Goede alternatieven voor Google Reader

Per 1 juli dit jaar zal Google Reader gaan verdwijnen en hoewel er allerlei acties zijn opgestart om Google te overtuigen om de RSS-reader in de lucht te houden zal dit vrijwel zeker niet gaan gebeuren. Ben je een actief gebruiker van Google Reader dan zul je dus op zoek moeten gaan naar een waardig alternatief om het laatste nieuws te ontvangen. Voordat je gaat overstappen kun je eenvoudig door het bezoeken van een URL alle bestaande ingestelde feeds exporteren uit Google Reader zodat je deze weer kunt importeren in een alternatief product. Hoe je deze RSS feeds kunt exporteren lees je hier.

reader_alt_oldreader

The Old Reader

In het geval dat je graag een vergelijkbare interface wilt behouden als Google Reader dan is wellicht The Old Reader het beste alternatief. Deze RSS-reader werd gelanceerd nadat Google de eigen RSS-lezer in 2011 voorzag van een nieuwe interface en een aantal veelgebruikte features liet vervallen. Zodoende werd in 2011 de interface gedeeltelijk van de oude versie van Google Reader nagemaakt en zag The Old Reader het levenslicht.

Een account aanmaken gaat hier met behulp van een account van Facebook of Google+ en het importeren van feeds kan door het bestand uit Google Reader te uploaden, afhankelijk van de hoeveelheid feeds kan dit enige tijd in beslag gaan nemen. Net als bij Google Reader staat het overzicht met feeds aan de linkerkant en de lijst met berichten rechts. Er kan gekozen worden voor het tonen van alleen titels of volledige berichten, ook kan er ingesteld worden dat alleen ongelezen berichten in beeld verschijnen. Berichten markeren met een ster zoals in Google Reader is niet mogelijk maar berichten liken' wel waardoor je berichten alsnog kunt opslaan om op een later moment te lezen. Berichten kunnen worden gedeeld binnen the Old Reader en er is een onderdeel 'Trending',

Het is echter zo dat door de aankondiging van Google, The Old Reader een behoorlijk aantal nieuwe gebruikers erbij heeft gekregen wat een enorme druk op de servers heeft gelegd. Veel gebruikers hebben ook gevraagd of het product wel zal blijven bestaan en veel gebruikers hebben aangegeven te willen doneren. Om de kosten te drukken is er zodoende besloten om binnenkort naast de gratis accounts betaalde accounts te gaan introduceren. Deze betaalde accounts krijgen dan straks ook de nodige extra features.

reader_alt_feedly

Feedly

Het tweede alternatief is genaamd Feedly die aardig profiteert van het stoppen van Google Reader. In de eerste 48 uur na de aankondiging van Google heeft deze RSS-lezer er meer dan 500.000 nieuwe gebruikers bij gekregen. Feedly is er voor desktop in de vorm van een extensie voor Google Chrome, een extensie voor Firefox en een extensie voor Safari. Naast de desktop zijn er applicaties voor iOS en Android. Het importeren van feeds uit Google Reader kan in dit geval simpelweg door in te loggen met een account van Google, Feedly zal daarna de feeds automatisch gaan overzetten. Vergelijkbaar met Google Reader heb je de beschikking over meerdere weergaven waaronder een lijst met titels, elk item bevat een knop om een bericht op te slaan om deze op een later moment te lezen, vergelijkbaar met het markeren met een ster. Items verwijderen uit het overzicht kan ook.

reader_alt_newsblur

Newsblur

Een ander waardig alternatief voor Google Reader is Newsblur, beschikbaar voor desktop en er zijn applicaties voor iPhone, iPad en Android. Hierbij moet gezegd worden dat Newsblur niet helemaal gratis is. Er is een gratis account met de beperking van maximaal 12 feeds, voor 24 dollar per jaar kunnen er onbeperkt feeds worden toegevoegd. Op de homepage kan een demo worden geopend. Importeren van feeds uit Google Reader kan door in te loggen met een account van Google of door een bestand te uploaden. Je kunt de weergave van Newsblur zelf bepalen, zo zet je bijvoorbeeld het overzicht met berichten aan de linkerkant en de detailweergave aan de rechterkant, vergelijkbaar met Office Outlook. Tevens kunnen websites rechtstreeks binnen de RSS-lezer geopend worden.

