Google Logo's - Wetenschap, technologie, uitvindingen


Diverse logo's te maken met wetenschap, technologie, techniek en uitvindingen.

Eerste demonstratie van de televisie - 26 januari 2016

Logo omdat het 90 jaar geleden was dat de eerste televisie werd gedemonstreerd.

Google Doodle:

ZX Spectrum / St. Georges Day 2012

Het onderstaande logo betreft een gecombineerd logo want niet alleen werd er met het logo stil gestaan bij St. Georges Day maar ook bij de 30ste verjaardag van de ZX Spectrum, een homecomputer uit 1982. De eerste versie van deze computer was gebaseerd op een Z80 CPU op 3,5 MHz met een geheugen van 16 kB of 48 kB. Omdat het een gecombineerd logo betreft staat de doodle ook in de categorie 'St. Georges Day'.

Google Doodle: St. George's day

Drive-In Bioscoop - 6 juni 2012

Alleen op de Amerikaanse homepage plaatste Google een geanimeerd logo omdat het 79 jaar geleden was dat de eerste Drive-In bioscoop werd geopend. Het idee om je auto te parkeren om vervolgens samen met anderen op een groot scherm een film te bekijken.

Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat je zelf het geluid kan regelen, meer privacy hebt, er gepraat en gegeten kan worden. Het fenomeem was met name populair in de Verenigde Staten al zijn er ooit wel twee van deze bioscopen in Nederland geweest, in het Drentse Drouwen en in Landgraaf in Limburg. Deze bioscopen bestaan echter niet meer. Verder kennen we hier alleen een Drive-In bij restaurants als McDonalds en Burger King.

Het logo werd gemaakt door Doodler Mike Dutton die eerder onder andere ook verantwoordelijk was voor het logo ter ere van Charlie Chaplin, het logo ter ere van John Lennon en The Flintstones. Hieronder een werkende kopie van de doodle die werkt in de Google Chrome, Firefox en Safari. De doodle werkt echter niet in Internet Explorer.

Parkes Observatory - 30 oktober 2011

Australische doodle in het teken van de radiotelescoop van het Australische Parkes Observatory. De telescoop werd onder andere gebruikt om in 1969 live beelden te ontvangen van de maanlanding van Apollo 11.

Google Doodle:

Röntgenstraling - 8 november 2010

Doodle vanwege de ontdekking van röntgenstraling, op 8 november 2010 precies 115 jaar geleden. Röntgenstraling (of X-straling) is elektromagnetische straling met een iets grotere energie dan zichtbaar licht en ultraviolet.

Nu weten we hoe het Google logo er dus van binnen uitziet. In de doodle zijn een aantal bijzondere dingen te zien zoals een sleutel, munten en zelfs een badeend plus uiteraard botten. Wie goed kijkt ziet in de tweede 'g' ook nog een duif. Deze verwijst naar PigeonRank, de 1 april grap van Google in 2002.

Google Doodle: Röntgen

Buckyball - 4 september 2010

Doodle op meerdere homepages van de zoekmachine in het teken van de Buckyball. Hieronder een werkende kopie van het logo, let wel op dat het kan zijn dat je computer wat moeite heeft met het logo. Op het moment dat de doodle online kwam zorgde dit voor de nodige klachten doordat browsers onderuit gingen en CPU's het zwaar hadden.

De buckyball kan gedraaid worden door hier over heen te gaan met je muis. Fullerenen zijn geheel uit koolstof bestaande moleculen, in de vorm van een holle bol, ellipsoïde of buis. Bolvormige fullerenen worden in de wandelgangen buckyballs genoemd en cilindrische fullerenen buckybuizen (buckytubes) of (koolstof) nanobuizen (nanotubes).

De website GetBuckyBalls.com was bijzonder blij met het logo. Omdat de website bovenaan stond na het uitvoeren van de zoekopdracht die gekoppeld was aan het logo kreeg GetBuckBalls.com die dag 2 miljoen unieke bezoekers te verwerken wat er weer voor zorgde dat er maar liefst 10.000 exemplaren werden verkocht.

