Google Nose: Zoeken op basis van geur, 1 april 2013


Google heeft een bijzonder leuke toevoeging aan de zoekmachine gepresenteerd in de vorm van Google Nose, het zoeken op basis van geur. Door deskundig samengestelde kennisgrafieken worden beelden, beschrijvingen en geuren gecombineerd. Want ruiken is geloven dus zoeken met je neus is daarom een logische toevoeging aan de zoekmachine.

TechnologieŽn

Voor een rijk bouquet aan geurervaringen maakt Google Nose B»TA gebruik van nieuwe en bestaande technologieŽn. De geuren zijn afkomstig uit de nieuwe Google Aromabase, een database die meer dan 15 miljoen scentibytes bevat. Het verzamelen van alle geuren ging met behulp van Street Sense auto's die miljoenen kilometers wereldwijd hebben afgelegd om allerlei verschillende luchtjes te inhaleren en te indexeren. Android Ambient Odor Detection verzamelt geuren via het meest populaire mobiele reukorgaan, de neus.

Gebruik

Het gebruik van Google Nose is eenvoudig. Door een bepaalde zoekopdracht in te voeren zal er een blok met aanvullende informatie worden geplaatst aan de rechterkant. Dit is bijvoorbeeld te zien als je zoekt op Natte Hond of Strand. In het blok staan dan twee knoppen. Met de eerste blauwe knop kun je de geur ruiken. Na het klikken op de knop is het de bedoeling dat je met je neus zo dicht mogelijk bij je scherm gaat zitten om de geur te kunnen ruiken. Met de tweede knop kun je de betreffende geur snel delen op Google+.

Onderin het blok staan een aantal andere geuren die werden geroken door anderen.

Help

Mocht het niet werken dan kunnen er verschillende oorzaken zijn. Indien de foutmelding 418: Scent transfer protocol error in beeld komt dan is het systeem verstopt, probeer het dan later opnieuw. Wegens technologische beperkingen zijn niet alle geuren compatibel met alle apparaten. Probeer overigens ook niet aan je scherm te likken of erin te bijten.

Andere features

Gelukkig werkt ook SafeSearch met deze feature zodat je geen ongewenste geurtjes kunt vinden met de zoekmachine maar alleen prettige geuren. Aanvullend is er op YouTube neusondertiteling beschikbaar en bedrijven kunnen advertenties voorzien van geuren met behulp van AdScent. Google geeft als laatste aan dat de nieuwe feature compatibel is met de HD-resolutie van SMELLCDô 1.8+ voor een exacte besturing van geuren...

Eťn welriekende Google-ervaring

Detail is dat de eerste medewerker van Google in de video ook was te zien in een video uit 2011 over een vacature voor een Autocompleter. De vacature en de video bekijk je hier.