Google Logo's - Verjaardagen natuurkundigen en wiskundigen


Google heeft met regelmaat aangepaste logo's geplaatst in het teken van belangrijke personen uit de geschiedenis. Op deze pagina een overzicht van Doodles ter ere van natuurkundigen, wiskundigen, scheikundigen.

Dmitri Mendelejev - 8 februari 2016

Dmitri Mendelejev was een Russisch scheikundige die als de grondlegger van het huidige periodiek systeem wordt gezien. Mendelejev stelde vast dat de elementen volgens een vast patroon zijn te rangschikken.

Google Doodle: Dmitri Mendelejev

Hidetsugu Yagi - 28 januari 2016

Hidetsugu Yagi was een Japans professor aan de Tohoku University te Sendai, Japan. Hij studeerde af aan de Tohoku Imperial University in 1909, ging daarna naar Duitsland, waar hij onder leiding van Heinrich Barkhausen onderzoek deed aan resonante transformatoren voor gebruik in draadloze systemen.

Google Doodle: Hidetsugu Yagi

Wilbur Scoville - 22 januari 2016

Wilbur L. Scoville was een Amerikaanse scheikundige die vooral bekend is om de door hem ontwikkelde scovilleschaal. Hij ontwierp de test en de schaal - waarmee de heetheid van peper wordt bepaald - in 1912 voor het farmaceutisch bedrijf Parke-Davis.

Google Doodle: Wilbur Scoville

Wilbur Scoville - 22 januari 2016

Wilbur L. Scoville was een Amerikaanse scheikundige die vooral bekend is om de door hem ontwikkelde scovilleschaal. Hij ontwierp de test en de schaal - waarmee de heetheid van peper wordt bepaald - in 1912 voor het farmaceutisch bedrijf Parke-Davis.

Google Doodle: Wilbur Scoville

George Boole - 2 november 2015

Het onderstaande geanimeerde logo werd geplaatst vanwege de geboortedag van George Boole, een Brits wiskundige en logicus geboren op 2 november 1815.

Google Doodle: George Boole

Abul Wafa - 10 juni 2015

Logo in het teken van de wiskundige Abul Wafa, geboren op 10 juni 940 n.Chr., Buzhgan, Iran.

Google Doodle: Abul Wafa

Inge Lehmann - 13 mei 2015

Inge Lehmann, geboren op Osterbro, 13 mei 1888 was een Deense seismologe, bekend om haar baanbrekende onderzoek naar de interne structuur van de Aarde.

Google Doodle: Inge Lehmann

Emmy Noether - 23 maart 2015

Amalie Emmy Noether geboren op 23 maart 1882 was een Duitse wiskundige van Joodse afkomst. Het logo werd gemaakt door doodler Sophie Diao.

Google Doodle: Emmy Noether

Alessandro Volta - 18 februari 2015

Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta was een Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel. Hij werd geboren op 18 februari 1745.

Google Doodle: Alessandro Volta

Christopher Wren - 20 oktober 2014

Sir Christopher Wren werd geboren in East Knoyle op 20 oktober 1632, hij was een Brits wetenschapper. Het bedrijf plaatste om de wetenschapper te eren de onderstaande video.

Anders Jonas Ångström - 13 augustus 2014

Logo in het teken van Anders Jonas Ångström, geboren op 13 augustus 1814 in Zweden. Hij was een Zweeds natuurkundige, een van de stichters van de wetenschap van de spectroscopie.

Google Doodle: Anders Jonas Ångström

John Venn - 4 augustus 2014

John Venn, geboren op 4 augustus 1834 was een Engels logicus en wiskundige, en was begin 20e eeuw de bekendste logicus in Engeland. Het betreft een interactief logo.

Maria Gaetana Agnesi - 16 mei 2014

Maria Gaetana Agnesi was een Italiaanse taalkundige, wiskundige en filosoof. Agnesi wordt gecrediteerd voor het schrijven van het eerste boek dat zowel differentiaal- als integraalrekening bespreekt.

Google Doodle: Maria Gaetana Agnesi

Dorothy Hodgkin - 12 mei 2014

Dorothy Hodgkin, geboren in Caïro op 12 mei 1910 was een Brits scheikundige en kristallograaf en grondlegster van de eiwitkristallografie.

