Nieuwe optie Facebook om te laten weten of je orgaandonor bent

Er doken maandag ineens berichten op over een nieuwe feature die Facebook zou gaan doorvoeren en levens zou kunnen gaan redden. De nieuwe feature zou vandaag bekend worden gemaakt door CEO Mark Zuckerberg en COO Sheryl Sandberg in het programma 'Good Morning America'. Al snel werd er gespeculeerd wat deze nieuwe feature zou kunnen zijn en nu is duidelijk wat de nieuwe feature is. Het betreft namelijk een mogelijkheid om als gebruiker van het netwerk aan te geven dat je orgaandonor bent.

Meer dan 114.000 mensen in de Verenigde Staten en nog eens miljoenen mensen over de gehele wereld wachten op dit moment op een hart-, nier of levertransplantatie die hun leven zal gaan redden. Voor veel van deze mensen komt een transplantatie helaas niet op tijd omdat er te weinig donoren zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Gemiddeld 18 mensen per dag overlijden terwijl ze wachten. Medische experts geloven dat een bredere bewustwording over orgaandonatie zal bijdragen aan het oplossen van dit probleem.

Facebook wil hier op inspelen want het sociale netwerk gelooft dat simpelweg het vertellen aan andere mensen dat je orgaandonor bent al een bijzonder belangrijke rol kan spelen. Mark Zuckerberg vertelde in het interview dat onder andere dankzij zijn vriendin Priscilla Chan die studeert voor kinderarts en het hebben gezien dat een transplantatie het leven van zijn vriend Steve Jobs verlengde deze nieuwe optie tot stand is gekomen.

Verenigde Staten

Daarom is deze mogelijkheid nu toegevoegd echter is deze optie eerst alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten en het Vereningd Koninkrijk. Als gebruiker kun je zodoende aangeven dat je donor bent en waar en waarom je deze beslissing hebt genomen. Tevens kan worden ingesteld wie dit vervolgens op de Timeline mag zien.

Andere landen waaronder Nederland krijgen later deze mogelijkheid.

Lees meer over: