Hoax - Back To The Future


Misschien heb je de bovenstaande afbeelding of een variant wel een keer voorbij zien komen op bijvoorbeeld Facebook of een ander sociaal netwerk. De afbeelding komt uit de film Back To The Future en suggereert dat Marty McFly en Dr. Brown met de DeLorean door de tijd reizen van 26 oktober 1985 naar in dit geval 27 juni 2012. De afbeelding is echter nep maar veel mensen trapten er eerder al in en al snel ging de afbeelding rond op sociale netwerken. Steve Berry zat achter deze hoax en zei in 2012 dat het een ongelukje was.

Berry had namelijk de afbeelding ontworpen ter promotie van een Back to the Future Blu-ray box voor een klant. Het aanpassen de datum was in dit geval een bewuste verwijzing naar dezelfde hoax uit 2010 met de gedachte dat iedereen hier wel bekend mee zou zijn. Hij had van te voren niet het idee dat mensen voor de tweede keer in dezelfde grap zouden trappen. Echter ging de afbeelding al snel een eigen leven leiden en werd deze door veel mensen gedeeld op onder andere Facebook waaronder op de pagina van Colour Me Fun. Dit laatste zorgde alleen al voor meer dan 10.000 shares, 1000 likes en 300 reacties.

Achteraf gezien heeft Berry spijt dat hij niet een internetadres had toegevoegd. De echte datum waarop Marty McFly en Dr. Brown zullen arriveren is overigens 21 okober 2015.