Google Logo's - Ruimtevaart / Heelal


Google plaatste in de afgelopen jaren diverse keren speciale logo's die te maken hadden met ruimtevaart en het heelal. Zo werd er bijvoorbeeld een geanimeerd logo geplaatst vanwege de maansverduistering in 2011 maar ook kregen de Russische honden Belka en Strelka een eigen logo in 2010. Het volledige overzicht met logo's bekijk je hieronder.

Water op Mars - 14 juli 2014

Een geanimeerde doodle vanwege de ontdekking van stromend water op Mars. Het was al langer duidelijk dat er bevroren water aanwezig was maar nog niet eerder werd er stromend zout water ontdekt.

Google Doodle: Water op Mars

Pluto - 14 juli 2014

Google plaatste het onderstaande logo vanwege het feit dat de sonde New Horizons aangekomen was bij de planeet Pluto. De ruimtesonde legde in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer af, New Horizons werd op 19 januari 2006 gelanceerd.

Google Doodle: Pluto

Landing van Philae - 12 november 2014

Een logo vanwege de landing van de robotlander Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het gaat om een geanimeerde doodle en te zien is een continue dalende Philae. Begin maart 2004 werd de ruimtesonde Rosetta met ruimtelander Philae gelanceerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ruimtesonde had dus ruim tien jaar nodig om komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te bereiken, dit gebeurde op 6 augustus. Na een daling van maar liefst 7 uur bereikte Philae de komeet.

Google Doodle: Landing van Philae

Mangalyaan - 24 oktober 2012

Logo in het teken van de eerste Indiase ruimtesonde naar Mars genaamd Mangalyaan. De doodle werd geplaatst omdat de ruimtesooonde precies een maand in een baan rond Mars cirkelde. Mangalyaan werd gelanceerd op 5 november 2013, verliet zijn baan om de aarde op 1 december 2013 en bereikte op 24 september Mars.

Google Doodle: Mangalyaan

Meteorenregen Perseïden

Elke zomer trekt de aarde door de PerseŽden meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor. Google plaatste voor het eerst een logo in het teken van PerseŽden in 2009 en in 2014 volgde een tweede logo.

11 augustus 2014

12 augustus 2009

Google Doodle: Meteorenregen PerseŽden

Roswell UFO incident - 8 juli 2013

Een interactief logo vanwege het feit dat het precies 66 jaar geleden was dat er een UFO neergestort zou zijn vlakbij de stad Roswell. Het Roswellincident was op 8 juli 1947 via diverse media (kranten en radiostations) groot nieuws in de Verenigde Staten. De vermeende crash van een vliegende schotel nabij Roswell staat bij ufo-aanhangers bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit. Talrijke getuigen hebben, soms tot aan hun dood, volgehouden dat een buitenaards ruimteschip met buitenaardse lijken is geborgen.

Zoals gezegd een interactief logo waarvan een kopie hieronder. Het is de bedoeling dat je het buitenaardse wezen helpt om zijn ruimteschip weer in elkaar te zetten. Dit doe je door in het logo te klikken en zo door het landschap te lopen en de drie onderdelen van de UFO te verzamelen. Zodra dit gelukt is zal de alien weer weg kunnen vliegen, terug naar huis.

AsteroÔde 2012 DA14 - 15 februari 2013

Google plaatste het onderstaande geanimeerde logo vanwege het passeren van de Asteroide 2012 DA14 langs de aarde. De asteroÔde met een diameter van ongeveer 50 meter passeerde op een afstand van 29.919 km. In de doodle is te zien is hoe de tweede letter G plotseling aan de kant springt vanwege de asteroÔde die naar beneden komt.

Echter was het logo niet lang te zien, het bedrijf haalde het logo weer offline nadat 's morgens een meteoriet in Rusland was ontploft. De ontploffing zorgde voor veel schade en slachtoffers waarvan de meeste lichtgewond maar sommigen waren er ernstiger aan toe. Meer dan duizend mensen raakten gewond voornamelijk vanwege rondvliegend glas.

Google Doodle: Asteroide 2012 DA14

Canadarm - 13 november 2012

Het onderstaande logo werd op de homepage van Google Canada geplaatst vanwege de Canadarm, een robotarm gemaakt in Canada gebruikt door Amerikaanse Space Shuttles (met pensioen sinds 2012) om ladingen over te zetten of reparaties uit te voeren.

