, wat erg handig kan zijn als je kinderen hebt om deze een beetje te sturen in hun computer en internet gebruik. Met de Ouderlijk toezicht functie kun je,
 • Websites blokkeren.
 • Websites met een bepaalde inhoud blokkeren, je kunt hiermee aangeven dat als een bepaald woord voorkomt deze site geblokkeerd word.
 • Tijd limieten opzetten, aangeven op welke tijden een gebruiker gebruik mag maken van de computer, buiten deze uren om kan de gebruiker dan niet inloggen en dus de pc niet gebruiken.
 • Het blokkeren van software en games, aangeven welke software iemand niet mag gebruiken of aangeven welke games niet mogen worden gespeeld.
 • Van alles wordt een activiteitenrapport bijgehouden zodat de administrator later kan terugzien wat de gebruiker allemaal heeft uitgespookt.
Parent control Tijdslimiet

Ouderlijk toezicht :: klik voor een vergroting

Tijdslimiet :: klik voor een vergroting


    - Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties

De optie "Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties" is eveneens een nieuwe optie, hier krijg je als eerst een overzicht van de configuratie van de hardware van je pc. Vervolgens kun je dan je pc laten beoordelen met een wizard. Je krijgt dan een cijfer toegewezen tussen 1 en 5, hoe hoger het cijfer hoe beter je pc aan Vista voldoet. Er komen direct opties vrij om met tips de pc beter te laten draaien. Als er drivers zijn die de prestaties tegenwerken krijg je ook keurig een overzicht van de drivers die niet goed zijn. Aanvullende tools maken het mogelijk om een rapport te laten maken van je PC en zodoende informatie tevoorschijn halen. Zoals een aankomende kapotte harddisk weet hij te melden plus aanvullende informatie over te weinig beschikbare ruimte op je harddisk, het niet hebben van anti-virus software etc.

Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties :: klik voor een vergroting Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties :: klik voor een vergroting

Prestaties :: klik voor een vergroting

Prestaties :: klik voor een vergroting


    - Energiebeheer

Er zal in Vista een nieuwe slaapstand aanwezig zijn. Dit is de stand-by en de oude slaapstand functie uit Windows XP gecombineerd. Hierdoor wordt de opstartprocedure teruggebracht naar 2 -3 seconden. Als je in slaapstand gaat wordt alle data bewaard en zodra je je pc weer aanzet kun je direct weer verder werken waar je was gebleven met de programma's nog open.

    - Personen dichtbij

Met de nieuwe optie "Personen dichtbij" kunnen mensen met een pc op hetzelfde netwerk je snel vinden en zodoende deze optie gebruiken als je daarop ingelogt bent voor bijvoorbeeld Windows Meeting Space. Via Windows Meeting Space kun je bestanden, programma's en je desktop delen op uitnodiging via "Personen dichtbij" beveiligd met een wachtwoord.

Toegankelijkheidscentrum

De gebruikers optimalisatie is flink verbeterd, zo kun je Vista laten optimaliseren voor als je wat slechtere ogen hebt, het contrast verhogen, het vergrootglas gebruiken, het schermtoetsenbord etc. Narrator is een optie om onderdelen voor te laten lezen wat je dan hoort over je boxen. Al dit is te regelen in het nieuwe Toegankelijkheidscentrum.

Toegankelijkheidscentrum :: klik voor een vergroting Toegangkelijkheid functies :: klik voor een vergroting

Toegankelijkheidscentrum :: klik voor een vergroting

Toegangkelijkheid functies :: klik voor een vergroting

Windows Sidebar en gadgets

Totaal nieuw is de Windows Sidebar met zijn bijbehorende gadgets wat erg lijkt op de widgets van Mac OS X. De sidebar is een nieuwe taakbalk in Vista die plaats neemt aan de rechterkant van je scherm. Ook is mogelijk om deze links te plaatsen. De sidebar is standaard ingeschakeld maar ook uit te schakelen uiteraard. De onderdelen van de sidebar heten gadgets en komen in allerlei soorten en maten.

Gadgets zijn o.a. een analoge klok, rss feeds, plaatjes slideshow, puzzels, rekenmachine, processor metertje, prullenbak en post-its. Uiteraard zijn er nog veel meer gadgets online te downloaden om toe te voegen. De gadgets zijn niet sidebar gebonden en kunnen los van elkaar over je hele scherm verplaatst en neergezet worden. Daarnaast kun je via de microsoft site meer gadgets downloaden.

