Google Logo's - Wat zijn Google Doodles


Google plaatst regelmatig op Google.com maar ook op de vele lokale versies van de zoekmachine aangepaste Google logo's ter ere van feestdagen, personen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben en andere speciale gebeurtenissen. De logo's geven zowel een leuke draai aan de homepage van de zoekmachine en zijn ook leerzaam. Deze aangepaste logo's worden Google Doodles genoemd en hier op de site vind je een overzicht van de meer dan 1000 logo's die de revue gepasseerd zijn sinds 1998.

Hieronder meer informatie over deze doodles en de mensen hiervoor verantwoordelijk.

Eerste Doodle

De allereerste Doodle werd in 1998 gemaakt door de Google oprichters zelf, Larry Page en Sergey Brin. Zij ontwierpen een speciaal logo ter ere van het Burning Man festival dat elk jaar wordt gehouden aan het einde van de zomer in de Black Rock Desert ten Noorden van Reno. Een week lang wordt hier een 'hippie'-achtig festival gehouden, waarbij persoonlijke ontplooiing, liefde en vrede en het beleven en delen daarvan centraal staan.

Google Doodle: Burning Man

Doodlers

Tegenwoordig worden deze Doodles getekend door een kleine vaste groep tekenaars in dienst van Google, ook wel Doodlers genoemd. De tekenaars zijn hier fulltime mee bezig, de ontwikkelaars die de geanimeerde logo's maken doen dit in hun 20 procent tijd.

Over het algemeen worden doodles geplaatst op lokale versies van de zoekmachine, soms regionaal in een aantal landen en soms wereldwijd op alle homepages van de zoekmachine. De medewerkers verzinnen niet alle logo's zelf maar veel ideeŽn komen van andere kantoren van het bedrijf wereldwijd en ook gebruikers kunnen suggesties sturen. Een voorbeeld is het Pac-Man logo, dit was een suggestie van een Googler uit Japan.

Over het algemeen krijgt iemand een aantal doodles tegelijkertijd onder zijn hoede. Zodoende kunnen er dus een hoop doodles getekend worden, in totaal ongeveer 200 per jaar. Een logo kan in een paar uur getekend worden maar het kan ook goed zijn dat dit een aantal dagen tot een week in beslag neemt. Verder is het belangrijk dat de feiten die te maken hebben met het logo uitvoerig worden gecheckt gezien het feit dat miljoenen gebruikers de doodle te zien krijgen. Als er iets niet klopt zullen er al snel reacties volgen.

Al met al dus een behoorlijk klusje voor elke Doodler. Hieronder een overzicht van een aantal mensen die momenteel in het team van tekenaars zitten of hebben gezeten.

Dennis Hwang

Dennis Hwang

Dennis is een van de meest bekende doodlers. Dennis begon in de zomer van 2000 bij Google als stagair. Larry en Sergey wisten dat Dennis aan de kunstacademie studeerde en gaven hem de kans om deze logo's te ontwerpen. Zodoende begon hij dus al snel met het maken van deze Doodles en werd zijn allereerste ontwerp, in het teken van de Bestorming van de Bastille op 14 juli 2000 geplaatst op de homepage van Google.

Google Doodle: Bestorming van de Bastille

Dennis was oorspronkelijk Google's internationale webmaster. Hij was verantwoordelijk voor alle content op de internationale versies van de zoekmachine. Tevens is Dennis degene die ooit het inmiddels bekende logo van maildienst Gmail bedacht, dit gebeurde op het laatste moment, op de avond voor de lancering van de maildienst op 1 april 2004.

Ryan Germick

Ryan Germick was degene die in 2006 in dienst kwam bij Google als eerste fulltime illustrator en hij heeft tegenwoordig de leiding over alle doodlers. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het logo ter ere van Pac-Man in samenwerking met Marcin Wichary (hieronder genoemd) en ook maakte hij in samenwerking met ontwikkelaar Joey Hurst een synthesizer, deze werd geplaatst vanwege de geboortedag van Robert Moog. Samen met Hurst maakte hij ook een werkende gitaar vanwege de geboortedag van Les Paul

Google Doodle

Michael Lopez

Michael Lopez was onder andere verantwoordelijk voor de hype die in 2009 ontstond rondom drie logo's die werden geplaatst ter ere van de Britse schrijver Herbert George Wells. Op het moment dat de logo's werden geplaatst was het geheel niet duidelijk voor wie deze waren bedacht, aan de logo's waren cryptische zoekopdrachten gekoppeld.

