Google rolt standaard HTTPS verder uit naar lokale domeinen

Het was half oktober vorig jaar toen Google aankondigde dat de versleutelde versie van de zoekmachine standaard werd ingesteld voor alle ingelogde gebruikers. Met Google SSL zoek je als gebruiker via een versleutelde HTTPS-verbinding zodat andere partijen, zoals bijvoorbeeld een internetprovider niet mee kunnen kijken. Dit was tot op heden alleen beperkt tot Google.com maar in een kort bericht heeft Google nu laten weten dit verder uit te gaan rollen naar lokale domeinen waaronder dus ook Google.nl.

Als gebruiker merk je er niet direct heel veel van. Als je ingelogd bent dan zul je automatisch worden doorgestuurd naar https://www.google.nl wat te zien is in de adresbalk van de browser waar in plaats van HTTP in dat geval HTTPS staat. Daarnaast kun je uiteraard ook als je niet bent ingelogd zelf naar https://www.google.nl surfen.

Statistieken

Voor mensen die gebruik maken van Google Analytics merken wel iets van deze wijziging. Het is namelijk zo dat producten als Google Analytics wel doorkrijgen dat een bezoeker via de versleutelde versie binnen is gekomen maar dat de zoekopdracht die werd gebruikt niet wordt meegestuurd. In Google Analytics worden deze zoekwoorden getoond als "not provided". Dit gaat alleen op voor bezoekers die binnenkomen op een website via de organische zoekresultaten, het heeft geen betrekking op Google AdWords advertenties.

Lees meer over: , ,