Voor meer informatie en gadgets van de sidebar klik: HIER

Windows Sidebar en gadgets

Windows Sidebar en gadgets :: klik voor een vergroting

Games, Ontspanning

Ze zijn meestal goed voor de ontspanning en tegen de verveling om even tussendoor te spelen, de games van Windows onder ontspanning. Alle spellen zijn grafisch verbeterd met de nodige effecten er aan toegevoegd. Ook zijn er nu geluidseffecten bij. Totaal zijn er nu 10 games. Nieuwe zijn de spellen : Chess Titans (Schaken), Mahjong Titans en Inkball. Ook nieuw is Purble Place, leuk voor de kinderen, Purble Place bestaat uit 3 spelletjes onder zich, taartenmaken, gezichten maken en memory. Naar verluidt zal een extra zijn voor Vista Ultimate het spel Poker.

Daarnaast zitten Patience, Mijnenveger, Hartenjagen, Spider Solitaire en Freecell er weer bij. Met nu ook de mogelijkheid om je spel op te slaan en later weer verder te gaan. Pinball is er helaas niet meer bij.

Purble Place Purble Place

Purble Place :: klik voor een vergroting

Purble Place :: klik voor een vergroting


Schaken Freecell

Chess Titans :: klik voor een vergroting

Freecell :: klik voor een vergroting


Inkball Mijnenveger

Inkball :: klik voor een vergroting

Mijnenveger :: klik voor een vergroting

Windows Fotogalerie

Windows Fotogalerie is ook een van de vele nieuwe opties. Foto's kun je snel voorzien van een datum plus een waardering in de vorm van 5 sterren. Labels kun je ook aan een foto vastplakken. Zodoende worden alle foto's die een zelfde label hebben bij elkaar gezet als je op de label klikt. De foto's hoeven niet op dezelfde locatie te staan hiervoor. Van een map met foto's kun je snel een slideshow tonen, nieuw hieraan is dat je de slideshow in 1 van de nieuwe standaard thema's kunt tonen waarvan je er 1 ziet in de screenshot hieronder. Extra opties zijn als eerst de mogelijkheid om een filmpje van de foto's te maken en de mogelijkheid om foto's direct te mailen. Fotobewerking zit er zelfs ook in. Automatisch de kleur van de foto aanpassen, helder maken, uitsnijden een een red-eye tool zijn de opties om een foto te bewerken. Printopties zijn ongeveer gelijk aan de viewer van Windows XP.

Windows Fotogalerie Windows Photo Gallery

Windows Photo Gallery :: klik voor een vergroting

Windows Fotogalerie :: klik voor een vergroting

Windows DVD Maker

DVD's maken van bijvoorbeeld foto's is nog nooit zo eenvoudig geweest met de nieuwe Windows DVD Maker. Met DVD maker kun je aan de hand van een eenvoudige wizard makkelijk DVD's maken van in dit geval foto's. Een slideshow waarin je diverse opties zelf kunt aangeven, de tijd tussen de foto's, de volgorde etc. Foto's zijn ook te combineren met filmpjes. Je kunt uit verschillende menu's kiezen waar je DVD mee opstart. Een preview van hoe de DVD eruit gaat zien als die klaar is is ook te bekijken.

Windows DVD Maker Windows DVD Maker

Windows DVD Maker :: klik voor een vergroting

Windows DVD Maker :: klik voor een vergroting

Vorige versies (Previous versions)

Nieuw is de "Vorige versies" functie. Oorspronkelijk alleen voor Windows Server 2003 maar nu ook voor Windows Vista. Met "Vorige versies" kun je oude versies van je bestanden herstellen. Oude versies van gewijzigde bestanden worden opgeslagen in Systeemherstel. Met de "Vorige versies" functie kun je oude bestanden herstellen naar een ander pad (zodat je, bijvoorbeeld van een Word document, een stuk tekst uit de oude versie kunt kopieren) of je kunt het actuele bestand vervangen door een ""Vorige versie". Wel is het zo dat bestanden die je verwijderd dus niet echt helemaal verwijderd zijn. De "Vorige versies" functie is daarom wel eenvoudig uit te zetten.

Windows Update

Uiteraard mag Windows Update niet ontbreken voor de belangrijkste updates voor Vista. De optie zelf in Vista is uitgebreider dan de versie in Windows XP. Er is nu een duidelijk overzicht te krijgen met de geschiedenis van de geinstalleerde updates met 1 druk op de knop. Daarnaast kun je nu ook eenvoudig instellen of er automatisch updates moeten worden opgehaald voor andere programma's van Microsoft zoals bijvoorbeeld voor Office onderdelen.