Vier grote uitvindingen van China - 14 januari 2010

Doodle in het teken van de vier grote uitvindingen van China. Dit zijn; het kompas, papier, buskruit en boekdrukkunst.

Google Doodle: Vier grote uitvindingen van China

Streepjescode - 7 oktober 2009

Doodle in het teken van de streepjescode. Streepjescode of barcode is de benaming voor een opeenvolging van lijnen die een code representeren die door een scanner gelezen kan worden. De streepjescode kan als een opvolger van de ponskaart worden gezien.

Google Doodle: Streepjescode

400 Jaar telescoop van Galilei - 25 augustus 2009

Doodle in het teken van de telescoop ontwikkeld door Galileo Galilei. Het was op 25 augustus 2009 precies 400 jaar geleden dat hij zijn hij zijn telescoop presenteerde in Venetië. Oorspronkelijk werd de telescoop uitgevonden door een Nederlander, het was Galilei die vervolgens deze verrekijker doorontwikkelde tot een sterrenkijker.

Google Doodle: Galilei

Fossiel, Missing link - 20 mei 2009

Een speciale Doodle in het teken van de fossiele resten van een primaat van 47 miljoen jaar oud met de naam Ida. Het fossiel werd op dinsdag door wetenschappers gepresenteerd in het American Museum of Natural History in New York en biedt volgens deskundigen baanbrekende informatie over de evolutie van de mens. Mogelijk is het zelfs een 'missing link' in de stamboom van de mens en onze voorouders, de apen.

Google Doodle: Fossiel (Ida)

Aleksandr Popov - 7 mei 2009

In 1894 bouwde Popov zijn eerste radio-ontvanger, de coherer. Geoptimaliseerd om er bliksem mee te detecteren, presenteerde hij zijn uitvinding op 7 mei 1895 aan de Russische Natuurkundige en Chemische Sociëteit. Deze dag zou later in de Sovjet-Unie worden gevierd als dag van de Radio.

Google Doodle: Aleksandr Popov

Unix 1234567890 - 14 februari 2009

Een Doodle in het teken van Unix. De Unix-timestamp bereikte op zaterdag 14 februari 2009 0:31:30 Nederlandse tijd de waarde 1234567890.

Google Doodle: Unix 1234567890

Nationale Dag Wetenschap Portugal - 24 november 2008

Google Doodle: Portugal

Large Hadron Collider - 10 september 2008

De Large Hadron Collider is gebouwd door CERN en is een ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van het Zwitserse Genëve. De bouw duurde 8 jaar.

Google Doodle: Large Hadron Collider Australie

Stump-jump plough - 1 september 2008

Een ploeg ontworpen door Richard Bowyer Smith in 1876 en later geperfectioneerd door zijn broer Clarence Herbert Smith.

Google Doodle: Stump-jump plough Australie

Eerste Laser - 16 mei 2008

Een Doodle in het kader van de eerste laser. Een laser is een lichtbron die in staat is een smalle coherente bundel licht voort te brengen. De eerste lasers werden gemaakt in 1960, hoewel Einstein al veel eerder de theoretische basis ervoor had gelegd toen hij in 1917 zijn voorspelling van de gestimuleerde emissie van fotonen publiceerde.

Google Doodle: Eerste Laser

Parametron - Japan 26 maart 2008

Doodle ter ere van de computerprestaties van Goto Eichi in Japan.

Google Doodle: Parametron Japan 2008

50 jaar DNA - 25 april 2003

In 1953 zorgen met de ontdekking van het dubbelhelix DNA-molekuul Francis Crick en James D. Watson voor een revolutie. Desoxyribonucleënezuur of DNA is de belangrijkste drager van erfelijke informatie in alle bekende organismen.

Google Doodle: 50 jaar DNA

100 jaar Nobelprijs - 2001

Doodle in het teken van het feit dat de Nobelprijs 100 jaar bestond. De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde, aan auteurs die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de literatuur en voor personen en organisaties die belangrijk hebben bijgedragen aan bevordering van de vrede. De prijs werd ingesteld in 1895 in het testament van Alfred Nobel.

Google Doodle: 100 jaar Nobelprijs 2001