Google Instant: I’m feeling lucky knop verplaatst

Sinds de lancering van Google staat op de homepage de I'm feeling lucky knop (Ik doe een gok). Twee jaar geleden vertelde Marissa Mayer, vice president van Googles zoekproducten dat slechts minder dan één procent van alle zoekopdrachten via de "Ik doe een gok" knop verloopt.

De knop brengt de gebruiker direct naar de pagina die normaal bovenaan zou staan in de zoekresultaten bij een normale zoekopdracht. Op dat moment vertelde Marissa dat Google de knop niet wil weghalen omdat deze deel uitmaakt van het erfgoed, "Als we de knop zouden weghalen, komen er wereldwijd massale protesten". Tegelijkertijd kwam naar voren dat een hoop gebruikers niet weten wat de knop doet.

Nu gisteren Google Instant is gelanceerd is de functie van de knop op de homepage gewijzigd maar de functionaliteit is nog wel steeds aanwezig. Omdat je nu automatisch wordt doorgestuurd naar de pagina met zoekresultaten heeft de 'I'm feeling lucky' knop op de homepage niet zoveel nut meer evenals de zoekknop zelf. Beide knoppen zijn natuurlijk nog wel relevant als Google Instant is uitgeschakeld. Als je nu klikt op de knop op de homepage wordt je doorgestuurd naar een overzicht met alle speciale Google logo's.

Zoekresultaten

De 'I'm feeling lucky' functie is nu een lastiger te vinden. Zodra je op de pagina met resultaten bent staat er achter elke suggestie die Google toont onder het zoekveld een 'I'm feeling lucky' link. Door met de pijltjestoetsen op je toetsenbord naar beneden te bladeren komt de link in beeld, door op de rechter pijltjestoets te drukken activeer je de "I'm feeling lucky" link en wordt het eerste resultaat geopend, klikken met de muis kan natuurlijk ook.

Omzet

Uit datzelfde bericht uit 2007 kwam naar voren dat Google jaarlijks ongeveer 100 miljoen dollar aan omzet mist vanwege de knop. Dit omdat dus iets minder dan 1 procent van alle zoekopdrachten via deze knop verloopt en er dus geen advertenties worden getoond. Dit pakt Google dus nu met de lancering van Instant extra mee aangezien de gebruiker nu altijd op de pagina met zoekresultaten terecht komt en dus advertenties in beeld ziet staan.

Gebruik

De nieuwe link zal waarschijnlijk ook minder snel gebruikt worden omdat deze nu meer verborgen zit. Verder is het zo dat het eerste resultaat waar je naar toe zou gaan na het klikken op de link al in beeld staat omdat de zoekresultaten automatisch verversen tijdens het bladeren door de suggesties. Dus gokken is er niet echt meer bij.

Lees meer over: , ,