Internet Explorer 8 - Informatie, Downloaden, Installeren


Internet Explorer 8 is uiteraard de opvolger van Internet Explorer 7 en kwam uit op donderdag 19 maart 2009. Versie 8 is de standaard browser van Windows 7 en kan apart geinstalleerd worden op Windows Vista en Windows XP. Vergeleken met de vorige versie kent de browser een aantal vernieuwingen en een aantal nieuwe functies.

Nieuw in IE8 zijn de Web Slices. Websites kunnen deze optie aanbieden aan gebruikers, die vervolgens een gedeelte van een website bij kunnen houden vergelijkend met een RSS feed. Meer info: Wat zijn Web Slices.

Onder het menu Tools staat een optie Compatibility View waarmee de browser ingesteld kan worden als Internet Explorer 7. Op deze manier kunnen websites die er wellicht niet goed uitzien in versie 8 getoond worden alsof ze in versie 7 bekeken worden.

Direct naast de adresbalk staat ook een knop waarmee dit snel in en uit te schakelen is. Eventueel kunnen website bouwers zelf een metatag opnemen waarmee automatisch de website al wordt getoond in Internet Explorer 8 alsof het Internet Explorer 7 is. In dat geval zal de knop binnen de browser niet beschikbaar zijn.In Internet Explorer 8 werd ook de privacymodus geintroduceerd. Met de optie ingeschakeld worden cookies, tijdelijke internetbestanden, geschiedenis en andere data niet opgeslagen door de browser, ook bepaalde content kan geblokkeerd worden om de privacy te beschermen. Meer informatie over de privacymodus: InPrivate surfen.Andere functies zijn: Een tabs relatiefunctie, bijvoorbeeld op het moment dat een link van dezelfde website wordt geopend in een nieuwe tab, dan zullen beide tabs eenzelfde kleur krijgen. Verder is een verbeterde adresbalk. De adresbalk biedt onder andere nu een uitschuifoptie en een autoaanvuloptie gebaseerd op de geschiedenis. Het hoofddomein van een website in de adresbalk is zwartgekleurd terwijl de rest van de URL lichtgrijs is.Direct naast de favorietenknop een nieuwe knop genaamd 'One Click Favorites' om snel favorieten toe te voegen aan de 'koppelingen' werkbalk. Een andere functie is Automatic Crash Recovery (ACR) waarmee de tabbladen / websites worden bewaard na een crash en weer terug te halen zijn zoals concurrent Firefox dit ook kent. Verder is het ook mogelijk om een sessie te herstellen.

Het bekijken van een bron van een website is ook vernieuwd, in Internet Explorer 7 werd hiervoor kladblok geopend, nu een nieuwe weergave met onder andere regelnummers. Het zoeken op een pagina is verbeterd, nu wordt direct tijdens het typen al gezocht. Ook kunnen er net als in Internet Explorer 7 nieuwe zoekproviders toegevoegd worden en is standaard de Developer Toolbar ge´nstalleerd van Microsoft voor websitebouwers, deze was al los te verkrijgen. In versie 8 worden ook Accelerators geintroduceerd.

Dit zijn webservices die snel beschikbaar zijn via de rechtermuisknop na het klikken op een woord of het selecteren van een zin om zodoende bijvoorbeeld snel tekst te kunnen vertalen met Windows Live Translate. Als laatste is het beheer van invoegtoepassingen vernieuwd.

Downloaden

De browser kan gedownload worden via de onderstaande links voor XP en Vista.

Windows XP: Internet Explorer 8 NL
Windows Vista 32-bit: Internet Explorer 8 NL
Windows Vista 64-bit: Internet Explorer 8 NL
Download: Overige talen

Installeren

Het installeren van de browser gaat nagenoeg gelijk aan Internet Explorer 7. Tijdens de installatie zullen er enkele updates gedownload worden en zal het nodig zijn om de computer te herstarten.

Downloaden en installeren

Als je dit vervolgens hebt voltooid en de browser voor het eerst gaat opstarten zal er een wizard verschijnen om bepaalde opties van de browser in te stellen zoals de accelerators en de zoekmachine. Het handigst is om de wizard snel te doorlopen en te kiezen voor 'Snelle instellingen gebruiken'. Alle instellingen zijn achteraf uiteraard nog aan te passen. Zodra je de wizard hebt doorlopen is de browser klaar voor gebruik.

Verwijderen

Het achteraf verwijderen van de browser is mogelijk, dit in de tip: IE8 verwijderen.