Google Logo's - Het mysterie van de UFO's


Het gebeurde tot op heden slechts ÚÚn keer dat Google op dat moment onverklaarbare logo's op de homepage van de zoekmachine plaatste. Dit gebeurde in 2009 toen op zaterdag 5 september plotseling het onderstaande logo verscheen op de homepage.

Het mysterie van de UFO's

Een vrij bijzonder logo waarin te zien is hoe een UFO de letter O van het woord Google aan het opstralen is. Normaal gesproken wordt er na het klikken op een logo een zoekopdracht uitgevoerd en daarmee wordt dan duidelijk waarom een logo is geplaatst. Echter op dat moment was de zoekopdracht gekoppeld aan de doodle 'Onverklaarbare verschijning' en hieruit werd dus totaal niet duidelijk wat de reden van plaatsing was. De Amerikaanse versie van de zoekmachine verwees toen naar 'unexplained phenomenon'.

Normaal gesproken is ook aan de bestandsnaam van een logo te zien wat de reden van plaatsing is maar dit was op dat moment ook niet duidelijk. De bestandsnaam was 'go_gle.gif' en bevatte dus geen verwijzingen, behalve dat de letter O niet aanwezig was. Als laatste is altijd de reden van een logo te herleiden uit de alternatieve tekst die in beeld komt zodra je met de muis op het logo gaat staan, in dit geval was er geen tekst ingesteld waardoor het logo op dat moment dus eigenlijk zelf een onverklaarbare verschijning was.

Het speculeren over het logo begon begrijpelijk al snel en er werd al snel gedacht aan het Exeter UFO Festival dat op die dag zou beginnen. Daarnaast was het op 5 september precies 22 jaar geleden dat de onbemande ruimtesonde Voyager 1 werd gelanceerd.

Om het nog onduidelijker te maken plaatste Google op Twitter een een gecodeerd bericht waarmee werd verwezen naar het logo, het ging om het bericht: 1.12.12 25.15.21.18 15 1.18.5 2.5.12.15.14.7 20.15 21.19. De tweet was gecodeerd volgens het principe: a=1, b=2, c=3 en zodoende stond hier eigenlijk 'All your O are belong to us'. Deze kreet verwees naar de bekende en veel voorkomende zin 'All your base are belong to us', afkomstig uit het computerspel Zero Wing en wel specifiek de Sega Mega Drive-versie uit het jaar 1989.

All your O are belong to us

6 september 2009

Een dag later op zondag 6 september toen het logo weer was verdwenen verscheen een bericht op het Koreaanse blog van Google waaruit bleek dat het logo wel te maken had met een bekend persoon al werd niet duidelijk om wie het ging. Uit het bericht kwam naar voren dat er nog twee logo's zouden gaan volgen waarvan de eerste op 15 september, de sleutelwoorden voor het tweede logo waren mysterie, onzichtbaar en roman. Qua bekende personen werd er toen gedacht aan Norman Spinrad, Howard Waldrop en H. G. Wells.

Google gaf op 6 september de volgende verklaring over het logo en de geplaatst tweet: "We consider the second 'o' critical to user recognition of our brand and pronunciation of our name. We are actively looking into the mysterious tweet that has appeared on the Google twitter stream and the disappearance of the 'o' on the Google homepage. We hope to have an update in the coming weeks." aldus de verklaring van het bedrijf over het logo.

15 september 2009

Op 15 september 2009 plaatste Google dan zoals aangekondigd het tweede logo, hieronder te zien. In het logo zie je een UFO en enkele graancirkels in de vorm van Google.

Het mysterie van de UFO's

Aan het bovenstaande logo met de UFO was de zoekopdracht 'Graancirkels' gekoppeld. Opnieuw bleek niet direct uit de zoekopdracht waarom deze was geplaatst, kijkend naar de bestandsnaam 'goog_e.gif' werd het ook niet echt duidelijker. Op Twitter plaatste Google een bericht met co÷rdinaten, 51.327629, -0.5616088. Wie de co÷rdinaten invoerde op Google Maps kwam in Woking, een stad op 35 kilometer ten zuidwesten van Londen.

Dankzij de tweet werd het duidelijk dat de logo's te maken hadden met de aangekomende geboortedag van de schrijver H. G. Wells. Herbert George Wells was een Brits schrijver die vooral bekend werd door zijn sciencefictionverhalen en -romans, en wel met name door The War of the Worlds, The Invisible Man en The Time Machine. Het boek The War of the Worlds uit 1898 gaat over een invasie van buitenaardse wezens in Engeland en in dit boek wordt de stad Woking genoemd waar Google naar verwees in het bericht op Twitter. Deze stad is in het boek van Wells een van de eerste steden waar de buitenaardse wezens op bezoek komen en in het echt staat in Woking een 'War of the Worlds' beeld.

Navraag bij Google leverde de volgende verklaring op: "Clearly, the situation has escalated since last occurrence on September 5th. We're currently in negotiation to restore the Google logo to its natural form. We hope to resolve the situation within the next week."

21 september 2009

Op zondag 21 september volgde de bevestiging en werd het onderstaande logo geplaatst. In het logo opnieuw een UFO maar ook enkele Tripods uit War of the Worlds van Wells.

Het mysterie van de UFO's

Het idee om dit op deze manier te doen was afkomstig van doodler Michael Lopez, het idee was gebaseerd op het radiohoorspel uit 1938. Orson Welles wist op dat moment met zijn hoorspel vele mensen te laten geloven dat New Jersey werd aangevallen door marsmannetjes. Vele mensen raakten in paniek en de snelwegen liepen vast door vluchtende families. De volgende dag was dit dan ook groots wereldnieuws. Dit feit was dan weer gebaseerd op het boek War of the Worlds geschreven door H.G. Wells in 1898.

Het was overigens niet de eerste keer dat UFO's met het logo van Google aan de haal gingen. In mei 2000 werden er vijf logo's geplaatst waarin diverse UFO's waren te zien.