Nieuwe optie Blogger: Lees meer link invoegen

donderdag 10 september 2009

Ter ere van de tiende verjaardag van Blogger worden er in de komende tijd diverse nieuwe functies uitgerold. Het team van Blogger heeft nu een van deze nieuwe functies beschikbaar gesteld, de mogelijkheid om een 'lees meer' link in te voegen in een blogbericht. Zodoende kun je op de homepage van je blog een korte introtekst plaatsen die afgebroken wordt door een 'Lees meer' link die dan verwijst naar de pagina met het volledige artikel. Om gebruik te maken van de Lees meer optie bij berichten moet de 'Bijgewerkte editor' ingeschakeld zijn.

Dit controleer je door binnen Blogger naar de Instellingen te gaan en op de pagina 'Basis' naar beneden te scrollen naar 'Berichteditor selecteren'. Als het nog niet het geval is selecteer dan hier 'Bijgewerkte editor' en klik onderaan op 'Instellingen opslaan'.

Als je nu een nieuw artikel gaat maken is de 'Lees meer' optie beschikbaar in de werkbalk boven het bericht. Dit is de laatste knop en door hierop te klikken voeg je de Lees meer link toe aan het bericht. Als je geen gebruik wilt maken van de nieuwe editor kun je de Lees meer knop ook invoegen via een omweg. Dit doe je door bij het maken van een nieuw bericht over te schakelen naar de HTML weergave via de knop 'HTML bewerken' en vervolgens '<!-- more -->' in te voegen op de gewenste plek.

Nieuwe optie Blogger: Lees meer link invoegen

De tekst die standaard wordt geplaatst is 'Meer lezen »'. Deze tekst kan aangepast worden door binnen Blogger naar de tab 'Indeling te gaan'. Klik hier dan in het blok 'Blogberichten' op de knop Bewerken. In de popup die opent met opties kun je bovenaan dan de tekst wijzigen naar wens achter 'Linktekst op berichtpagina:'.

Nieuwe optie Blogger: Lees meer link invoegen

Door een Lees meer link in te voegen wordt er niets gewijzigd aan de RSS feed, hierin wordt de link niet opgenomen en wordt dus het volledige bericht getoond. Om hier ook introteksten te tonen ga je opnieuw naar de Instellingen van Blogger en klik je op het item 'Site-feed'. Achter 'Blogfeeds toestaan' kies je dan voor Kort om alleen de eerste alinea weer te geven in de RSS feed. Hier zit een maximum aan van ongeveer 255 tekens.

Nieuwe optie Blogger: Lees meer link invoegen