Blik op Office 2007


Blik op Office 2007

Office 2007 eerder bekend onder de naam Office 12 is uitgekomen als de grote opvolger van Office 2003. Hieronder een eerste kleine blik op Office 2007.

Grafisch

Grafisch veranderd er veel met Office. Er is een nieuwe huisstijl aangemeten zogezegd die je al ziet bij de installatie. De installatie opzich werkt prima en is even eenvoudig als de installatie van de vorige Office versies. Afbeeldingen hiervan zie je hieronder.

Office 2007 Installatie :: klik voor een vergroting Office 2007 Installatie :: klik voor een vergroting

Office 2007 Installatie

Office 2007 Installatie

Interface

Nieuwe iconen voor alle onderdelen van Office horen natuurlijk ook bij de nieuwe stijl. Hieronder de nieuwe iconen per programma.

Office 2007: Iconen

De interface van Office is flink veranderd zoals je direct al ziet. Voor Access, Word, Excel, Powerpoint en een aantal onderdelen van Outlook geldt dat het menu compleet overhoop is gehaald en veranderd is. De nieuwe interface genaamd Ribbon is wel enorm wennen ten opzichte van de oude vertrouwde Office versies. Eenmaal gewend werkt het best makkelijk en eenvoudig. De opties zijn nu opgedeeld in verschillende tabs. Het bekende menu met "bestand, bewerken, beeld, invoegen" is niet altijd meer. In deze versies staat een Office logo linksboven waarna je met een klik erop een uitschuifmenu krijgt met alle opties. Publisher, Infopath krijgen deze nieuwe menubalk niet.

Word

Bijvoorbeeld in Word de tekstverwerker. Standaard staat hierin het tabblad Home geactiveerd waar alle opmaak opties instaan zoals het lettertype, lettergrootte, verdere opmaak en stijlen. Het tweede tabblad is Insert, ofwel invoegen. Hierin staat alles wat je invoegt. Zoals een tabel, plaatjes, clipart, wordart etc. Derde tabblad is de pagina lay-out. Hieronder paginanummers, marges etc. Verdere tabbladen zijn references met o.a. voetnoten als optie, tabblad mailings en review plus view.

Office 2007 Word :: klik voor een vergroting

Office 2007 Word :: klik voor een vergroting


Daarnaast staat nu in plaats van Times New Roman in de vorige Office versies het lettertype Calibri als standaard ingesteld. Een verbeterd rechtermuisknop menu geeft je de mogelijkheid om snel het lettertype aan te passen en direct in het menu in te vullen.

Ook een Blog functie is nieuw in Word waarmee je blog berichten kunt publiceren naar je web-log. Een aantal web-logs ondersteunt het standaard al dat je berichten kunt posten vanuit Word. Voordeel van het publiceren in Word is dat je functies krijgt die je normaal bij het plaatsen op een web-log niet had zoals een spellingscontrole en autocorrectie. Plaatjes uit je post worden direct omgezet naar png en direct automatisch geupload bij het plaatsen van een bericht.

Office 2007: Ribbon

Office 2007: Menu

Outlook

Outlook 2007 ziet er qua opbouw grotendeels hetzelfde uit als Outlook 2003. Nieuwe functies en handigheidjes zijn er wel. Als eerst bij Postvak IN is er een extra balk (To do Bar) aan de rechterkant bijgekomen. Als je hierop klikt, klapt de balk open met als inhoud een kalender van de huidige maand met een overzicht van opkomende afspraken en een lijstje met taken. Een nieuw zoekveld is toegevoegd om snel te kunnen zoeken in de berichten van Postvak IN. Dit zoekveld zit in elke e-mailmap om de desbetreffende map snel door te zoeken op e-mail. Een nieuwe functie is ook dat je een agenda makkelijk kunt maken en publiceren en zodoende tegelijkertijd kunt delen op het internet. Nieuwe functie ook voor bijlages. De bijlage vieuwer maakt het mogelijk om een preview te zien van een bijlage zonder dat je de bijlage eerst hoeft te openen.