Google Doodle: Dorothy Hodgkin

Max Planck - 23 april 2014

Max Planck, geboren op 23 april 1858 was een Duits natuurkundige.

Google Doodle: Max Planck

Percy Julian - 11 april 2014

Logo op de Amerikaanse homepage van Google in het teken van de scheikundige Percy Julian, geboren op 11 april 1899.

Google Doodle: Percy Julian

Sofia Kovalevskaja - 15 januari 2014

Sofia Kovalevskaja werd geboren in Moskou op 15 januari 1850, ze was de eerste grote Russische vrouwelijke wiskundige. In 1889 was zij ook de eerste vrouw die in Europa tot een volledig hoogleraarschap werd benoemd.

Google Doodle: Sofia Kovalevskaja

Kristian Birkeland - 13 december 2013

Kristian Birkeland was een natuurkundige uit Noorwegen.

Google Doodle: Kristian Birkeland

Grace Hopper - 9 december 2013

Een geanimeerd logo in het teken van Grace Hopper, een Amerikaans wiskundige, pionierend informaticus, natuurkundige en officier (admiraal) van de Amerikaanse marine. Op haar cv staan onder andere de eerste programma's voor de Mark I Calculator en de eerste echte compiler voor een programmeertaal.

Google Doodle: Grace Hopper

Chandrasekhara Raman - 7 november 2013

Chandrasekhara Raman was een Indiaas natuurkundige. In 1930 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontdekking uit 1928 dat als licht door een transparante stof reist, een zeer klein deel teruggekaatst wordt met een andere golflengte.

Google Doodle: Chandrasekhara Raman

Léon Foucault - 18 september 2013

Geanimeerd logo op de homepage van Google in het teken van de natuurkundige Léon Foucault geboren op 18 september 1819. In het logo is de Slinger van Foucault verwerkt, een instrument waarmee hij de draaiing van de aarde kon aantonen.

Erwin Schrödinger - 12 augustus 2013

Logo in het teken van Erwin Schrödinger geboren op 12 augustus 1887 in Wenen. Schrödinger was een Oostenrijks natuurkundige die beroemd werd door zijn bijdragen aan de kwantummechanica en in het bijzonder de Schrödingervergelijking waar hij in 1933 de Nobelprijs voor kreeg. Schrödinger is ook bekend van "Schrödingers kat", een gedachte-experiment uit 1935 omtrent het begrip superpositie in de kwantummechanica.

Google Doodle: Erwin Schrödinger

Rosalind Franklin - 25 juli 2013

Rosalind Elsie Franklin was een Brits chemicus die voornamelijk bekend geworden is vanwege haar bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA.

Google Doodle: Rosalind Franklin

Nakatani Ukichiro - 4 juli 2013

Logo in het teken van Nakatani Ukichiro, een Japanse natuurkundige.

Google Doodle: Nakatani Ukichiro

Mihailo Petrovic - 6 mei 2013

Logo in het teken van de Servische Wiskundige en uitvinder Mihailo Petrovic.

Google Doodle: Mihailo Petrovic

Leonhard Euler - 15 april 2013

Leonhard Euler was een Zwitserse wiskundige en natuurkundige die het grootste deel van zijn leven doorbracht in Rusland en Duitsland. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste wiskundige van de 18e eeuw en als een van de belangrijkste allertijden. Hij was de meest productieve wiskundige ooit: zijn verzameld werk beslaat zeventig delen.

Nicolaus Copernicus - 19 februari 2013

Geanimeerd logo in het teken van Nicolaus Copernicus, een Poolse, etnisch Duitse kanunnik en een wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige uit het Koninkrijk Polen. Copernicus werd geboren op 19 februari 1473. Hij werd met name bekend door zijn heliocentrische theorie over het zonnestelsel en dat is waar het logo dan ook op inspeelt. De theorie stelt dat de zon het middelpunt van het universum is waar alles om heen draait, of op zijn minst het middelpunt van het zonnestelsel waar planeten omheen draaien.

Andrija Mohorovicic - 23 januari 2013

Andrija Mohorovicic was een Kroatisch meteoroloog en geofysicus geboren in Zagreb.

Google Doodle: Andrija Mohorovicic

Srinivasa Aaiyangar Ramanujan - 22 december 2012

Logo in het teken van Srinivasa Ramanujan, een Indisch autodidact wiskundige.

