Google Logo's - Boeken en strips


Diverse logo's in het teken van boeken, stripverhalen, mangaseries, sprookjes etc.

Yps Magazine - 13 oktober 2015

Op 13 oktober 2015 was het precies 40 jaar geleden dat de eerste editie van Yps Magazine werd uitgebracht in Duitsland. Yps Magazine was een stripboek waarvan er meer dan 1000 edities verschenen tussen 1975 en 2000. Google plaatste zes verschillende logo's op de Duitse homepage, telkens bij het opnieuw bezoeken van de homepage verscheen er een ander logo.

Google Doodle: Yps Magazine

Google Doodle: Yps Magazine

Google Doodle: Yps Magazine

Google Doodle: Yps Magazine

Google Doodle: Yps Magazine

Google Doodle: Yps Magazine

Barbapapa - 19 mei 2015

Logo in het teken van Barbapapa, de naam van een boekenreeks, tekenfilmserie en van het soort wezens dat de hoofdrol daarin speelt. Op 19 mei 2015 was het precies 45 jaar geleden dat het eerste boek werd gepubliceerd. Een bekende uitspraak is overigens Huup, huup, Barbatruc, een kreet die vaak wordt geroepen door de Barbapapa's op het moment dat ze in een nieuwe vorm veranderen.

Google Doodle: Barbapapa

Bťcassine - 2 februari 2015

Een logo in het teken van de Franse strip Bťcassine, op 2 februari was het precies 110 jaar geleden dat de strip voor het eerst werd gepubliceerd.

Google Doodle: Bťcassine

Platero y yo - 12 december 2014

Het onderstaande logo stond in het teken van Platero y yo, een ezel bedacht door de schrijver Juan Ramůn Jimťnez. Het dier kwam voor in een van de populairste boeken van de schrijver.

Google Doodle: Platero y yo

Guust Flater - 28 oktober 2014

Logo in het teken van Guust Flater. Guust Flater is een strip die werd bedacht en getekend door Andrť Franquin, een Belgische striptekenaar en medeauteur van de serie Marsupilami en Robbedoes en Kwabbernoot. De strip bestaat sinds 28 februari 1957.

Google Doodle: Guust Flater

Sprookjes van Gebroeders Grimm - 20 december 2012

Google maakte het onderstaande geanimeerde logo die in het teken staat van de sprookjes van de Gebroeders Grimm. De gebroeders Grimm waren de Duitse broers en taalkundigen Jacob Ludwig Karl Grimm en Wilhelm Karl Grimm. De Gebroeders Grimm publiceerden onder andere de volgende bekende sprookjes Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, Sneeuwitje, Vrouw Holle, Roodkapje, Repelsteeltje, Raponsje, De Wolf en de zeven geitjes, Duimendik en Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak.

Hoewel de doodle niet goed op de pagina past hieronder wel een werkende kopie.

Moby Dick - 18 oktober 2012

Op vrijwel alle homepages van de zoekmachine werd het onderstaande logo geplaatst vanwege het boek Moby Dick bedacht door de schrijver Herman Melville. Moby Dick speelt de hoofdrol in het boek uit 1851 en is een witte ongewoon grote en agressieve potvis.

Google Doodle: Herman Melville

Little Nemo in Slumberland - 15 oktober 2012

Google plaatste een bijzonder interactief logo in de vorm van een heus stripverhaal op de homepage van de zoekmachine ter ere van de eerste Little Nemo in Slumberland in 1905, een stripreeks bedacht door Winsor McCay, een Amerikaanse striptekenaar en animator. Google heeft Little Nemo in Slumberland gebruikt als basis om een eigen strip te maken, Little Nemo in Google-land. Een werkende kopie kan hier uitgeprobeerd worden.

Google Doodle: Winsor McCay

Boekenweek IsraŽl - 29 april 2011

Doodle op de homepage van Google IsraŽl vanwege de nationale boekenweek.

Google Doodle: Boekenweek IsraŽl

Pippi Langkous - 26 november 2010

Logo helemaal in het teken van Pippi Langkous, bedacht door de Zweedse schrijfster, Astrid Lindgren die het eerste boek met Pippi in de hoofdrol uitbracht in 1945. Later volgde een televisieserie, film, tekenfilmserie en zelfs een musical. Pippi woont samen met haar aapje genaamd meneer Nilsson, en haar paard Kleine Witje in haar huis Villa Kakelbont. Ze beschikt over superkracht en is bijzonder rijk en betaalt altijd met goudstukken.

Google Doodle: Pippi Langkous

Menino Maluquinho - 24 oktober 2010

Doodle op de homepage van Google BraziliŽ in het teken van het figuurtje Menino Maluquinho, ook bekend als Nutty Boy. Menino Maluquinho, met een pan op zijn hoofd en een brede glimlach werd in 1980 bedacht door de Braziliaan Ziraldo Alves Pinto.