Het idee om dit zo te doen was gebaseerd op het radiohoorspel uit 1938. Orson Welles wist op dat moment met zijn hoorspel vele mensen te laten geloven dat New Jersey werd aangevallen door marsmannetjes. Vele mensen raakten in paniek en de snelwegen liepen vast door vluchtende families. De volgende dag was dit wereldnieuws. Dit feit was dan weer gebaseerd op het bekende boek War of the Worlds geschreven door H.G. Wells.

Google Doodle: Kerst

Verder was Lopez verantwoordelijk voor het interactieve logo dat op de homepage werd geplaatst vanwege de feestdagen in 2010. Het logo dat eind 2010 werd geplaatst bestond uit 17 verschillende interactieve afbeeldingen met bijbehorende zoekopdrachten.

Susie Sahim

Een andere bekende tekenaar is illustrator en webdesigner Susie Sahim. Zij verwierf bekendheid door een vermoedelijk verborgen handtekening te verstoppen in de logo's in de vorm van een Triforce. Meer daarover op deze pagina: Het mysterie van de Triforce.

Ian David Marsden

Dan Ian David Marsden. Ian was een van de eerste tekenaars van de logo's (als gast tekenaar) en was verantwoordelijk voor onder andere de Alien logo's die in mei 2000 werden geplaatst en hij bedacht de kangeroe die deel uitmaakte van de logo's geplaatst tijdens de Olympische spelen in 2000. Ian is dus nooit in dienst van Google geweest.

Google Doodle:

Marcin Wichary

De Poolse medewerker Marcin Wichary, eveneens werkzaam op het hoofdkantoor van Google in Mountain View was verantwoordelijk voor wellicht het meest bijzondere logo ooit. Op 22 mei 2010 werd de verjaardag van Pac-Man gevierd met een heus spel op de homepage. Het spel en achtergrondinformatie op de doodle pagina: Spellen / Games. Wichary werkte verder mee aan een logo ter ere van de schrijver Jules Verne. Het logo werd bedacht door Jennifer Hom en gemaakt met de hulp van Wichary en Kris Hom.

Google Doodle:

Mike Dutton

Mike was onder andere verantwoordelijk voor een doodle waarmee de verjaardag van The Flintstones werd gevierd op 30 september 2010. Verder maakte Mike een logo vanwege de geboortedag van John Lennon, achter het logo werd voor het eerst een video van YouTube geplaatst en in 2011 schilderde Mike een logo in het teken van Paul Cezanne die later werd gedigitaliseerd en op de homepage van de zoekmachine werd geplaatst.

Tevens speelde Mike de rol van Charlie Chaplin in een film gemaakt door Google voor een doodle die op de homepage geplaatst werd vanwege de geboortedag van de acteur.

Jennifer Hom

Hierboven al even genoemd vanwege het geanimeerde logo ter ere van Jules Verne is Jennifer Hom. Naast Jules Verne was zij zelf geheel verantwoordelijk voor het geanimeerde logo dat werd geplaatst vanwege de geboortedag van Freddie Mercury. Ook maakte ze het logo ter ere van Gustav Klimt, de doodle schilderde ze eerst zelf.

Google Doodle:

Doodle 4 Google

Google organiseert met regelmaat in verschillende landen een Doodle 4 Google wedstrijd. De westrijd richt zich altijd op scholieren met als doel van de wedstrijd dat kinderen hun beeld van een bepaald thema vastleggen in een Doodle. Het winnende ontwerp wordt 24 uur lang geplaatst op de lokale homepage van Google.

Op deze pagina zie je een overzicht van winnaars in de afgelopen jaren.

Als een wedstrijd wordt georganiseerd worden er een hoop logo's ingestuurd. Hieronder een foto uit Japan. Te zien is dat er een behoorlijk aantal logo's werden ingestuurd die in dit geval allemaal in een gymzaal werden bekeken door de juryleden.

Google 4 Doodle

Video Dennis Hwang

Hieronder een video waarin te zien is hoe een Doodle gemaakt wordt door Dennis. Het ontwerp van de doodle staat in het teken van het Chinees Nieuwjaar.

Meet het Doodlers

Doodle 4 Google 2012: Behind the Scenes with the Doodle Team

The Art & Technology Behind Google Doodles

Doodle store

Voor de echt grote fans van de doodles heeft Google een nieuwe winkel geopend waar je terecht kunt om een T-shirt met logo te bestellen maar ook zijn er mokken, skateboards, stickers, en tassen. Een shirt kost Ä 16,95 en omdat de winkel nieuw is krijg je tijdelijk 20% korting op alle artikelen met de code: GOOGLEDOODLE. Google heeft de winkel overigens niet zelf gemaakt maar het betreft een Zazzle winkel, een platform waar je eenvoudig zelf gratis een shop kunt beginnen om shirts en stickers te gaan verkopen.

Doodle T-Shirt