Google Doodle: Srinivasa Aaiyangar Ramanujan

Ada Lovelace - 10 december 2012

Augusta Ada Byron werd geboren op 10 december 1815 in Londen en was een Brits wiskundige. Zij is bekend om haar beschrijving van de "analytische machine", de vroege mechanische computer voor algemeen gebruik van Charles Babbage.

Google Doodle: Ada Lovelace

Otto von Guericke - 20 oktober 2012

Op de Duitse homepage van Google een logo in het teken van Otto von Guericke, een Duits natuurkundige en bestuurder geboren op 20 november 102 in Magdeburg.

Google Doodle: Otto von Guericke

Niels Bohr - 7 oktober 2012

Niels Bohr was een Deens theoretisch natuurkundige en theoretisch scheikundige geboren op 7 oktober 1885. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van atoomfysica. Hoewel Ernest Rutherford in eerste instantie veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte was het de verdienste van Niels Bohr om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren. In 1922 ontving hij de nobelprijs voor de Natuurkunde, detail is dat een van zijn zoons in 1975 deze prijs mocht ontvangen.

Google Doodle: Niels Bohr

Konstantin Tsiolkovski - 17 september 2012

Logo op de homepage van Google Rusland in het teken van Konstantin Tsiolkovski, geboren op 17 september 1857 in Izjevskoje bij Rjazan. Hij was wiskundeleraar op een middelbare school en wordt gezien als de vader van de raketwetenschap.

Google Doodle: Tsiolkovski

Al-Biruni - 4 september 2012

Het onderstaande logo werd geplaatst ter ere van Al-Biruni, een Perzisch wiskundige, natuurkundige, astronoom, geleerde, encyclopedieschrijver, filosoof, astroloog, reiziger, historicus, drogist en onderwijzer. Hij berekende onder meer de straal van de Aarde.

Google Doodle: Al-Biruni

Alan Turing - 23 juni 2012

Een interactief logo ter ere van de geboortedag van Alan Turing, een Britse wiskundige geboren op 23 juni 1912 in Londen. Hij is onder andere bekend vanwege de Turingmachine, in de informatica een model van berekening en berekenbaarheid. Sinds de introductie bestaat het vermoeden dat de Turingmachine, bestaande uit twee onderdelen, een perfect model van berekenbaarheid is. Dat wil zeggen dat alles dat mechanisch berekend kan worden, berekend kan worden door een Turingmachine, wat niet berekend kan worden door een Turingmachine, is niet mechanisch berekenbaar.

Een werkende kopie van het logo zie je hieronder, de doodle werkt niet in browser Internet Explorer 7, wel in Google Chrome, Firefox, Safari en ook in Internet Explorer 8 en 9.

Omar Khayyám - 18 mei 2012

Omar Khayyám werd geboren in Nisjapoer op 18 mei 1048 en was een Perzisch wiskundige, astronoom, filosoof, schrijver en dichter.

Google Doodle: Omar Khayyám

Heinrich Rudolf Hertz - 22 februari 2012

Een simpel geanimeerd logo ter ere van Heinrich Hertz, een Duits natuurkundige die vooral bekend werd vanwege de ontdekking van radiogolven.

Google Doodle: Heinrich Hertz

Robert Bunsen - 31 maart 2011

Geanimeerd logo ter ere van Robert Bunsen, een Duits chemicus vooral bekend door het verbeteren van de naar hem vernoemde Bunsenbrander van Michael Faraday. De bunsenbrander is een regelbare gasvlam die wordt gebruikt in het laboratorium.

Deze brander is dan ook door Google verwerkt in het logo en te besturen door met de muis over het scherm te bewegen. De vlam krijgt dan telkens een andere kleur.

Robert Noyce - 12 december 2011

Logo vanwege de geboortedag van Robert Noyce, bijgenaamd the Mayor of Silicon Valley. Noyce was een Amerikaans natuurkundige en tevens medeoprichter van Intel. Noyce werd slechts 62 jaar, hij overleed op 3 juni 1990 in Austin ten gevolge van een hartaanval. Als nagedachtenis heeft Intel na zijn dood het hoofdkantoor in Santa Clara naar hem genoemd. Daarnaast dragen ook diverse andere gebouwen in de VS zijn naam.

