Hoax - IQ gebruikers Internet Explorer


In augustus 2011 wist het Canadese onderzoeksbureau AptiQuant wereldwijd het nieuws te halen vanwege een onderzoek waarin IQ werd gekoppeld aan de gebruikte browser. Uit het onderzoek kwam naar voren dat met name deelnemers aan het onderzoek die Internet Explorer 6 gebruikten laag scoorden met een gemiddeld IQ van iets meer dan 80. Deelnemers die andere versies van de browser van Microsoft gebruikte scoorden lager dan deelnemers die Firefox, Google Chrome of Safari als standaard browser hadden.

Nadat het onderzoek was gepubliceerd schoten de resultaten in het verkeerde keelgat bij een groep gebruikers van Internet Explorer. AptiQuant liet namelijk tegelijk met het publiceren van het onderzoek weten middels een blogbericht dat deze boze gebruikers het bureau voor de rechter wilden gaan slepen. De CEO van het bedrijf ontving al diverse haatmails van boze gebruikers. De CEO verklaarde al snel dat het onderzoek niet beweerde dat als jij Internet Explorer zou gebruiken je een laag IQ zou hebben maar dat iemand met een laag IQ vaak Internet Explorer zou gebruiken. Verder gaf hij aan niet bang te zijn voor de rechtzaak vanwege alle wetenschappelijke data en logboeken die het bureau verzamelde.

Diverse grote nieuwsorganisaties waaronder de BBC, CNN en Forbes publiceerde het bovenstaande onderzoek totdat een aantal dagen later bleek dat het om een hoax ging. Onderzoeksbureau AptiQuant bleek niet te bestaan. De website was pas recent opgezet en de foto's van de zogenaamde medewerkers waren gekopieerd van een willekeurig bedrijf uit Frankrijk en het telefoonnummer dat op de website stond was niet bereikbaar.

Uiteindelijk bleek een programmeur verantwoordelijk te zijn voor de gehele actie. De man had niet de intentie om gebruikers van Internet Explorer te beledigen en hij had achteraf spijt dat hij het woord 'dom' had gebruikt in het eerste gepubliceeerde persbericht.