Google Cloud Print nu beschikbaar

Google Cloud Print lijkt nu echt vorm te krijgen en is zojuist online gezet. Bekend was al dat Google intern bezig was met het testen van Cloud Print maar voor de buitenwereld was er nog weinig te zien. In oktober dook Cloud Print al op in Chromium maar het klikken op de link om printers te beheren leverde niets op.

De nieuwe dienst heeft in het kort als doel dat elke applicatie (web, desktop of mobiel) op elk apparaat op elke printer ter wereld moet kunnen printen. Nu Cloud Print beschikbaar is kan je lokale printers koppelen en zodoende vanaf andere apparaten hierop printen. Op dit moment is daar nog wel minimaal versie 9.0.597.10 van Google Chrome voor vereist omdat deze versie de Cloud Print Connector bevat die de printers koppelt met Cloud Print.

Google Cloud Print is te zien in de Canary build en de Developer build van Google Chrome en in deze versies van de browsers kan er daadwerkelijk een koppeling gemaakt worden. Zodra je naar de instellingen van de browser gaat is er de mogelijkheid om Google Cloud Print te activeren. De optie is te zien onder het tabblad "Geavanceerde opties". Zodra je op de knop klikt wordt een popup venster geopend met meer informatie en de mogelijkheid om de gegevens van je Google account in te voeren en zodoende de koppeling te maken.

Zodra de koppeling succesvol is gemaakt volgt hiervan een melding plus de optie om eventueel een testpagina uit te printen. Je ziet dan direct de beschikbare printers inclusief een aantal opties. De printers zijn eventueel te verwijderen via het beheer gedeelte. Door op de knop Print te drukken wordt er een testpagina afgedrukt.

Zoals gezeged door naar het beheer gedeelte van Google Cloud Print te gaan worden direct alle beschikbare printers getoond met de mogelijkheid deze te verwijderen. Tevens zie je hier eventuele bestaande en voltooide afdruktaken. Log je vervolgens op een andere computer in met hetzelfde Google account zul je dezelfde printers hier dus weer terug zien.

Google Cloud Print ondersteunt op dit moment alleen Windows XP, Windows 7 en Windows Vista. Ondersteuning voor Mac en Linux volgt later. Verder is dus Google Chrome vereist, minimaal developer versie 9.0.597.10.

Klik voor een vergroting

Test Page