Google Logo's - Verjaardagen uitvinders en ingenieurs


Google heeft met regelmaat aangepaste logo's geplaatst in het teken van belangrijke personen uit de geschiedenis. Op deze pagina een overzicht van Doodles ter ere van uitvinders en ingenieurs.

Adolphe Sax - 6 november 2015

Adolphe Sax werd geboren op 6 november 1814 in Dinant en was een bouwer van muziekinstrumenten. Adolphe Sax heeft zijn grootste bekendheid te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon.

Google Doodle: Adolphe Sax

Otto Lilienthal - 23 mei 2014

Otto Lilienthal werd geboren op 23 mei 1848 en was een Duitse uitvinder en ontwerper van zweefvliegtuigen. Hij wordt beschouwd als één van de pioniers van het vliegtuig.

Google Doodle: Otto Lilienthal

Sven Wingquist - 10 december 2013

Logo vanwege de geboortedag van Sven Wingquist, een Zweeds ingenieur, uitvinder en industrieel. Hij was medeoprichter van de Svenska Kullagerfabriken AB, tegenwoordig de grootste producent van kogellagers ter wereld.

Google Doodle: Sven Wingquist

Raymond Loewy - 5 november 2013

Raymond Loewy was waarschijnlijk de bekendste industriële ontwerper van de twintigste eeuw. Loewy was een Fransman die in 1938 de Amerikaanse nationaliteit kreeg.

Google Doodle: Raymond Loewy

Thomas Chippendale - 5 juni 2013

Thomas Chippendale was een Londense meubelmaker. Hij werd geboren tezamen met zijn vak- en tijdgenoten Hepplewite en Sheraton. Thomas Chippendale wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse rococomeubelstijl, ook chippendale(stijl) genoemd.

Google Doodle: Thomas Chippendale

Frank Hornby - 9 mei 2013

Logo in het teken van Frank Hornby, een uitvinder, zakenman en politicus geboren in Liverpool. Hij is de oprichter van Hornby Railways, een fabrikant van modelspoortreinen en modelauto's uit Liverpool en hij is de bedenker van Meccano constructiespeelgoed.

Google Doodle: Frank Hornby

Gustaf de Laval - 9 mei 2013

Carl Gustaf Patrik de Laval was een Zweedse ingenieur en uitvinder die een belangrijke bijdrage leverde aan het ontwerp van de stoomturbine en de zuivelindustrie.

Google Doodle: Gustaf de Laval

George Ferris - 14 februari 2013

Het onderstaande interactieve logo werd gemaakt ter ere van George Ferris, een ingenieur die vooral bekend is geworden vanwege het uitvinden van het reuzenrad in het jaar 1893. Het gaat in dit geval om een gecombineerd logo want de doodle werd tevens geplaatst voor Valentijnsdag. In de doodle is een pretpark te zien, aan de linkerkant staat een achterbaan met enkele kraampjes ervoor en aan de rechterkant onder meer een draaimolen, kraampjes en een vrije val-attractie. Maar de belangrijkste attracties staan in het midden, de reuzenraderen. Klik hier om een werkende kopie van het logo te bekijken.

Google Doodle

Frank Zamboni - 16 januari 2013

Een interactief logo van Google in het teken van Frank Zamboni, de uitvinder van de ijsdweilmachine. In het logo kun je met meerdere spelletjes spelen waarin je zelf een ijsdweilmachine moet besturen. Een werkende kopie van de doodle bekijk je hier.

Google Doodle: Frank Zamboni

Leonardo Torres y Quevedo - 28 december 2012

Een Spaanse doodle vanwege de geboortedag (1852) van Leonardo Torres y Quevedo, een ingenieur die verschillende uitvindingen op zijn naam heeft staan waaronder rekenmachines en luchtschepen. Ook vond hij een schaakmachine uit.

