Google Chrome - Eigen zoekmachine toevoegen


Google Chrome kent een aantal standaard ingestelde zoekmachines en zal mits geimporteerd uit een andere browser de zoekmachine gebruiken die daar was ingesteld. Het is echter ook eenvoudig om een eigen zoekmachine toe te voegen aan de browser zoals bijvoorbeeld Wikipedia, YouTube of een andere zoekmachine van een website.

Klik hiervoor rechtsboven op de opties knop en klik daarna op Instellingen. In het tabblad dat opent zoek de kop "Zoeken" en klik hier op de knop Zoekmachines Beheren.

Eigen zoekmachine toevoegen

In het geopende venster zie je een overzicht van alle ingestelde zoekmachines met eronder suggesties voor andere zoekmachines. Staat de gewenste zoekmachine al tussen de suggesties dan stel je deze als standaard zoekmachine in door hierop te gaan staan met de muis en vervolgens rechts op de knop 'Instellen als standaard' te klikken.

Eigen zoekmachine toevoegen

Helemaal onderaan het overzicht is de mogelijkheid om een nieuwe zoekmachine toe te voegen. Vul hier achter naam de naam in van de zoekmachine die je toevoegd. Het veld zoekwoord kun je leeg laten. In het veld URL voer dan de Zoekurl in met %s op de plek waar normaal het zoekwoord staat. De zoekopdracht die een bezoeker uitvoert is terug te zien in de URL zoals in het voorbeeld hieronder waarin iemand heeft gezocht op Vista.

http://www.websonic.nl/zoeken?search=Vista


Op de plek waar Vista staat vul je dan %s in. Deze volledige URL voer je dan in en druk daarna op OK.

Eigen zoekmachine toevoegen

De zoekmachine is dan ingesteld. Eventueel kun je op deze manier ook een eigen zoekmachine creeren met Google Custom Search die je dan in browser gebruikt. Je kunt overigens snel zoeken via de adresbalk door eerst een vraagteken te typen met daarachter het zoekwoord. Er wordt dan direct gezocht met de ingestelde zoekmachine.