Hoax - Statische electriciteit in tankstations


Een nepbericht dat bestaat sinds 2004 over statische electriciteit in tankstations.

Service de prévention SESA – ESSA AVERTISSEMENT SECURITE INDUSTRIELLE

Wij wensen volgende belangrijke informatie aan iedereen mee te delen

Statische electriciteit in tankstations

Naar aanleiding van het videofilmpje waarbij een jonge vrouw brand sticht door uit haar wagen te stappen en het tankpistool aan te raken, hebben wij een dergelijk geval meegemaakt: Als gevolg van het steeds stijgende aantal self-service tankstations, dient iedereen verwittigd te worden van de risico’s op ongevallen met brand als gevolg van statische electriciteit als men de wagen voltankt.

150 van deze gevallen zijn bestudeerd en de resultaten zijn zeer verrasend:

  1. Op deze 150 waren de meerderheid vrouwen, aangezien deze de gewoonte hebben van in en uit hun wagen te stappen terwijl dat de tank vol loopt.
  2. In de meerderheid der gevallen waren de slachtoffers terug in hun wagen gestapt terwijl de benzine nog uit de slang liep (het gevaar van automatische tankpistolen) Wanneer de tank dan vol was en zij uit de wagen stapten om het pistool te verwijderen, ontstak er onmiddellijk brand als gevolg van de statische electriciteit.
  3. De meerderheid van deze personen droeg schoenen met rubberen zolen en kleding met syntetische vezels.
  4. Gebruik NOOIT een gsm terwijl u voltankt, draag hem ook niet op uw lichaam als u bij het tankpistool of benzinepomp staat.
  5. 5- Het is algemeen bekend dat de gaswolk welke ontstaat brand kan veroorzaken wanneer deze in contact komt met statische electriciteit.
  6. In zesentwintig van de onderzochte gevallen, hadden de bestuurders in- en uit hun voertuig gestapt tijdens de tankbeurt. Dit heeft zich voorgedaan bij verschillende merken en modellen van auto’s.
  7. Zeventien van de gevallen hebben zich voorgedaan voor, tijdens of onmiddelijk nadat de benzinedop was verwijderder en voordat met voltanken begonnen werd.
  8. Statische electriciteit ontstaat dikwijls wanneer bestuurder of passagiers van een auto met hun kleding tegen de zetel- of binnenbekleding wrijven terwijl ze in- of uitstappen. Om dit te vermijden is het aanbevolen dat NIEMAND in- of uit de wagen stapt terwijl de benzine aan het lopen is. Men moet in- of uitstappen VOORDAT men begint te tanken of NADAT de wagen volgetankt is en de benzinedop terug gesloten werdt.

WANNEER U VOLTANKT :
IN UW WAGEN : Zet de wagen stil, handrem op, motor af, radio en licht uit.
NOOIT : Terug in uw wagen stappen terwijl u voltankt.

EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGEL : Neem de gewoonte aan uw portier met de hand te sluiten nadat u uitgestapt bent. Op deze manier wordt de statische electriceit ontladen doordat u het metaal aanraakt. Nadat u uw portier gesloten hebt, RAAK DAN DE METALEN CARROSSERIE VAN DE WAGEN AAN vooraleer het tankpistool vast te nemen. Op deze manier wordt de statische lading van uw lichaam ontladen op het metaal en niet op het tankpistool.

OPGELET : Neem bovenstaande maatregelen altijd in acht, maar in het bijzonder bij VRIESWEER, omdat de kans op statische electriciteit dan nog veel groter is.

RESPECTEER DEZE VEILIGHEIDSREGELS

Wij verzoeken u vriendelijk deze informatie naar AL UW VRIENDEN EN FAMILIELEDEN TE STUREN, in het bijzonder naar hen die kinderen vervoeren in hun auto en soms zo ook gaan tanken. Onze dank om deze informatie verder te sturen.

Shell is Safety