Windows Update

Windows Update :: klik voor een vergroting

Knipprogramma (Snipping Tool)

Nieuwe is de "Knipprogramma" tool, een soort print screen maar dan anders. Met de "Knipprogramma" tool kun je een gedeelte van je beeld selecteren en dit gedeelte word dan uitgeknipt. Met dit uitgeknipte deel kun je met een pen erover heen tekenen of met een marker (zoals in de screenshot) een gedeelte markeren. Vervolgens is het uigeknipte gedeelte op te slaan als een plaatje.

Knipprogramma Snipping tool

Knipprogramma :: klik voor een vergroting

Knipprogramma :: klik voor een vergroting

Spraakherkenning

Ook nieuw is een uitgebreide spraakherkennings onderdeel. Via de spraakherkenning kun je je pc besturen met je stem, zoals programma's openen/afsluiten, menu's openen en tekst schrijven. Een lijst met commando tips word meegeleverd en kun je uitprinten.

UPDATE
Inmiddels is bekend dat de Nederlandse versie van Windows Vista geen spraakherkenning heeft. Andere talen waaronder het Engels zullen dit wel bieden. De reden hiervan is onbekend. Handschriftherkening is wel ondersteund door de Nederlandse versie van Windows Vista. Onderstaande screenshots van spraakherkenning zijn van de Engelse versie van Windows Vista en zie je dus niet terug in de Nederlandse.

Spraakherkenning Spraakherkenning

Spraakherkenning :: klik voor een vergroting

Spraakherkenning :: klik voor een vergroting

Zoekt zoekt zoekt en gij zult.....

De zoekoptie is in Vista sterk verbeterd ten opzichte van XP. Zoeken gaat nu een stuk sneller en zoekopdrachten kunnen ook opgeslagen worden voor een volgende zoekactie met hetzelfde trefwoord. Net als in het startmenu en windows verkenner werkt de zoekoptie zodra je gaat typen in de zoekbalk. Deze begint dan direct al voor je te zoeken zodat je niet eens meer op enter hoeft te drukken.

Etc. Etc. Etc de laatste feitjes

Nog een aantal laatste kleinigheidjes.
 • Kladblok en Wordpad zijn eveneens aanwezig net als in Windows XP. Deze beide hebben praktisch geen veranderingen ondergaan en zijn hetzelfde gebleven.
 • Standaard is nu wel een optie toegevoegd aan het startmenu om Windows Live Messenger te downloaden en te installeren.
 • Defragmenteren gaat ongeveer gelijk als in Windows XP net als het opschonen van je harddisk van de gebruikersaccounts.
 • De Takenplanner is eveneens ook aanwezig om bepaalde taken geautomatiseerd in te stellen.
 • De geluidsrecorder van Vista is flink gekrompen en simpeler geworden ten opzichte van de recorder van Windows XP. Je hebt alleen nog een record knop en na opname komt direct het venster om op te slaan. Meer opties zijn er niet meer.
 • Uitvoeren wat onder start staat bij Windows XP is verhuisd naar Bureau Accessoires en is dus nog wel aanwezig. Daar vind je ook de opdrachtprompt, extern bureaublad en de rekenmachine.
 • Alles waar "Mijn" voorstond in Windows XP zoals "Mijn documenten" is niet meer. Alles heeft nu een gewone naam en in dit geval is dat nu "Documenten".
 • Het lettertype Segoe is het standaard nieuwe lettertype van Vista. Een screenshot van het lettertype vind je hieronder bij de extra screenshots.
 • Weergave van bestanden en mappen kun je nu op groepen doen.

Systeemeisen voor Windows Vista

De systeemeisen zijn als volgt om Vista goed te kunnen draaien,

Minimale Eisen (Windows Vista Basic versie)

Hierop moet Windows Vista kunnen draaien, echter bij deze eisen zal o.a. het glazige thema Aero Glass niet gebruikt kunnen worden.
 • Processor: 800 MHz
 • Werkgeheugen: 512 MB
 • Grafische kaart: DirectX9 ondersteuning en een resolutie van 800 x 600 aankan
 • Harde schijf: 20 GB met 15 GB vrije ruimte
 • CD-Rom speler

Premium Eisen (Windows Vista Premium versie)

De belangrijkste versie voor de thuisgebruiker, zwaarder in eisen.
 • Processor: 1 GHz
 • Werkgeheugen: 1 Gigabyte
 • Grafische kaart: minimaal 128 mb geheugen. 256 mb geheugen om het echt goed te kunnen gebruiken met het thema Aero Glass.
 • Harde schijf: 40 GB met 15 GB vrije ruimte
 • DVD speler
Er is inmiddels een tool uit om te controleren of je pc voldoet voor Vista, namelijk de Windows Vista upgrade advisor. Deze werkt alleen op Windows XP. Download deze hier.

