Google Logo's - Verjaardagen: Politici, activisten, hervormers en verzetstrijders


Google heeft met regelmaat aangepaste logo's geplaatst in het teken van belangrijke personen uit de geschiedenis. Onder andere werden er speciale logo's geplaatst in het teken van Politici, activisten en verzetstrijders, een overzicht hieronder.

Frederick Douglass - 1 februari 2016

Frederick Douglass, geboren als Frederick Augustus Washington Baily, was een Amerikaans abolitionist, redacteur, publicist, politicus en hervormer.

Google Doodle: Frederick Douglass

Alice Paul - 11 januari 2016

Alice Paul was een Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste. Samen met Lucy Burns leidde zij in de eerste helft van de 20e eeuw de meest succesvolle campagne in de Verenigde Staten voor vrouwenstemrecht.

Google Doodle: Alice Paul

Chico Mendes - 15 december 2015

Chico Mendes, geboren 15 december 1944 was een Braziliaans vakbondsleider en milieu-activist.

Google Doodle: Chico Mendes

Whina Cooper - 9 december 2015

Whina Cooper werd geboren op 9 december 1895 in Nieuw-Zeeland, ze was een bekende Maori-leider.

Google Doodle: Whina Cooper

Annie Besant - 1 oktober 2015

Annie Besant, geboren op 1 oktober 1847 in India was een Engelse feministe, socialiste, publiciste, vrijmetselaarster, theosoof en uiteindelijk tweede internationale presidente van de Theosophical Society Adyar Theosofische Vereniging.

Google Doodle: Annie Besant

Ida Wells - 16 juli 2015

Ida Wells was een Afro-Amerikaanse burgerrechten-activiste, die zich vooral inzette om lynchen van zwarten - met name in de zuidelijke staten - tot het verleden te laten behoren.

Google Doodle: Ida Wells

Henrietta Edwards - 18 december 2014

Henrietta Edwards was een Canadese activist.

Google Doodle: Henrietta Edwards

Mariquita Sanchez - 1 november 2014

Mariquita Sanchez werd geboren in Argentinië, ze was een van de eerste politiek actieve vrouwen en het was in haar huis waar het volkslied voor het eerst werd gezongen.

Google Doodle: Mariquita Sanchez

Sohair El Qalamawy - 20 juli 2014

Sohair El Qalamawy was de eerste vrouwelijke professor aan de Universiteit van Caďro en tevens zette zij zich in voor de rechten van de vrouw in het land.

Google Doodle: Sohair El Qalamawy

Nelson Mandela - 18 juli 2014

Nelson Rolihlahla Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidstrijder en politicus.

Emmeline Pankhurst - 15 juli 2014

Emmeline Pankhurst werd geboren op 15 juli 1858 in Manchester en was een van de oprichters van de Britse suffragettebeweging.

Google Doodle: Emmeline Pankhurst

Sophie Scholl - 9 mei 2014

Sophia Scholl was een Duitse studente en verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

Google Doodle: Sophie Scholl

Jan Karski - 24 april 2014

Het onderstaande logo werd geplaatst ter ere van Jan Karski, een Poolse verzetstrijder.

Google Doodle: Jan Karski

Dorothy Height - 24 maart 2014

Dorothy Irene Height was een Amerikaans activiste die streed voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen. Ze werd onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom in 1994 en de Congressional Gold Medal in 2004.

Google Doodle: Dorothy Height

Sarojini Naidu - 13 februari 2014

Sarojini Naidu was een activiste en schrijfster. Ze speelde een grote rol bij de vorming van Indiase grondwet.

Google Doodle: Sarojini Naidu

Clara Campoamor - 12 februari 2014

Logo in het teken van Clara Campoamor, een Spaans politica.

Google Doodle: Clara Campoamor

Harriet Tubman - 1 februari 2014

Harriet Tubman was een Afro-Amerikaanse abolitionist. Ze was zelf een ontsnapte slaaf. Ze heeft minstens dan 70 slaven helpen ontsnappen naar Canada.

Google Doodle: Claude Lévi-Strauss

Jane Addams - 6 september 2013

Op de Amerikaanse homepage werd een logo geplaatst ter ere van Jane Addams, zij was een Amerikaanse sociaal werkster en een hervormer geboren op 6 september 1860. Zelf noemde ze zich sociologe en in feite kan haar werk ook als dusdanig beschouwd worden.

Google Doodle: Jane Addams

Wangari Maathai - 1 april 2013

Wangari Maathai werd geboren op 1 april 1940 in Nyeri in Kenia en was een Keniaans milieu- en politiek activiste. In 2004 won ze als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede voor haar bijdrage aan duurzame ontwikkeling, democratie en vrede.

Google Doodle: Wangari Maathai

César Chávez - 31 maart 2013

Logo op de Amerikaanse homepage in het teken van César Chávez. César Chávez werd geboren in 1927 en was een Amerikaans vakbondsleider en burgerrechtenactivist van Mexicaans-Amerikaans origine. Hij richtte de National Farm Workers Association op.

Google Doodle: César Chávez

Primož Trubar - 8 juni 2013

Primož Trubar was een Sloveense protestantse geestelijke en hervormer. Hij is de eerste leider van de Sloveense protestantse kerk, schrijver van het eerste gedrukte boek in het Sloveens en is belangrijk geweest voor de vereniging van de Sloveense taal.

Google Doodle: Primož Trubar

Sun Yat-sen - 12 november 2010

Sun Yat-sen was de grondlegger van het republikeinse China en initiator van de eraan voorafgaande Xinhai-revolutie. De oude Nederlandse naam is Soen Jat-sen.

Google Doodle: Sun Yat-sen

Rosa Parks - 29 mei 2010

Rosa Parks was een burgerrechtenactiviste. Ze staat vooral bekend om het feit dat ze in 1955 weigerde haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke medepassagier.

Google Doodle: Rosa Parks

Gandhi - 2 oktober 2009

Mohandas Karamchand Gandhi was een Indiaas politicus. Op zijn verjaardag plaatste Google een speciaal logo. Een bekende uitspraak van Gandhi is: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht." Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken.

Google Doodle: Verjaardag Gandhi 2009

Kartini - 21 april 2009

Raden Adjeng Kartini, of eigenlijk juister Raden Ajoe Kartini, (Jepara, 21 april 1879), was een Javaanse aristocrate en voorvechtster van de rechten van de vrouw.

Google Doodle: Kartini

Theodor Heuss - 31 januari 2009

Op de homepage van Google Duitsland stond op 31 januari 2009 een Doodle in het teken van Theodor Heuss. Heuss was een Duits politicus en de eerste president van de Bondsrepubliek Duitsland (1949-1959).

Google Doodle: Verjaardag Theodor Heuss 2009