Firefox 4 nu al te downloaden

Nadat vorige week Microsoft kwam met Internet Explorer 9 komt nu Mozilla, na de nodige vertraging met de vierde versie van browser Firefox. De browser komt in verschillende 80 talen, is een stuk sneller dan de vorige versie en beschikt over een volledig nieuwe interface. De tabbladen zijn nu boven de adresbalk geplaatst.

Handig is de mogelijkheid om een tabblad vast te zetten vergelijkbaar met de functie in Google Chrome met als gevolg dat een tabblad minder ruimte inneemt, bijvoorbeeld handig voor mail. Het vastzetten doe je door met de rechtermuisknop op een tabblad te klikken en de optie te selecteren. Het tabblad wordt dan aan de linkerkant als icoon geplaatst. Nieuw is ook Firefox Panorama, een functie om een set tabbladen te groeperen.

De opties zijn te vinden onder de nieuwe oranje 'Firefox' knop die boven in de linkerhoek is geplaatst. Na een druk op de knop bereik je opties als priv√©navigatie, bladwijzers, geschiedenis en de add-ons. De nieuwe versie van de browser is verder uitgebreid met Firefox Sync om zodoende geschiedenis, wachtwoorden, bladwijzers en open tabbladen te kunnen synchroniseren. Hiervoor is een account vereist en het voordeel hiervan is dat je overal, mits je Firefox hebt ge√Įnstalleerd beschikt over je favorieten, geschiedenis, etc.

De beschikbaarheid van de browser was aangekondigd voor morgen maar de downloads zijn al beschikbaar. Daarom is de website van Firefox nog niet bijgewerkt. Firefox is te downloaden via de onderstaande links in zowel het Nederlands als het Engels. De tips voor de browser zullen deze week worden bijgewerkt op basis van de nieuwe versie.

Nederlands

Firefox 4.0 Windows
Firefox 4.0 Linux
Firefox 4.0 Mac

Engels

Firefox 4.0 Windows
Firefox 4.0 Linux
Firefox 4.0 Mac

Firefox 5

Waar Microsoft de updatecyclus van Internet Explorer niet gaat versnellen liggen er bij Mozilla plannen om dit wel te gaan doen. Uit een eerste voorstel van Rob Sayre van Mozilla komt naar voren dat de tijd tussen nieuwe versies van de browser ongeveer 16 weken zou moeten worden. Ter vergelijking, het duurde 12 maanden om Firefox 4 rond te krijgen.

Als onderdeel hiervan zou Mozilla mogelijk gaan starten met verschillende versies van de browser zoals dit ook bij met Google Chrome. In dat geval zou er bijvoorbeeld een experimentele versie komen die met regelmaat nieuwe features krijgt gevolgd door een betaversie die alleen de functionaliteiten krijgt die bedoeld zijn voor de volgende definitieve versie van de browser. Dit zou betekenen dat Firefox 5 al in juni zou kunnen komen.

Lees meer over: , ,