Google+ krijgt volledig nieuwe interface

Het sociale netwerk van Google bestaat nog geen eens een jaar en nu al is het tijd voor een grote redesign onder de noemer "Op weg naar een eenvoudiger en mooier Google". Zojuist heeft Google een nieuwe interface uitgerold naar alle gebruikers, het kan echter zijn dat je de nieuwe layout nog niet direct ziet, dan volgt deze in de komende dagen.

Navigatie

Er is veel gewijzigd en wat als eerste opvalt is dat alles nu aan de linkerkant is uitgelijnd. Een belangrijk nieuw onderdeel is een dynamisch lint aan de linkerkant van het scherm met iconen van alle toepassingen die voorheen bovenaan stonden. Het gaat dan om het openen van je eigen profiel, foto's, hangouts, kringen, pagina┬┤s en games.

Het handige van deze nieuwe navigatie is dat je zelf kunt bepalen welke onderdelen je hier wilt zien en welke onderdelen je niet in beeld wilt hebben, tevens bepaal je zelf de volgorde van de iconen. Dit alles is te doen door simpelweg de iconen met de muis te slepen. Door een icoon op de 'Meer' knop te plaatsen wordt deze automatisch verborgen.

Zodra je naar beneden gaat blijft de navigatie evenals het zoekveld in beeld staan.

Stream

De stream is ook gewijzigd en berichten worden als blokken weergegeven of zoals Google het noemt gespreks"kaarten" met maximaal twee reacties eronder. Belangrijk is hier dat foto's en video's nu groter worden getoond dan voorheen het geval was.

Boven de stream staan trouwens je eigen kringen, nadeel is dat er maximaal twee kringen worden getoond, de andere kringen die je hebt aangemaakt worden standaard verborgen onder de 'Meer' knop. Rechts naast de stream worden vijf trending topics op het sociale netwerk getoond, dit is iets wat momenteel alleen in de Engelse interface wordt getoond.

Chat

Aan de rechterkant is op een vergelijkbare manier als bij Facebook de chatfunctie geplaatst met erboven een grote knop om een Hangout te starten. Zodra je het venster kleiner maakt dan wordt de chatfunctie automatisch ingeklapt naar onderen.

Hangouts

Hangouts zijn belangrijk voor het sociale netwerk en naast de knop die nu prominent aan de rechterkant is geplaatst is er nu ook een nieuwe pagina ingericht met een overzicht van alle huidige Hangouts waar je aan kunt deelnemen. Tevens zie je hier Hangouts waar je niet aan deel hoeft te nemen maar gewoon mee kunt kijken (Hangouts on Air). Zodra je op een dergelijke Hangout klikt wordt je doorgestuurd naar YouTube om de sessie te volgen.

Profiel

Kijkend naar een profiel kan er nu een andere type foto bovenaan geplaatst worden. Voorheen was het zo dat je hier maximaal vijf verschillende foto's mocht plaatsen en dit kan nog steeds maar er is nu ook een optie om een enkele foto over de gehele breedte te plaatsen. Beheerders van pagina's kunnen hetzelfde doen. Mocht je een brede foto willen plaatsen dan moet deze minstens 940 pixels breed en 180 pixels hoog zijn.

De profielfoto is eveneens groter geworden en wordt nu rechtsboven geplaatst over de brede foto heen. Onder de profielfoto wordt in het geval van persoon nadere informatie afkomstig van het 'Over' tabblad geplaatst. Het gaat om werk, opleiding en woonplaats. In het geval van een pagina wordt onder de profielfoto het totaal aantal +1's weergegeven.

Overig

Als laatste is er een nieuwe pagina genaamd Verkennen (What's hot) waarop te bekijken is wat er momenteel allemaal speelt op het sociale netwerk. Naast de nieuwe interface zijn de notificaties die in beeld komen na het klikken op het tellertje bovenin ook qua design iets aangepast vanwege de nieuwe interface en daarnaast is tevens het venster dat in beeld komt na het klikken op een +1 button die op een website staat iets gewijzigd.

Door nu op je eigen naam bovenin direct naast de teller te klikken komt er een overzicht van al je Google+ pagina's in beeld, zo kan een pagina snel geopend worden.

170 miljoen

Google heeft tevens laten weten dat het sociale netwerk nu 170 miljoen actieve gebruikers heeft sinds de introductie sinds eind juni afgelopen jaar. Met dit aantal gaat het snel met Google+ gezien het feit dat de teller twee maanden geleden pas op 90 miljoen stond. Het is niet duidelijk hoeveel van deze 170 miljoen gebruikers er daadwerkelijk actief zijn.

Video's

Hieronder enkele aanvullende video's over de nieuwe interface.

Lees meer over: ,