Google - Wat is een Googlebom


Googlebom Googlebombs bestaan al haast net zo lang als dat Google bestaat en is dus een bekend fenomeen al komt het niet heel vaak voor. Bij een Googlebom worden er door veel websites een link geplaatst naar een specifieke website met daarin een afgesproken woord. Zo hebben dan bijvoorbeeld een reeks websites een link staan naar de website van Microsoft met in de link een specifieke tekst. Dit heeft dan tot gevolg dat op het moment dat er zoekopdrachten worden uitgevoerd met deze tekst de website van in dit geval Microsoft bovenaan, of bijna bovenaan staat.

Google heeft de beschikking over twe algoritmes tegen het fenomeen, zodra een Googlebom ontstaat maakt Google deze dan zelf weer ongedaan. Echter een algoritme is niet altijd actief zo werd bekend gemaakt in 2009 door Google waardoor Googlebombs soms een aantal dagen of langer blijven werken.

Bush en Obama

Er zijn een aantal bekende voorbeelden, wellicht de meest bekende Googlebom is er met de oud president van de Verenigde Staten, George W. Bush. In dit geval werden door veel websites links aangemaakt naar de website van het Witte Huis met de tekst "miserable failure" of alleen "failure". Op het moment dat er dan gezocht werd naar "miserable failure" kwam de website van de president bovenaan in de zoekresultaten. Begin 2009 was er een Googlebom die in het teken stond van president Barack Obama. Op het moment dat er gezocht werd op "cheerful achievement" verscheen de op dat moment vernieuwde website van het Witte Huis bovenaan in de zoekresultaten.

Dit werd een half jaar later echter anders. Als je dan zocht op "worst failure ever", wat staat voor ergste mislukking ooit verscheen dezelfde website bovenaan de zoekresultaten. Eind 2009 was er een nieuwe Googlebom gericht op president Obama. Als je zocht op "who is the failure" dan verscheen Obama op de eerste plaats.

Tegelijkertijd was er ook een Googlebom in Frankrijk. Op het moment dat er werd gezocht op "trou du cul du web" verscheen de website van de Franse president Sarkozy bovenaan.

Googlebom

Een van de eerste Googlebombs was er al in 1999 met de woorden "more evil than Satan himself" die werden gelinkt naar de homepage van Microsoft. Ook Tony Blair, oud premier van het Verenigd Koninkrijk was een doelwit. Het woord "liar" werd gelinkt naar de website van de oud premier.

In 2008 was er een Googlebom tijdens de Nieuw-Zeelandse verkiezingsstrijd, deze werd gestart op initatief van een activist, een voormalig lid van de Labour partij. In dit geval waren er links geplaatst met het woord "clueless" naar de website van John Key, een Nieuw-Zeelandse politicus van de National Party. Het gevolg hiervan was dus dat zoekopdrachten uitgevoerd met het woord clueless als zoekresultaat de website van John Key opleverde.

Googlebom

Nederlandse varianten bestaan er uiteraard ook, zo was er een Googlebom met de woorden "raar kapsel", deze woorden werden gelinkt naar de website van Jan Peter Balkenende. Het woord "gladjakker" verwees op een gegeven moment naar de homepage van Camiel Eurlings en met de zoekopdracht "vreemdelingenhaat" kwam je uit op de website van Rita Verdonk.

Zo bestaan er nog een aantal Googlebommen wereldwijd. Een laatste bekende Googlebom was er met de woorden "Weapons of Mass Destruction" in de periode van oud president van de Verenigde Staten, George W. Bush. Deze verwees naar een website die een speciale 404 'Niet gevonden' melding gaf.

Googlebom