Gratis webtools - Opslagdiensten


Hieronder diverse diensten waar je gratis bestanden kunt plaatsen zoals foto's, documenten, etc. Een aantal diensten zijn erop gericht om behoorlijk grote bestanden tijdelijk op te slaan om deze zodoende te versturen naar anderen. Andere diensten zijn gericht op permanente opslag en hier kun je bestanden onbeperkt laten staan.

SkyDrive

SkyDrive

www.skydrive.com

Microsoft heeft al geruime tijd een eigen gratis opslagdienst. Waar gebruikers voorheen gratis 25 GB kregen krijgen nieuwe gebruikers hier gratis 7 GB maar dit kan tegen betaling verder worden uitgebreid. Microsoft heeft aanvullende applicaties gemaakt voor zowel Windows als Mac maar ook mobiele apparaten waaronder iPhone en iPad. Bestanden uploaden via de browser mogen maximaal 300 MB groot zijn, upload je bestanden via bijvoorbeeld de applicatie voor Windows dan is het limiet 2 GB.

Google Drive

Google Drive

drive.google.com

Als alternatief voor SkyDrive van Microsoft is er sinds het eerste kwartaal van 2012 Google Drive, de gratis opslagdienst van Google waar je eveneens documenten, foto's en video's kunt bewaren. Je hebt hier gratis de beschikking over 5 GB gratis opslagruimte maar tegen betaling, een vrij klein bedrag kan dit verder uitgebreid worden. Bestanden die je gaat uploaden mogen maximaal 10 GB groot zijn. Aanvullend op de online opslagdienst zijn er applicaties voor Windows, Mac en voor mobiele apparaten met Android.

Dropbox

Dropbox

dropbox.com

Wil je geen bestanden uploaden naar Microsoft en Google dan is Dropbox een waardig alternatief. Je hebt hier als gebruiker 2 GB gratis opslagruimte en tegen betaling kan dit uitgebreid worden. Bestanden die je upload via de website mogen maximaal 300 MB groot zijn, voor bestanden die je upload via de desktop applicaties is er geen limiet. Dropbox heeft verder applicaties voor vrijwel alle bekende platformen waaronder Windows en Mac OS maar ook zijn er mobiele appplicaties waaronder voor iPhone, iPad en Android.

Wuala

Wuala

wuala.com

Wuala is een opslagdienst beschikbaar in het Nederlands. Deze opslagdienst van afkomstig van het Franse bedrijf Lacie en heeft applicaties beschikbaar voor zowel Windows als Mac als voor Linux maar ook iPhone en Android. Je krijgt hier net als bij Google Drive gratis 5 GB opslagruimte maar ook hier kan dit tegen betaling worden uitgebreid. Wuala heeft automatische back-ups en versiebeheer en net als in het geval van de andere diensten kunnen bestanden eenvoudig gedeeld worden met anderen.

WeTransfer

WeTransfer

wetransfer.com

WeTransfer is gemaakt in Nederland en dus ook in het Nederlands beschikbaar en is niet gericht op het permanent opslaan van bestanden zoals de hierboven genoemde diensten maar is echt gericht om grote bestanden te delen met anderen. De dienst is geheel gratis en er is geen registratie benodigd. Een 'Transfer' mag maximaal 2 GB groot zijn, het maakt dan niet uit of het om een enkel bestand gaat of bijvoorbeeld 50. Nadat je een bestand hebt geupload voer je het e-mailadres in van degene met wie je het bestand wilt delen, er kunnen 20 adressen ingevoerd worden. Bestanden blijven twee weken beschikbaar.

RapidShare

RapidShare

rapidshare.com

RapidShare is vergelijkbaar met WeTransfer echter direct een verschil hier is dat registratie vereist is om bestanden te kunnen uploaden, dit is wel gratis. Na registratie maakt het niet uit hoe groot de bestanden zijn die je gaat uploaden en daarnaast is de ruimte ook onbeperkt. Echter als er na 30 dagen geen activiteit is geweest worden de bestanden wel weggegooid. Tegen betaling kunnen de bestanden blijven staan.