Google Doodle: Canadarm

Ringvormige zonsverduistering - 20 mei 2012

Logo in diverse landen vanwege een ringvormige zonsverduistering. Het fenomeen was helaas niet te bekijken vanuit Europa maar was alleen te zien vanuit China, Japan, de Stille Oceaan, en het westen van de Verenigde Staten. Bij een zonsverduistering schuift de zon achter de maan waardoor er normaal gesproken geen zonlicht meer is te zien maar in dit geval blijft er nog een ring van de zon zichtbaar blijft. Het is een zeldzaam verschijnsel.

Google Doodle: Ringvormige zonsverduistering

Very Large Telescope - 1 april 2012

Google plaatste het onderstaande logo op de homepage van Google Chili omdat de Very Large Telescope, een geavanceerd astronomisch observatorium gevestigd op de berg Cerro Paranal in Chili precies 13 jaar bestond. De reden dat voor deze locatie is gekozen is om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van bewolking, lichtvervuiling, etc.

Google Doodle: Very Large Telescope

YouTube Space Lab - 12 oktober 2011

Doodle vanwege YouTube Space Lab. Een wedstrijd georganiseerd door de videowebsite in samenwerking met een aantal partners waarbij studenten werd gevraagd om een idee te bedenken dat uitgevoerd kan worden in de ruimte.

Google Doodle: YouTube Space Lab

Maansverduistering - 15 juni 2011

Google plaatste een speciaal geanimeerd logo vanwege de totale maansverduistering. Het bijzondere aan het logo was dat gedurende de avond de verduistering daadwerkelijk op de homepage was te volgen. Naast het plaatsen van het logo werd er door Google via YouTube een live stream beschikbaar gesteld om de verduistering live te volgen.

Middels de schuifbalk in het logo is de animatie opnieuw te bekijken.

Yuri Gagarin - 12 april 2011

Een geanimeerd logo omdat het op 12 april 50 jaar geleden was dat kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens een ruimtereis maakte. Gagarin was piloot bij de Russische luchtmacht en werd samen met 19 collega's geselecteerd voor de eerste groep die de training en opleiding tot ruimtevaarder gingen volgen. In eerste instantie zou German Titov de eerste ruimtereis gaan maken maar omdat de Russen van mening waren dat zijn naam te Duits klonk werd Gagarin gekozen voor de eerste bemande ruimtevlucht.

Gagarin maakte deze reis aan boord van de Vostok 1. De Vostok 1 was het eerste bemande ruimtevaartuig en werd gelanceerd in het kader van het Russische Vostokprogramma, het eerste programma van de Sovjet-Unie voor bemande ruimtevaart.

Het gaat zoals gezegd om een geanimeerd logo. De animatie is te zien door met je muis op het logo zelf te gaan staan, zodra je dit doet zal de raket onder toeziend oog van Yuri Gagarin zelf worden gelanceerd. Dit is hieronder uitproberen.

Yuri Gagarin logo gebruikt in 2007

Met het bovenstaande logo is het de tweede keer dat er door Google aandacht wordt besteed aan deze gebeurtenis. Het eerste logo, geplaatst in 2007 zie je hieronder.

Google Doodle: Yuri Gagarin

YouTube 2011

YouTube plaatste ook een logo op 12 april 2011.

Google Doodle: Yuri Gagarin

Belka en Strelka - 19 augustus 2010

Op Google Rusland werd herdacht met onderstaand logo dat de honden Belka en Strelka met succes in een baan om de aarde kwamen. De honden werden gelanceerd met de Spoetnik 5 op 19 augustus 1960. De twee honden keerden later heelhuids terug op aarde.

Google Doodle: Hayabusa

Ruimtesonde Hayabusa - 12 juni 2010

Speciaal Japans logo vanwege het feit dat de ruimtesonde Hayabusa zou gaan landen in AustraliŽ. Hayabusa, wat valk betekent vertrok in 2003 naar de planetoÔde Itokawa. Na een reis van bijna twee miljard kilometer in een tijd van twee jaar werd deze bereikt. De terugtocht duurde door het falen van onderdelen drie jaar langer dan gepland.

