iOS - De 9 minuten van de snooze-functie


De iPhone (of de iPad en de iPod Touch) kan prima gebruikt worden als wekker. Je kunt een groot aantal verschillende wekkers instellen voor verschillende dagen. Voor elke nieuwe wekker die je aanmaakt kun je naast het aantal dagen een naam instellen en je kunt zelf het gewenste geluid kiezen om mee wakker te worden, dit kan ook een muzieknummer zijn.

Ook beschikt de wekker van de iPhone net als veel normale wekkers over een snooze-functie, sluimer genoemd in de Nederlandse iOS. De snooze-functie staat standaard ingesteld op een tijd van 9 minuten en het vreemde is dat deze tijd verder niet aangepast kan worden naar eigen behoefte, iets wat veel gebruikers wel graag zouden willen kunnen.

9 minuten

Waarom het niet mogelijk is om in iOS de sluimertijd naar wens aan te passen is niet duidelijk. Wat betreft de tijd van 9 minuten bestaan hier verschillende theorieŽn over.

Een van de redenen zou zijn dat toen de snooze-functie bedacht werd in de jaren 50 het technisch niet mogelijk was om de tijd in te stellen op precies 10 minuten. Er moest destijds vanwege het al bestaande mechaniek gekozen worden voor 9 minuten of iets meer dan 10 minuten. Omdat volgens diverse onderzoeken meer dan 10 minuten te lang was (mensen zouden anders weer in een te diepe slaap vallen) werd er gekozen voor slechts 9 minuten.

Een aantal jaar later verschenen er overigens wel analoge wekkers waarbij de tijd op 5, 7 of op 10 minuten ingesteld kon worden maar ondanks dit bleef 9 minuten toch de norm.

Deze tijd is vervolgens ook overgenomen in simpele digitale wekkers waardoor deze wekkers alleen maar naar het laatste cijfer hoeven te kijken, anders zou er meer electronica vereist zijn. 9 minuten na het afgaan van de wekker is het laatste cijfer namelijk altijd ťťn minder, stel je wekker gaat om 07:05 dan zal de wekker afgaan als het laatste cijfer 4 is.

Tegenwoordig bestaan er uiteraard wel digitale wekkers waarbij je zelf de sluimertijd kunt instellen maar het overgrote deel zal nog altijd ingesteld zijn op 9 minuten. Apple heeft deze onofficiŽle standaard van 9 minuten sluimertijd waar inmiddels de meeste mensen ook aan gewend zijn dus gewoon overgenomen in de wekker op de iPhone, iPad en iPod.

Je zult het dus uiteindelijk met deze 9 minuten moeten doen al kun je na deze 9 minuten wel nog een keer op de knop drukken om nog 9 minuten te krijgen. In het scherm is te zien hoeveel tijd je nog over hebt, je zult het vervolgens toestel moeten ontgrendelen om de snooze-functie uit te schakelen. Wil je een eigen tijd kunnen instellen voor de snooze-functie van de wekker dan zul je een andere wekker moeten downloaden in de App Store.