Gmail - IMAP toegang inschakelen


Het is mogelijk om binnen Gmail gebruik te maken van IMAP. IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en geeft in dit geval de mogelijkheid tot communicatie tussen Gmail en een lokaal e-mailprogramma zoals Microsoft Outlook of Thunderbird.

In tegenstelling tot POP3 (in een andere tip behandeld) biedt IMAP wederzijdse communicatie waardoor je op deze manier makkelijker vanaf meerdere computers toegang kunt krijgen tot je berichten. Zo worden in feite wijzigingen die je doorvoert in je e-mailprogramma ook online doorgevoerd zoals het verwijderen van berichten.

Op deze manier kun je ook makkelijk bestaande e-mailberichten importeren binnen Gmail en heb je tevens direct een online backup plus de optie om vanaf een andere computer ook alle berichten binnen te halen in een lokaal ge´nstalleerd programma.

IMAP inschakelen

Om nu gebruik te maken van deze functie moet deze eerst ingeschakeld worden binnen Gmail zelf. Klik rechts bovenin op het tandwieltje en klik daarna op 'Instellingen', klik hier dan op het tabblad "Doorsturen en POP/IMAP". Klik dan onderaan achter "IMAP-toegang:" op IMAP inschakelen en druk daarna onderaan op de knop Wijzigingen opslaan.

IMAP toegang inschakelen

E/mailprogramma

Start dan je e-mailprogramma zoals bijvoorbeeld Office Outlook of het mailprogramma op je telefoon. Voor alle programma's gelden dezelfde instellen echter verschilt de manier waarop dit wordt ingesteld per programma. Hieronder is als voorbeeld Outlook Express gebruikt, standaard onderdeel van Windows XP en vergelijkbaar met Windows Mail in Windows Vista. Voor het instellen in Microsoft Office Outlook kijk even in deze tip.

Ga bovenin in het menu van Outlook Express naar Extra en kies voor Accounts. Klik dan rechts in het venster bovenaan op de knop "Toevoegen" en kies voor "E-mail". In het venster vul je naam in en druk op volgende. In het venster dat volgt vul je e-mailadres in.

Daarna volgen de serverinstellingen, selecteer achter de regel bovenaan "Het servertype voor inkomende mail." IMAP in plaats van POP3. Vul dan eronder in de vakken voor inkomende server en uitgaande STMP server de onderstaande gegevens in.

Inkomende server: imap.gmail.com
SMTP server: smtp.gmail.com

IMAP toegang inschakelen

Klik dan op Volgende. In het venster dat volgt vul je gebruikersnaam in en eronder je wachtwoord. Klik dan op Volgende en klik op Voltooien. Je komt dan weer in het venster met alle accounts, klik dan op "imap.gmail.com" en klik dan rechts op Eigenschappen.

In het venster dat opent klik op het tabblad "Geavanceerd". Vink dan eerst de twee regels aan met "Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig". Vul daarna als waarde achter SMTP 465 in, voor inkomende e-mail is dat 993.

IMAP toegang inschakelen

Klik dan op het tabblad "Servers" en klik hier onderaan op het vinkje voor "Voor deze server is verificatie vereist". Klik dan op OK en Gmail is geheel ingesteld.

IMAP toegang inschakelen