Google Doodle: Robert Noyce

Michail Lomonosov - 19 november 2011

Michail Vasilevitsj Lomonosov was een Russische scheikundige, astronoom, geoloog, historicus, wiskundige, mozaïek-kunstenaar, schrijver, dichter, en taalkundige.

Google Doodle: Michail Lomonosov

Hua Luogeng - 12 november 2011

Chineese doodle in het teken van Hua Luogeng, een wiskundige.

Google Doodle: Hideyo Noguchi

Marie Curie - 7 november 2011

Logo in het teken van Marie Curie. Curie was een Pools-Frans natuur- en scheikundige. Ze ontving samen met haar man in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde en was daarmee de eerste vrouw ooit die een Nobelprijs in ontvangst mocht nemen. In 1911 ontving ze opnieuw een Nobelprijs, dit keer de Nobelprijs voor de Scheikunde en hiermee was Marie Curie de eerste persoon ooit die twee Nobelprijzen ontving.

Google Doodle: Marie Curie

Michael Pupin - 9 oktober 2011

Michael Pupin was een Amerikaans natuurkundige en uitvinder van Servische afkomst.

Google Doodle: Michael Pupin

Pierre de Fermat - 17 augustus 2011

Logo geplaatst in het teken van de geboortedag van Pierre de Fermat, een Franse jurist aan het hof van Toulouse en daarnaast een wiskundige, aan wie een aantal vroege ontwikkelingen worden toegeschreven die geleid hebben tot de moderne differentiaalrekening. Hij werd bekend door de naar hem vernoemde stelling van Fermat.

Google Doodle: Pierre de Fermat

Cahit Arf - 11 oktober 2010

Op Google Turkije werd de geboortedag van Cahit Arf herdacht, een van de belangrijkste wiskundige van Turkije.

Google Doodle: Cahit Arf

Dennis Gabor - 5 juni 2010

Dennis Gabor was een Hongaars-Brits natuurkundige en hoogleraar. Gabor was de uitvinder van de holografie, en ontving hiervoor in 1971 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Google Doodle: Milutin Milankovic

Milutin Milankovic - 28 mei 2010

Speciaal logo vanwege de geboortedag van Milutin Milankovic, een Servische ingenieur en geofysicus. Zijn grootste bekendheid kreeg hij door zijn theorie die hij in 1920 over klimaatveranderingen over grote tijdsperioden opstelde.

Google Doodle: Milutin Milankovic

Isaac Newton - 4 januari 2010

Op 4 januari een bijzonder een logo in het teken van Isaac Newton. Op het moment dat de homepage werd bezocht viel er een appel van de boom. Dit was de eerste keer dat Google op een geanimeerd logo heeft geplaatst. Sir Isaac Newton was een Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist en theoloog.

Klik op het onderstaande logo om de appel te laten vallen

Hans Christian ërsted - 11 december 2009

Hans Christian ërsted was een Deense natuurkundige en scheikundige en navolger van Immanuel Kant. Een Doodle tere van zijn verjaardag stond op de homepage van Google.

Google Doodle: Hans Christian ërsted

Chen Jing-run - 22 mei 2009

Op de homepage van Google China een Doodle in het teken van de Chinese wiskundige Chen Jing-run, geboren 22 mei 1933.

Google Doodle: Chen Jing-run

Christiaan Huygens - 14 april 2009

Op 16 april stond er een Doodle op de homepage van Google Nederland in het teken van Christiaan Huygens. Huygens was een Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van sciencefiction.

*In deze Doodle zit een Triforce verstopt, meer daarover op deze pagina: Triforce Easter Egg.

Google Doodle: Christiaan Huygens

Gaston Julia - 2 februari 2004

Een Doodle in 2004 op op 2 februari in het teken van de geboortedag van Gaston Julia. Hij was een Franse wiskundige, geboren op 2 februari 1893 in Algerije.

Google Doodle: Geboortedag Gaston Julia

Albert Einstein - 14 maart 2003

Albert Einstein was een bekende theoretisch natuurkundige en uitvinder. Hij werd geboren in Duitsland op 14 maart 1879 en ontving in 1921 de nobelprijs voor de Natuurkunde.

Google Doodle: Geboortedag Alfred Einstein