RSS ondersteuning is ook nieuw in Outlook. Een map onder "persoonlijke mappen" is er bijgekomen genaamd RSS feed. Je kunt hier snel en eenvoudig een RSS feed toevoegen waar Outlook dan een submap van maakt. De RSS feed berichten worden automatisch geupdate en binnengehaald. De berichten zie je net zo alsof je een normale e-mail bekijkt. Hieronder een screenshot met de RSS feed van WebSonic.nl

Outlook Postvak IN :: klik voor een vergroting Outlook RSS feeds :: klik voor een vergroting

Outlook Postvak IN :: klik voor een vergroting

Outlook RSS feeds :: klik voor een vergroting

Powerpoint

De belangrijkste wijziging aan powerpoint is hier ook de nieuwe menubalk met tabs bovenin. Alles is gecategoriseerd en zodoende makkelijk terug te vinden. Nieuwe stijlen en lay-outs zijn wel toegevoegd als standaard. Daarnaast is er een optie Smart Art waar je voorgedefinieerde figuren met tekst kunt plaatsen. Standaard is er ook een zoomoptie aanwezig rechtsonderin.

Powerpoint thema's :: klik voor een vergroting Powerpoint Smartart :: klik voor een vergroting

Powerpoint thema's :: klik voor een vergroting

Powerpoint Smartart :: klik voor een vergroting

Excel

Ook voor Excel geld de nieuwe menubalk bovenin waarin alles gegroepeerd is per categorie. Excel is natuurlijk een programma dat met cijfers werkt dus hier een aantal cijfers over het programma. Ter bevordering van enorme data in werkmappen heeft Excel nu ongeveer 1 miljoen rijen en 16 duizend kolommen per werkmap (A t/m XFD). Om direct maar even specifiek te zijn, 1,048,576 rijen en 16,384 kolommen tegen de huidige 65.536 rijen en 256 kolommen van Excel 2003. Excel kan per cel maximaal 32.000 karakters in plaats van de huidige 255 opslaan. Excel geeft nu ondersteuning aan 16 miljoen kleuren tegen 56 kleuren in de 2003 versie. Nieuwe stijlen en thema's zijn ook ingevoegd. De formulebalk is nu schaalbaar en dus groter te maken voor de grotere formules.

Excel werkmap :: klik voor een vergroting

Excel werkmap :: klik voor een vergroting

Publisher

Publisher krijgt niet de nieuwe menubalk. Publisher heeft een nieuwe set met standaard lay-outs bij zich die op dezelfde manier te gebruiken zijn plus een aantal extra nieuwe opties. Publisher heeft nu standaard Pantone kleurcoderingen bij zich wat zich vooral richt op drukwerk. Een Design checker optie is ook nieuw toegevoegd, controleer hiermee je ontwerp en spoor zo eventuele problemen in het ontwerp op. Als je een website maakt in Publisher kun je deze ook laten controleren.

Publisher website maken :: klik voor een vergroting

Publisher website maken :: klik voor een vergroting

Access

Access zal nog wel de oude bestandsformaten ondersteunen van 97/XP/2003 en deze zullen ook te bewerken zijn echter wil je gebruik maken van nieuwe opties van Access zul je de database moeten converteren naar de 2007 versie of een nieuwe database moeten maken. De Access database krijgt een nieuwe extensie, dit wordt: .accdb in plaats van het huidige .mbd. Ook enkele standaard templates zijn aanwezig.

Access Database maken :: klik voor een vergroting Access Database maken :: klik voor een vergroting

Access :: klik voor een vergroting

Access :: klik voor een vergroting

Beveiliging van documenten

Veiligheid staat ook bij Office hoog. Via het uitschuifmenu wat tevoorschijn komt na een klik op het Office logo kun je nu sneller en eenvoudiger dan de vorige Office versies een wachtwoord toekennen aan je document zodat deze beveiligd is. Ook kun je de toegang beperken tot bepaalde gebruikers.

Nieuw en exit

2 nieuwe onderdelen zijn toegevoegd aan het Office pakket te weten, Groove 2007 en Sharepoint Designer 2007 dat bedoeld is voor organisaties die gebruik maken van het Sharepoint-framework en half gebaseerd is op Frontpage technologie. Frontpage is echter helemaal weg uit het Office pakket. Een opvolger voor Frontpage wordt ontwikkeld met Expression Web Designer dat geen deel uit maakt van het Office pakket maar als los programma verkrijgbaar is. Ook dit programma is net als Frontpage een WYSIWYG editor. Expression Web Designer maakt deel uit van de Expression-reeks en gaat samen met Graphic Designer en Interactive Designer. Dit is een nieuwe serie grafische ontwerptools van Microsoft.

Diversen

Nieuwe optie is de Compatibilty check. Ook snel te bereiken via het menu, hiermee kun je je document laten controleren of deze wel gangbaar is met oudere versies van het desbetreffende onderdeel van Office. Ook een beter te bereiken optie wat hierop aansluit dat staat onder "opslaan als" is de mogelijkheid om het document direct op te slaan zodat het compatible is met oudere versies van 97 tot en met 2003. Echter dit kon al in Office 2003.