Versies

Windows Vista is er in verschillende smaken voor thuisgebruiker en het bedrijfsleven, de ene versie heeft net weer verschillende of iets meer opties dan de andere versie. Vista komt in een 32-bit en een 64-bit versie. Alle versies worden geleverd op 1 dvd incl. de 32 en de 64 bits versies. Upgraden naar een andere versie word hierdoor makkelijker door een nieuw serienummer te kopen en vista te upgraden van je eigen dvd omdat die versie daar dus al opstaat met de "Anytime Upgrade" functie. Hieronder een klein overzicht.

Windows Vista Home basic

Dit is de basis versie van Vista met de minste opties voor de niet veel eisende gebruiker. Basic heeft niet het nieuwe uiterlijk Aero bij zich. Wel met de Ouderlijk toezicht optie erin.

Windows Vista Home premium

De premium versie is meer uitgebreider dan de basic versie, deze heeft wel het nieuwe thema Aero bij zich en heeft meer opties voor multimedia bewerking, zoals foto's, video's etc. De premium kan ook contact maken met de Xbox.

Windows Vista Ultimate

Ultimate is de grootste versie die er beschikbaar is, deze bevat alle functies van de home edities, de zakelijke edities plus een aantal extra opties.

Daarnaast is er nog een versie voor minder ontwikkelde landen, de Vista Starter editie en 2 bedrijfsversies, Windows Vista Business en Windows Vista Enterprise.

Meer informatie over de verschillen tussen de versies vind je in de tip:
Verschillen tussen de verschillende versies

Prijzen en release

Windows Vista was al beschikbaar voor het bedrijfsleven en is voor de consument sinds 29 januari 2007 beschikbaar. De prijzen voor de verschillende versies van Windows Vista zijn adviesprijzen en te bekijken in de tip:

Verschillen tussen de verschillende versies

Upgraden kan dus vanaf Windows XP naar Windows Vista maar niet van en naar elke versie. Hieronder een overzicht wat kan en niet kan.

  Windows Vista Home Basic Windows Vista Home Premium Windows Vista Business Windows Vista Ultimate
Windows XP Home ja ja ja ja
Windows XP Professional nee nee ja ja
Windows XP Media Center Edition nee ja nee ja

Upgraden van Windows 2000 of Windows XP 64 bit naar Windows Vista is niet mogelijk.

Ook zijn de nieuwe ontwerpen voor de DVD boxen voor Windows Vista onthuld. In tegenstelling tot de boxen van de vorige versies van Windows hebben ze een ronde hoek gekregen en ziet het er net even wat beter uit. Hieronder zie je alle boxen,

DVD Boxen voor Windows Vista
Al met al zijn er natuurlijk nog veel meer nieuwe onderdelen en verbeteringen, het ziet er in ieder geval naar uit dat Microsoft met Windows Vista een goede stap vooruit zet ten opzichte van Windows XP wat met name op het gebied van de beveiliging erg belangrijk is. Grafisch ziet het er ook goed uit met het nieuwe thema Aero Glass en de bijbehorende effecten wat wel een beetje hengelt naar de MAC. Vergeleken met Vista is XP eigenlijk heel saai.

Naast de nieuwe Windows Vista is er ook een nieuwe versie van Office 2007, een eerste kleine blik kun je teruglezen in het artikel "Blik op Office 2007"

Dan rest ons nog te bedanken,
- Mark Loman van Hitman Pro voor het beschikbaar stellen van de software. Hitmanpro.nl.
- Designplanet.nl voor de ondersteuning en tekstuele aanpassingen. Designplanet.nl

Extra informatie en tips vind je via de vistapagina hiervoor: Windows Vista tips

Screenshots

Als laatste hieronder nog een aantal screenshots van Vista van diverse onderdelen, klik op een onderdeel voor een vergroting.

Windows Verkenner Configuratiescherm
Windows Media Player 11 Help
Apparaatbeheer Windows Movie Maker
Audio eigenschappen Segoe font
Thema klassiek Windows Easy Transfer
Windows Contactpersonen Windows Faxen en Scannen
Hulp op afstand Toetsenbord en muis
Energiebeheer Software
Energiebeheer Software