Google Doodle: Hayabusa

Ruimtetelescoop Hubble - 24 april 2010

Speciaal Google logo in het teken van Ruimtetelescoop Hubble, gelanceerd op 24 april 1980. Het logo werd net als de Olympische Doodles in 2010 geplaatst over de geheele breedte van de homepage. Verder zaten er vier Easter Eggs verwerkt in het logo, dit zijn links naar foto's gemaakt door de telescoop op Google Sky.

Het logo werd gemaakt door Michael Lopez.

Google Doodle: Ruimtetelescoop Hubble

Water op de maan - 14 november 2009

Logo op 14 november 2009 omdat er water op de maan werd gevonden. Het ging hier om ongeveer 90 liter bevroren water. NASA lanceerde een raket die insloeg in de Cabeus-krater, een krater die altijd in de schaduw ligt in de hoop sporen van water of ijs te vinden. Water op de maan kan het opzetten van een mogelijke basis vergemakkelijken.

Google Doodle: Water op de maan

Zonsverduistering - 22 juli 2009

Op 22 juli stond op de homepage van Google China een Doodle in het teken van de zonsverduistering die te zien was in onder andere China. De zonsverduistering was de langste van de 21ste eeuw. De maan hield in delen van AziŽ maximaal 6 minuten en 39 seconden de zon tegen. Pas in 2132 wordt een langere zonsverduistering verwacht.

Google Doodle: Pinokkio

Maanlanding - 20 juli 2009

Op 16 juli 1969 werd de Saturnus V-raket met de Maanlander, de Commando en servicemodule en de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins gelanceerd richting de maan. Op 20 juli scheidde de maanlander met Armstrong en Aldrin van de CSM, waarin Collins alleen achter bleef om vervolgens om 16:18 uur te landen in de Mare Tranquillitatis. Om 22:56 uur plaatselijke tijd zette Armstrong als eerste mens een voet op de maan met de legendarische woorden "It's one small step for (a) man, one giant leap for mankind". Er werden maanstenen verzameld, meetinstrumenten opgesteld en een vlag geplaatst. Detail hierbij is dat deze vlag bij het opstijgen omver werd geblazen.

Het logo werd geplaatst op hetzelfde tijdstip als dat de maanlander, op dat moment precies 40 jaar geleden landde op de maan, om 16:18 uur plaatselijke tijd. (Florida).

Google Doodle: Eerste mens op de maan

YouTube

Google Doodle: Eerste mens op de maan

In 2005 werd er ook aandacht aan deze gebeurtenis besteed middels een doodle.

Google Doodle: Viering Maanlanding 2005

50 jarig bestaan Nasa - 29 juli 2008

Een Doodle stond op de homepage van Google.com op 29 juli 2008 in het teken van het 50 jarig bestaan van ruimtevaartorganisatie Nasa. Nasa is de afkorting van The National Aeronautics and Space Administration.

Google Doodle: 50 jarig bestaan Nasa

Eerste lancering Spoetnik - 4 oktober 2007

Spoetnik 1,(Satelliet 1) was de eerste kunstmatige satelliet die in de ruimte werd gebracht, op 4 oktober 1957. De Koude Oorlog was op dat moment op zijn hoogtepunt en de lancering van de Spoetnik verraste het Westen en leidde in de VS tot de ruimtewedloop en een beweging die pleitte voor hervormingen in het wetenschappelijke onderwijs.

Google Doodle: Eerste lancering Sputnik

Venusovergang 2004

Een Venusovergang (of transit van Venus) is het verschijnsel dat vanaf de aarde gezien de planeet Venus voor de zon langs schuift. Op dinsdag 8 juni 2004 was in Europa, AziŽ en Afrika een Venusovergang zichtbaar.

Google Doodle: Venusovergang 2004

SpaceShipOne XPrize 2004

SpaceShipOne (SS1) is een particulier experimenteel ruimtevaartuig. Op 29 september 2004 werd de eerste vlucht voltooid om de Ansari X Prize van 10 miljoen dollar te winnen. Op 4 oktober 2004 won SS1 de Ansari X Prize na een tweede vlucht binnen de twee weken met hetzelfde toestel naar een hoogte van meer dan 100 kilometer.

Google Doodle: Yuri Gagarin

Mars Rover 2004

De Mars Exploration Rovers (MER's) zijn twee onbemande ruimtevaartuigen die in januari 2004 op Mars landden.

Google Doodle: Marsrover