Nieuw is het Office Open XML bestandsformaat, de extensies krijgen daarmee een x achter de naam. Dit is een nieuwe en standaard manier van opslaan van je documenten. Hiervoor is gekozen omdat dit minder ruimte inneemt dat de oude manier. Oude documenten worden nog wel ondersteund.

Extensies worden dan:
Word: docx
Excel: xlsx
Powerpoint: pptx

Ook nieuw is de mogelijkheid om bestanden op te slaan als PDF met een aanvullende gratis plugin. Dit was in eerste instantie een standaard optie echter hiervoor moet je dus nu een aparte plugin downloaden, het zou makkelijker zijn als het al direct in de installatie zou zitten maar dit is niet mogelijk om dat Adobe de eigenaar van PDF zogezegd dit absoluut niet wil. In eerste instantie zat er een standaard "opslaan als PDF" optie ingebakken in Office maar na dreiging met juridische stappen van Adobe is dit eruit gehaald door Microsoft. Adobe wilde zelfs dat de plugin tegen betaling te downloaden was, vooralsnog is het gratis maar wie weet hoe het straks uiteindelijk gaat verlopen.

Systeemeisen

De voorlopige minimale systeemeisen zijn als volgt.
Windows XP Service Pack (SP) 2 of Windows Server 2003
500 MHz processor
256 MB Ram
DVD speler
2 GB vrije ruimte
Internetverbinding

Prijzen en release

Prijzen zijn bekend en hieronder een overzicht van de pakketten en de bijbehorende prijzen. Eronder een overzicht van de prijzen voor de losse programma's. Office 2007 is uitgekomen voor het bedrijfsleven op 30 november 2006 en op 29 januari 2007 voor de consument.

Volledig:
Microsoft Office Home and Student 2007: € 117.57
Microsoft Office Standard 2007: € 314.79
Microsoft Office Small Business 2007: € 354.28
Microsoft Office Professional 2007: € 393.74
Microsoft Office Ultimate 2007: € 535.78

Upgrade:
Microsoft Office Home and Student 2007: n.v.t.
Microsoft Office Standard 2007: € 188.58
Microsoft Office Small Business 2007: € 220.14
Microsoft Office Professional 2007: € 259.60
Microsoft Office Ultimate 2007: € 425.31

Losse programma's:
Microsoft Office Access 2007: € 180.67
Microsoft Office Excel 2007: € 180.67
Microsoft Office Outlook 2007: € 85.97
Microsoft Office PowerPoint 2007: € 180.67
Microsoft Office Publisher 2007: € 133.32
Microsoft Office Word 2007: € 180.67
Microsoft Office InfoPath 2007: € 156.98

Samenstelling van de pakketten

  • Microsoft Office Basic 2007, met Excel, Outlook, Word.
  • Microsoft Office Home en Student 2007, met Excel, PowerPoint, Word, OneNote.
  • Microsoft Office Standard 2007: Excel, Outlook, PowerPoint, Word.
  • Microsoft Office Professional 2007, met Excel, PowerPoint, Word, Access, Publisher, Outlook met Business Contact Manager.
  • Microsoft Office Professional Plus 2007, met Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Communicator, Publisher, SharePoint Services.
  • Microsoft Office Small Business 2007, met Excel, PowerPoint, Word, Publisher, Outlook met Business Contact Manager.
  • Microsoft Office Enterprise 2007, met Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Communicator, Publisher, OneNote, Groove, SharePoint Services .
Al met al lijkt het na de nodige gewenning een goede opvolger voor Office 2003 te zijn. Voor degene die Office 2007 zelf onder de loep willen nemen is er een probeerversie te downloaden in het Nederlands. De eerste download is het gehele Office 2007 pakket zoals Outlook en Word. De downloads eronder zijn programma's die buiten het pakket vallen.

De downloads,

Ook zijn de nieuwe ontwerpen voor de DVD boxen voor Office 2007 onthuld. In tegenstelling tot de boxen van de vorige versies van Office hebben ze een ronde hoek gekregen en ziet het er net even wat beter uit. Hieronder zie je de boxen,

DVD Boxen voor Office 2007

Naast de nieuwe Office 2007 komt er ook een nieuwe versie van Windows genaamd Windows Vista, een eerste blik kun je teruglezen in het artikel "Blik op Vista"