Telegram profiteert flink van overname WhatsApp door Facebook

Telegram profiteert flink van overname WhatsApp door Facebook

Met de overname van WhatsApp door Facebook zijn er diverse alternatieve berichtendiensten die van deze overname profiteren. Zo staat bijvoorbeeld Threema op dit moment op de eerste plaats in de Nederlandse App Store van Apple in de lijst met betaalde apps, een ander alternatief genaamd Telegram voert de lijst met gratis betaalde apps aan.

Telegram Messenger doet het bijzonder goed de afgelopen dagen. Door de overname van WhatsApp zijn al veel gebruikers vertrokken bij de berichtendienst en overgestapt naar Telegram. Telegram voor de iPhone bestaat nog niet zo heel lang, de eerste versie verscheen op 14 augustus 2013. Een alpha-versie van Telegram voor Android verscheen op 20 oktober 2013. De app kan gratis gebruikt worden, een duidelijk verdienmodel is er echter niet in tegenstelling tot Threema waarvoor 1,79 euro overgemaakt moet worden.

Telegram is bedacht door de gebroeders Durov uit Rusland maar de berichtendienst heeft verder geen connecties met het land, het hoofdkantoor zit in Berlijn. Helaas is er geen Nederlandse versie beschikbaar, momenteel is de app er alleen in het Engels, Spaans en Arabisch. Qua functionaliteiten is de app vergelijkbaar met WhatsApp, denk aan het versturen van foto's, video's en documenten naar contacten. Verder maakt de app indruk op het gebied van snelheid en ligt de nadruk op beveiliging al is hier ook wel kritiek op.

Nieuwe aanmeldingen

In de afgelopen dagen had Telegram het bijzonder druk. Zo begonnen de problemen zaterdag met het versturen van registratiecodes, 100 SMS-berichten per minuut waren op dat moment teveel. Wat betreft nieuwe registraties wist de berichtendienst zaterdag te melden dat er 800.000 nieuwe gebruikers uit Nederland zich hadden aangemeld, uiteindelijk moest Telegram zaterdag 100 nieuwe aanmeldingen per seconde verwerken.

Op zondag werd aangekondigd dat er in totaal 1,8 miljoen nieuwe gebruikers zich hadden aangemeld, waarvan 800.000 nieuwe gebruikers in de vier uur voor deze aankondiging. Telegram voor de iPhone is hier te vinden, de versie voor Android download je hier.

Lees meer over: ,