Google Doodle: Menino Maluquinho

The Wizard of Oz - 12 augustus 2010

The Wizard of Oz uit 1939, in het Nederlands 'De tovernaar van Oz' is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1900 van de Amerikaanse schrijver Lyman Frank Baum. Het boek werd meerdere keren verfilmd, de verfilming uit 1939 waar Google naar verwijst met de doodle is veruit de bekendste. De film werd genomineerd voor zeven Oscars waarvan er twee werden gewonnen onder andere voor het nummer Over The Rainbow.

Google Doodle: The Wizard of Oz

Klaas Vaak - 22 november 2009

Google Duitsland vierde de verjaardag van Klaas Vaak ook bekend als het Zandmannetje. Klaas Vaak zou komen om kinderen enkele korrels slaapzand in de ogen te strooien, zodat ze gaan slapen. De kabouter bestond op 22 november precies 50 jaar.

Google Doodle: Klaas Vaak

Asterix - 29 oktober 2009

Op 29 oktober een Doodle in het teken van Asterix. Asterix is een Franse stripreeks met in de hoofdrol de gelijknamige GalliŽr. Het origineel van het eerste verhaal, AstŽrix le Gaulois werd gepubliceerd op 29 oktober 1959 in het Franse stripblad Pilote.

Google Doodle: Asterix

Max Havelaar Multatuli - 13 oktober 2009

Doodle op Google.nl in het teken van Max Havelaar Multatuli. Eduard Douwes Dekker was een Nederlands schrijver en vrijmetselaar, bekend onder het pseudoniem Multatuli. Op 13 oktober 1859 schreef Multatuli aan zijn vrouw dat zijn boek, Max Havelaar af was. De Stichting Max Havelaar verleent sinds 1988 in Nederland een keurmerk aan koffie die tegen een voor producenten gunstige prijs op de markt wordt gebracht.

Google Doodle: Multatuli

Doraemon - 2 september 2009

Op 2 september een speciaal logo op de homepage van Google Japan in het teken van Doraemon, een mangaserie bedacht door Fujiko F. Fujio. De serie draait om de gelijknamige robotkat, die vanuit de toekomst is teruggereisd in te tijd. De mangaserie heeft een grote mediafranchise met zich meegebracht, waaronder drie animeseries.

Google Doodle: Doraemon

Pinokkio - 7 juli 2009

Op 7 juli stond een op de homepage van Google ItaliŽ een Doodle in het teken van Pinokkio. Pinokkio is de houten hoofdpersoon in een boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, dat in 1883 werd gepubliceerd onder de titel Le avventure di Pinocchio. Het boek werd onmiddellijk een succes en in vele talen vertaald (in 1915 in het Nederlands).

Google Doodle: Pinokkio

De vertelling van Genji - 1 november 2008

Precies duizend jaar geleden maakte de schrijfster van dit klassieke verhaal, de hofdame Murasaki Shikibu, in haar dagboek voor het eerst melding van haar Genji.

Google Doodle: De vertelling van Genji, Japan

Astro Boy - 6 april 2008

Doodle ter ere van het vijfjarig bestaan van Astro Boy, de datum is gebaseerd op de geboortedatum (2003) van Astro Boy in de serie, de serie zelf bestaat al langer.

Google Doodle: Astro Boy

Library week - 10 april 2005

Library week bestaat sinds 1958, meestal gehouden in de tweede week van april.

Google Doodle: Library week 2005

Bloomsday - 16 juni 2004

Bloomsday is een in Ierland gevierde feestdag. Op deze dag wordt zowel het leven van James Joyce gevierd, als de gebeurtenissen uit zijn boek Ulysses, die alle plaatsvinden op ŽŽn dag, 16 juni 1904. Dat is namelijk de dag waarin Leopold Bloom rondwandelt in Dublin. Het is tevens de dag waarop Joyce zijn geliefde Nora Barnacle ontmoette.

Google Doodle:  James Joyce (Bloomsday)

Dilbert - 2002

Scott Adams is de maker van de Dilbert logo's die in 2002 vijf werkdagen achter elkaar werden geplaatst op de homepage van Google. Dilbert gaf een redesign aan het logo van Google in deze vijf dagen. Dilbert is een strip (en een tekenfilm serie), geschreven en getekend door de Amerikaan Scott Adams. De hoofdfiguur is Dilbert, een IT'er, die problemen heeft met het management op zijn bedrijf.

Maandag

Google Doodle: Dilbert 2002

Dinsdag

Google Doodle: Dilbert 2002

Woensdag

Google Doodle: Dilbert 2002

Donderdag

Google Doodle: Dilbert 2002

Vrijdag

Google Doodle: Dilbert 2002