Internet Explorer 9 - Traceerbeveiliging


Nieuw sinds Internet Explorer 9 is de functionaliteit Traceerbeveiliging, in het Engels Tracking Protection genoemd. Deze functie moet ervoor zorgen dat, mits ingeschakeld het voor websites niet langer mogelijk is om je surfgedrag te volgen. Het gaat dan om gegevens die bijvoorbeeld handig zijn voor adverteerders.

Zodra Tracking Protection is ingeschakeld dan volgt er bij elke website die gegevens wil opslaan een melding in de adresbalk, hier dan direct de mogelijkheid om de beveiliging weer uit te schakelen. Hou er rekening mee dat het kan gebeuren dat bepaalde onderdelen van een website na het inschakelen van de functie niet meer functioneren.

Het inschakelen van Traceerbeveliging kan door te gaan naar het menu rechtsboven (het tandwieltje) en te klikken op Beveiliging en daarna Traceerbeveiliging.

Traceerbeveiliging

Er opent een nieuw venster en aan de rechterkant zie je de vermelding "Uw persoonlijke lijst" staan met daarachter de huidige status. Klik hierop. Nu kan de beveiliging eenvoudig ingeschakeld worden door vervolgens onderaan het venster op de knop "Inschakelen" te klikken. Vanaf dat moment worden bepaalde zaken automatisch geblokkeerd op het moment dat bepaalde inhoud van dezelfde provider terugkomt op meerdere websites zoals bijvoorbeeld Google Analytics, Google AdSense en Facebook.

Adresbalk

Als je dan vervolgens een website bezoekt waarop bepaalde onderdelen automatisch geblokkeerd worden zal er in de adresbalk een icoontje worden geplaatst zoals in de screenshot hieronder. Zodra je hierop klikt heb je de mogelijkheid om de blokkade op te heffen voor de desbetreffende website

Traceerbeveiliging

Aanvullende instellingen

Naast de knop om de beveiliging in te schakelen staat een knop Instellingen. Zodra je hierop klikt heb je de mogelijkheid om eventueel handmatig bepaalde blokkades op te heffen omdat bepaalde functionaliteit, denk aan bijvoorbeeld Facebook op websites niet werkt. Klik dan op de vermelding "Selecteer welke inhoud u wilt blokkeren of toestaan" en bepaal vervolgens in de lijst eronder hetgeen wat je wilt toestaan en blokkeren. Zodra je voor deze optie kiest worden alle providers automatisch op Toegestaan gezet.

Tevens hier de mogelijkheid om meer informatie over een provider op te vragen en de keuze om te bepalen wanneer inhoud van providers automatisch geblokkeerd moet worden. Je geeft hier dan een aantal op dat staat voor het minimum aantal bezochte websites waarop de inhoud van een provider wordt gebruikt.

Traceerbeveiliging