Nieuwe zoekfunctie gDay (Australie), 1 april 2008


'The future is now' is de leus waarmee Google op 1 april 2008 een nieuwe zoektechnologie introduceerde in AustraliŽ. Met de nieuwe technologie genaamd gDay was het mogelijk om zoekresultaten te bekijken van de volgende dag. Dat wil zeggen dat je kunt bekijken hoe zoekresultaten er de volgende dag uitzien.

Een gebruiker kon een zoekopdracht typen en vervolgens kiezen voor de optie om de zoekresultaten te bekijken van morgen, maximaal 24 uur voordat deze pagina's geschreven worden. Een langere periode werd ook uitgetest. Echter toen er 365 dagen in de toekomst werd gezocht kwam er als resultaat uit dat de twee Google oprichters saman de Brownlow Medal hadden gewonnen. Dit is een prijs die wordt uitgereikt aan de beste en eerlijkste speler in de Australische rugby competitie.

Met de techniek kon Google vrijwel alles voorspellen zoals nieuws, sportwedstrijden en de winnende lottonummers. De resultaten zijn waren vrij nauwkeurig, ergens tussen de 75 en 95 procent klopte. De resultaten waren ook afhankelijk van welke dag het was, zo werkten bijvoorbeeld de spiders van Google op zondag niet.

De core van gDay is MATE "Machine Automated Temporal Extrapolation". Deze laatste werd ontwikkeld in het kantoor van Google in Sydney waarmee elementen van de toekomst werden samengesteld. Om de relevantie van de zoekresultaten te bepalen werd gebruik gemaakt van de SageRank.

Nieuwe zoekfunctie gDay (Australie)

De service die in betafase verkeerde bevatte alleen Australische websites. Er werd hierbij nog opgemerkt dat gebruikers in de Verenigde Staten normaal een dag achterlopen op Australie, dit waren er dus nu twee. Overigens werd de FAQ pagina al opgezet net nadat de dienst werd geÔntroduceerd, ook hiervoor werd gebruik gemaakt van gDay.

"We can use this technique to predict almost anything on the web - tomorrow's share price movements, sports results or news events. Plus, using language regression analysis, Google can even predict the actual wording of blogs and newspaper columns, 24 hours before they're written!"

Een aantal reacties van enthousiaste beta gebruikers,
  • "Wow, I just put a grand on number 7 in the 4th at Flemington tomorrow and bought my girlfriend a gift with the money Iím going to collect tomorrow. Thanks Google!"
  • "I wish this was around for the election - it would have saved me a packet on polling day."
  • "This is old news. I read about this announcement yesterday on Google."
  • "This is awesome. I can now check the questions ahead of time and impress my girlfriend by knowing all the answers to ĎAre you Smarter than a 5th Grader?í"