Google Doodle: Leonardo Torres y Quevedo

Herman Potocnik - 22 december 2012

Op 22 december 1892 werd Herman Potocnik geboren in het huidige Kroatië, Potocnik was een ruimtevaartpionier en raketontwerper.

Google Doodle: Herman Potocnik

Hisashige Tanaka - 17 oktober 2012

Google plaatste het onderstaande geanimeerde logo ter ere van de Japanse uitvinder Hisashige Tanaka. Een werkende kopie van de doodle zie je hieronder.

František Križík - 8 juli 2012

Logo op de Tsjechische homepage van Google in het teken van de geboortedag van František Križík, een Tsjechisch uitvinder, elektrotechnicus en ondernemer. Naast uitvindingen op het gebied van booglampen speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Tsjechische spoorwegen en elektrotechnische industrie.

Google Doodle: František Križík

Josef Ressel - 29 juni 2012

Joseph Ludwig Franz Ressel was een Tsjechische uitvinder.

Google Doodle: Josef Ressel

Yuri Kondratyuk - 21 juni 2012

Het onderstaande logo werd geplaatst vanwege de geboortedag van de ingenieur Yuri Kondratyuk geboren op 21 juni 1897 in Oekraďne.

Google Doodle: Yuri Kondratyuk

Gideon Sundback - 24 april 2012

Een bijzonder creatief logo om stil te staan bij de geboortedag van Gideon Sundback, de uitvinder van de moderne ritssluiting. Op alle homepages van de zoekmachine wereldwijd was een grote rits te zien en door hierop te klikken kon je de homepage openritsen en kwamen de zoekresultaten tevoorschijn. Een video van de animatie bekijk je hier.

Een werkende kopie van de rits kan hier uitgeprobeerd worden.

Google Doodle: Gideon Sundback

Slavoljub Penkala - 20 april 2012

Logo in het teken van de Kroaat Slavoljub Penkala, geboren op 20 April 1871. Hij was onder andere de uitvinder van de balpen en de vulpen.

Google Doodle: Slavoljub Penkala

Christopher Polhem - 18 december 2011

Doodle vanwege de geboortedag van Christopher Polhem. Christoffel Polhem was een Zweeds wetenschapper, werktuigbouwkundige en ondernemer, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de economische en industriele ontwikkeling van Zweden, met name op het gebied van mijnbouw.

Google Doodle: Christopher Polhem

Louis Daguerre - 18 november 2011

Het onderstaande logo staat in het teken van de geboortedag van Louis Daguerre en werd wereldwijd geplaatst. Daguerre wordt gezien als één van de uitvinders van de fotografie.

Google Doodle: Louis Daguerre

Narcís Monturiol - 28 september 2011

Een Spaanse doodle in het teken van Narcís Monturiol, de uitvinder van de eerste door een verbrandingsmotor voortgestuwde onderzeeboot en anaerobe motor.

Google Doodle: Narcís Monturiol

Pedro Paulet - 2 juli 2011

Doodle op de homepage van Google Peru in het teken van ingenieur Pedro Paulet.

Google Doodle: Pedro Paulet

Emile Berliner - 20 mei 2011

Emile Berliner was een Duits-Amerikaanse elektrotechnicus en uitvinder van Joodse komaf.

Google Doodle: Emile Berliner

Richard Trevithick - 13 april 2011

Richard Trevithick was een Brits uitvinder. Trevithick zette hij zich in om stoommachines te verbeteren en maakte de machines lichter en kleiner en hij bouwde sterkere ketels die met een hogere stoomdruk konden werken en daardoor meer vermogen leverden. In 1801 zette hij zo'n compacte stoommachine op wielen, bekend geworden als Puffing Devil.

Google Doodle: Richard Trevithick

Guillermo González Camarena - 17 februari 2011

Guillermo González Camarena was een Mexicaans ingenieur. González Camarena is vooral bekend wegens zijn uitvinding van een systeem om kleurentelevisie uit te zenden.