reader_alt_wordpress

WordPress

Blogplatform WordPress.com speelt handig in op het stoppen van de RSS-lezer door een herinnering online te plaatsen dat het bedrijf 18 maanden geleden de WordPress.com Reader heeft gelanceerd. Alle feeds uit Google Reader kunnen eenvoudig worden geĆÆmporteerd in de RSS-reader van WordPress.com. Dit kan op twee manieren op deze pagina waarvoor je wel eerst een gratis account aan moet maken als je deze nog niet hebt. Als eerste kun je een geĆ«xporteerd bestand uit Google Reader middels de knop bladeren op de pagina importeren maar op de pagina staat ook een optie waarmee je een koppeling kunt maken met de RSS-lezer van Google en op die manier bestaande feeds importeren. Na het koppelen of uploaden van het bestand zal de reader gaan starten met importeren, je zal dan een e-mailbericht ontvangen zodra de import helemaal is afgerond.

reader_alt_netvibes

Netvibes

Hoewel Netvibes meer is dan alleen een RSS-lezer werkt het gedeelte om berichten van feeds te ontvangen vrij snel en simpel. Je hebt een overzicht met berichten en elk bericht kan worden opgeslagen om op een later moment te lezen. Aan de linkerkant een overzicht met alle feeds eventueel in mappen en aan de rechterkant een overzicht van alle berichten per map of per feed. De weergave kan worden ingesteld op alleen titels of op volledige berichten. Per artikel wordt er voor de titel een favicon van de betreffende bron getoond.

reader_alt_bloglines

Bloglines

Bloglines was ooit een product dat in 2010 uit de lucht gehaald zou gaan worden totdat het bedrijf MerchantCircle het product overnam. Bloglines is gebaseerd op het platform van Netvibes hierboven genoemd en zodoende is de interface nagenoeg gelijk aan Netvibes.

reader_alt_digg

Digg

Het team achter Digg.com zal binnenkort gaan komen met een volgens de website waardig alternatief voor Google Reader. Binnen 24 uur na de aankondiging van Google over het stoppen van Google Reader werd het product van Digg al aangekondigd. Het is niet duidelijk of deze lezer er zal zijn voor 1 juli maar mogelijk is het een goed alternatief.

reader_alt_netnewswire

NetNewsWire

NetNewsWire is er in de vorm van applicaties voor Mac OS X, iPhone en iPad. Zoals in de afbeelding hierboven is te zien staan in de applicatie alle feeds, eventueel in mappen, aan de linkerkant en staat het overzicht met berichten aan de rechterkant. Het klikken op een titel toont het bericht in het venster eronder en zodoende is het erg vergelijkbaar met een mailprogramma. De applicatie voor de iPhone is er gratis inclusief advertenties, tegen betaling van 4,99 dollar worden de advertenties weggehaald. Kosten iPad zijn 9,99 dollar.

reader_alt_flipboard

Flipboard

Flipboard is ook direct ingesprongen op de aankondiging van Google over het stopzetten van Google Reader. Flipboard is alleen beschikbaar voor de iPhone, iPad en voor Android maar er is dus geen desktopversie. De applicaties bevatten een mogelijkheid om in te loggen met een account van Google en zodoende feeds uit Google Reader te importeren. Google heeft overigens een vergelijkbare applicatie in de vorm van Google Currents.

reader_alt_fever

Fever

Als laatste nog een vermelding voor Fever. Fever is echter alleen geschikt voor degene die graag zelf een RSS-lezer willen hosten. Het is een pakketje dat gekocht kan worden voor 30 dollar en vervolgens kan worden geplaatst op eigen hosting. De applicatie is ontworpen om zowel op desktop als op mobiele apparaten goed te functioneren.

reader_alt_feeddemon

FeedDemon

Een populaire RSS-lezer voor Windows is FeedDemon. Dit programma dat al bestaat sinds 2003 zou een waardig alternatief kunnen zijn voor Google Reader echter heeft de ontwikkelaar laten weten dat het programma zal ophouden te bestaan per 1 juli als ook Google Reader verdwijnt. Dit omdat FeedDemon gebruikmaakt van Google Reader.