Gratis webtools - URL-verkorters


URL-verkorters zijn services waarmee je lange internetadressen kunt omtoveren tot een kleine URL. Zodoende kun je deze korte URL's makkelijk delen in een e-mail of gebruiken voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld op Twitter. Sommige services bieden ook eerst een preview optie aan in verband met het misbruik door spammers.

Goo.gl

Goo.gl

www.goo.gl

Goo.gl is de URL-verkorter van Google. Als je ingelogd bent met je Google account zie je onder het invoerveld welke URL's je allemaal hebt aangemaakt, hierbij kan er gefilterd worden op dag, week, maand, etc. In het overzicht zie je het originele adres staan, het korte adres, de datum waarop de link werd aangemaakt en statistieken, realtime. Door op de knop details te klikken volgen aanvullende details zoals referrers, informatie over browsers. Bovenaan de pagina staat een QR-code.

Opmerkelijk is hier wel dat de statistieken publiekelijk beschikbaar zijn en niet specifiek voor de gebruiker. Om statistieken te bekijken van een bepaalde URL plaats je /info/ in het adres, je krijgt dan bijvoorbeeld: http://goo.gl/info/SOpn

Het is tevens mogelijk om korte URL's aan te maken als je niet ingelogd bent echter heb je dan geen historie en statistieken maar alleen de korte URL.

LNQ.me

LNQ

www.lnq.me

LNQ.me is een uitgebreide URL-verkorter van Nederlandse bodem. Het verkorten van een adres kan direct op de homepage zonder dat hiervoor een account benodigd is. Maak je wel een account aan dan krijg je de beschikking over statistieken per link zoals het aantal kliks en allerlei informatie over degene die op de links hebben geklikt. Per link is er een QR code en is te zien hoevaak deze op Twitter werd geplaatst mits van toepassing.

01.nl

01

www.01.nl

01.nl is een Nederlandse URL-verkorter gemaakt door MijnAlbum.nl. Via de website verkort je eenvoudig URL's met daarnaast de mogelijkheid om foto's en bestanden te delen. Een link ziet er als volgt uit, http://01.nl/7adiw. Nadat een link is aangemaakt en gedeeld, wordt een social media balk bovenaan de website getoond om statistieken bij te houden en om de link opnieuw te delen of aan je favorieten toe te voegen.

Bit.ly

Bit.ly

www.bit.ly

Sommige URL-verkorters bieden statistieken aan. Hier kun je dan bekijken hoevaak er op een bepaalde link werd geklikt. Een dergelijke service met deze optie is bit.ly. Hier wordt voor elke aangemaakte URL een pagina met statistieken gemaakt die je real-time kunt volgen. Bit.ly biedt ook een bookmarklet en een preview plugin voor Firefox. Verder is er een optie om snel berichten te plaatsen op Twitter met behulp van Bit.ly.

BridgeURL

BridgeURL

www.bridgeurl.com

BridgeURL is vergelijkbaar met het hier in het overzicht verderop genoemde Linkbun.ch. Deze URL-verkorter richt zich op het verspreiden van meerdere url's tegelijk. Je vult een titel in en daaronder alle lange URL's die je wilt gaan delen. De gegenereerde link verwijst naar een BridgeURL pagina waar de eerst genoemde URL dan in wordt geopend. Aan de zijkanten zijn navigatie knoppen toegevoegd om naar de volgende gedeelde URL te gaan.

TweaK

TweaK

www.tweak.tk

TweaK is een verkortingsdienst afkomstig van de bekende gratis .TK domeinen van Dot TK. Met TweaK kun je eveneens URL's verkorten echter in tegenstelling tot de andere hieronder genoemde diensten heb je bij TweaK de beschikking over een heus .tk domein. Een korte URL wordt dan bijvoorbeeld: http://o9w19.tk. Een TweaKed domein maakt overigens gebruik van een 301 redirect. Geen statistieken maar wel de mogelijkheid om een verkorte URL te plaatsen op Twitter.Net als TinyURL kent ook TweaK een previewfunctie. Dit houdt in dat je eerst een tussenpagina krijgt waarop je kunt bekijken waarnaar het TweaKed domein verwijst, je wordt in dat geval dus niet automatisch direct doorgestuurd naar het gelinkte domein. Een previewpagina activeer je door '/-' achter het domein toe te voegen, bijvoorbeeld o9w19.tk/-. Domeinen kunnen worden voorzien van keywords, zodoende kun je zelf keywords aan een url toevoegen: websonic.o9w19.tk. Domeinen worden doorgestuurd met een 301 redirect.

