Hoax - Blikjes frisdrank schoonmaken


Een bericht over blikjes frisdrank waarin aangegeven wordt dat deze voor consumptie eerst schoongemaakt moeten worden. Het bericht gaat rond sinds 2004.

VOLKSGEZONDHEID
NIET VERWIJDEREN ZONDER TE LEZEN - Het is in het belang van iedereen!

Artikel verschenen op "Caducée", professionele informatiebron in de medische sector.

Onlangs is een persoon in absurde omstandigheden gestorven. Hij was op een zondag per boot met vrienden vertrokken en had blikjes drank in de frigo van de boot gezet. De volgende dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 's anderendaags overleed. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ging om een snel intredende infectie met leptospiren, veroorzaakt door een blikje waaruit hij op de boot gedronken had, zonder de inhoud in een glas te gieten. Het onderzoek van de blikjes heeft bevestigd dat zij besmet waren door urine van een rat, die leptospiren bevatte. De persoon in kwestie heeft vermoedelijk het bovenste deel van het blikje niet gereinigd vooraleer er van te drinken. Het blikje was besmet door urine van een rat, die giftige en dodelijke stoffen bevat, waaronder leptospiren, die leptospirose veroorzaken.

Drank in blikjes, en andere voedingswaren in gelijkaardige verpakking, worden gestockeerd in magazijnen die dikwijls wemelen van knaagdieren. Zij worden vervoerd naar de verkooppunten, zonder eerst gereinigd te worden. Telkens wanneer u een blikje koopt, reinig zorgvuldig het bovenste deel met water en een detergent, alvorens ze in de ijskast te zetten. Beter nog, koop geen blikjes. Volgens een studie van INMETRO (Spanje) zijn de deksels van drankblikjes méér besmet dan openbare toiletten. De studie wijst uit dat de hoeveelheid kiemen en bacteriën op de deksels van drankblikjes zo erg is, dat ze absoluut met water en een detergent moeten gereinigd worden.

Gelieve deze boodschap aan zoveel mogelijk mensen te verspreiden. Ontvangen van de Personeelsdirectie van het kantonaal hospitaal van Genève.

J.-M. BOUQUIAUX
Premier Attaché Ministère de la Région Wallonne
Direction générale de l'Agriculture Division de la Politique Agricole
Direction de l'Analyse Economique Agricole,
Chaussée de Louvain, 14
Bureau Bd/2/08

5000 Namur
Tel : 081- 64 94 54
e-mail : jm.bouquiaux@mrw.wallonie.be