Google Doodle: Guillermo González Camarena

Thomas Edison - 11 februari 2011

Thomas Alva Edison was een dove Amerikaanse uitvinder en zakenman, die zijn fortuin maakte door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen. Google heeft een geanimeerd logo gemaakt vanwege de geboortedag van Edison.

Google Doodle: Thomas Edison

Kenjiro Takayanagi - 25 november 2011

Doodle op de homepage van Google Japan in het teken van Kenjiro Takayanagi. Kenjiro Takayanagi wordt gezien als de vader van de televisie, hij slaagde er in als eerste ter wereld in een beeld te projecteren op een kathodestraalbuis.

Google Doodle: Takayanagi

Juan de la Cierva - 21 september 2010

Doodle ter ere van Juan de la Cierva, hij was een Spaanse civiel ingenieur. Hij is vooral bekend vanwege zijn uitvinding van de autogyro.

Google Doodle: Juan de la Cierva

Konrad Zuse - 22 juni 2010

Konrad Zuse was een Duitse computerpionier die de eerste computers ter wereld bouwde. Zijn Z4-computer was na de oorlog geruime tijd de enige computer op het vasteland van Europa.

Google Doodle: Konrad Zuse

Karl Drais - 29 april 2010

Logo op Google Duitsland in het teken van Karl Drais. Karl von Drais, was de uitvinder van de draisine, de voorloper van de fiets.

Google Doodle: Karel Drais

Qian Xuesen - 11 december 2009

Qian Xuesen was een Chinees ingenieur. Hij was een leider van ruimtevaartprogramma's van de Verenigde Staten en China en ook was hij van belang voor de ontwikkeling van de Chinese atoombom. Qian overleed op 31 oktober 2009 op 98-jarige leeftijd.

Google Doodle: Qian Xuesen

Nikola Tesla - 10 juli 2009

Nikola Tesla werd op 10 juli 1856 geboren in Smiljan in de provincie Lika van het toenmalige keizerrijk Oostenrijk, tegenwoordig Kroatië. Tesla was een Servisch-Amerikaanse uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. Tesla werd onder meer bekend door de uitvinding van de Tesla Coil in 1891 die in de Doodle is verwerkt.

*In deze Doodle zit een Triforce verstopt, meer daarover op deze pagina: Triforce Easter Egg.

Google Doodle: Nikola Tesla

Samuel Morse - 27 april 2009

Samuel Finley Breese Morse, 27 april 1791 was een uitvinder uit de Verenigde Staten. Pas later raakte hij geënteresseerd in de elektrotechniek. Bij zijn experimenten met een telegraaftoestel ontwierp hij in 1835 de morsecode voor communicatie.

Google Doodle: Samuel Morse

Tadataka Ino - 11 februari 2009

Tadataka Ino, als ëën van de pioniers in de modernisering van Japan bekwaamde hij zich in Westerse landmeting en voltooide de eerste nauwkeurige kaart van Japan.

Google Doodle: Tadataka Ino Japan

Philipp Reis - 7 januari 2009

Verjaardag van Johann Philipp Reis op 7 januari 1834. Hij was de uitvinder van het eerste functionerende apparaat om geluid via een elektrische verbinding over te dragen. Hij bedacht ook de naam hiervan, "telefoon".

Google Doodle: Verjaardag Philipp Reis 2009

Antonio Meucci - 13 april 2008

Antonio Meucci werd geboren op 13 april 1808 in San Frediano en was een Italiaans ontwerper en uitvinder van de telefoon.

Google Doodle: Antonio Meucci

Alexander Graham Bell - 3 maart 2008

In 2008 een logo ter ere van de geboortedag van Alexander Graham Bell, een Schots uitvinder en oprichter van telefoonmaatschappij Bell, dat uitgroeide tot AT&T.

Google Doodle: Verjaardag Alexander Graham Bell