TinyURL

TinyURL

www.tinyurl.com

Met TinyURL kun je een lange URL klein maken middels een TinyURL link. Dit is net name handig bij erg lange url's die je bijvoorbeeld wilt doorsturen naar vrienden of bekenden, op deze manier maak je de URL een stuk korter. Zo is bijvoorbeeld deze pagina te bereiken op: http://tinyurl.com/4rbrfh. De url's worden doorgestuurd dus na het intikken komt de originele url uiteindelijk in beeld. TinyURL kent ook de mogelijk om eerst een preview te laten tonen. Je komt dan eerst op een tussenpagina terecht van TinyURL waar je de originele URL in beeld ziet: Bijvoorbeeld: http://preview.tinyurl.com/4rbrfh.

Long 'R' Us

Long 'R' Us

www.longr.us

De website Long 'R' Us doet eigenlijk exact het tegenovergestelde dan de andere diensten. In plaats van het korter maken van de URL's worden ze juist langer gemaakt. Dit met het idee dat juist langere URL's veel meer informatie geven over de dergelijke pagina als URL's die verkort worden. Hiervoor wordt het domein en de paginatitel gepakt en geplaatst in de URL.

Cligs

Cligs

www.cli.gs

Ook Cligs biedt eveneens een dergelijke statistieken optie net als Bit.ly om het aantal kliks op een gemaakte link bij te houden. De gegenereerde URL wordt hier bijvoorbeeld: http://cli.gs/3T6Bu8. Om statistieken te kunnen bekijken is het wel benodigd om een account aan te maken, dit is geheel gratis. Cligs biedt verder een bookmarklet en een Google Gadget voor iGoogle.

snipurl

Snipurl

www.snipurl.com

Snipurl is een service waarmee URL's te maken zijn als 'http://snipurl.com/fw9e2'. Snipurl biedt een preview optie vergelijkbaar met TinyURL en via de instellingen is het mogelijk om een ander domein te kiezen. Je kunt naast Snipurl kiezen uit: Sn.im, Snipr.com en Snurl.com. Met de Multi-Snip tool kun je meerdere URL's tegelijkertijd verkorten.

is.gd

is.gd

www.is.gd

is.gd is een eenvoudige service die je URL's snel omzet naar korte URL's. Na het verkorten toont de website in procenten hoeveel de URL korter is geworden. Ook is hier een preview optie beschikbaar, deze activeer je altijd door een '-' achter de URL (http://is.gd/srkV) te plaatsen.

Druk Men Work Here

Druk Men Work Here

www.drunkmenworkhere.org

Een speciale vermelding voor de url-verkorter Druk Men Work Here. Deze maakt in samenwerking met de beheerder van de .WS domeinnamen bijzondere url's.

nsfw.in

ENG NSFW.in


NSFW.in

www.nsfw.in

NSFW.in biedt een korte URL waarmee je direct het signaal afgeeft aan de ontvanger dat de inhoudt achter de URL niet veilig is om op het werk te tonen, Not Safe For Work. Een URL wordt in dat geval 'http://nsfw.in/331c60'. Hier wordt bij elke URL eerst een tussenpagina getoond met een waarschuwing.

nsfw.in

McAf.ee

www.mcaf.ee

McAf.ee is een URL-verkorter van computerbeveiligingsbedrijf McAfee om veilige korte url's te maken zo staat op de website. Na het invoeren van een adres komt er een korte URL uitrollen bestaande uit cijfers en letters net als bij andere diensten, bijvoorbeeld: mcaf.ee/5ba3e8. Zodra je een dergelijke URL opent zal de betreffende website in een frame worden geopend.