Google Linten / vermeldingen


In de afgelopen jaren stonden er diverse vermeldingen op de homepage van Google onder andere in de vorm van linten. Dit zijn dus niet zozeer doodles / logo's. Zo werd er bijvoorbeeld een rood lint geplaatst op Wereld Aidsdag.

Vliegramp MH17 - 18 juli 2014

Op de homepage van Google Nederland werd een zwart lint geplaatst vanwege de tragische vliegramp in OekraÔne waarbij 189 Nederlanders om het leven kwamen. Op de homepage van Google MaleisiŽ werd tegelijkertijd een blauwe kaars geplaatst. Het vliegtuig van Malaysia Airlines was op weg van Schiphol Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Vliegramp MH17

Vliegramp MH17

Rwandese burgeroorlog - 6 april 2014

Een lint ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Rwandese burgeroorlog.

Rwandese

25 jaar WWW - 12 maart 2014

Google vierde op de homepage dat het precies 25 jaar geleden was dat Sir Tim Berners-Lee een voorstel deed voor het wereldwijde web.

25 jaar WWW

Nelson Mandela - 6 december 2013

Vanwege het overlijden van Nelson Mandela op 5 december 2013 plaatste Google een dag later de onderstaande vermelding wereldwijd op alle homepages van het bedrijf.

Nelson Mandela

Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen - 25 november 2013

Een wit lint op diverse homepages van Google met een link naar UN Women vanwege de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Dit was de eerste keer dat Google een wit lint plaatste op de homepage.

Google Doodle: Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Santa Maria - 28 januari 2013

Op de Braziliaanse homepage werd het onderstaande lint geplaatst na een brand in een nachtclub in Santa Maria waarbij veel mensen om het leven kwamen.

Google Doodle: Santa Maria

Overlijden vrouw India - 31 december 2012

In India plaatste Google de onderstaande kaars op de homepage vanwege het overlijden van een 23-jarige vrouw die werd toegetakeld door een groep mannen. Google plaatste uiteraard niet het traditionele logo in het teken van Oudejaarsavond op de homepage.

Google Doodle: Overlijden vrouw India

Schietpartij Verenigde Staten - 15 december 2012

Google plaatste de onderstaande kaars op de Amerikaanse homepage na aanleiding van een schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse Newton waarbij 28 doden vielen.

Google Doodle: Schietpartij Verenigde Staten

Google plaatste het onderstaande groene lint op vrijdag 21 december omdat op dat moment de schietpartij precies een week eerder had plaatsgevonden.

Google Doodle: Schietpartij Verenigde Staten

Botsing Hong Kong - 3 oktober 2012

Het onderstaande zwarte lint werd geplaatst op Google.com.hk vanwege een bootongeluk. Twee passagiersboten botsen op elkaar waarbij 36 mensen om het leven kwamen.

Google Doodle: Hong Kong

Nigeria - 5 juni 2012

Google plaatste het onderstaande lint op de homepage van Google Nigeria vanwege een passagiersvliegtuig dat was neergestort in de stad Lagos.

Google Doodle: Nigeria

ANZAC Day

Google plaatste in de afgelopen jaren vanwege ANZAC Day wisselend logo's en bloemen op de homepages van Google AustraliŽ en Google Nieuw Zeeland. Op deze dag worden slachtoffers herdacht die tijdens de inzet wereldwijd zijn gevallen. Hieronder de bloemen die de afgelopen jaren op de homepage stonden. Deze logo's bekijk je hier.

Nieuw-Zeeland en AustraliŽ 2011 en 2012

Google Doodle: ANZAC Day

Dag van nationale rouw BelgiŽ - 17 maart 2012

Op de Belgische homepage plaatste Google het onderstaande lint vanwege een dag van nationale rouw in verband met het tragische busongeluk op 13 maart in Zwitserland waarbij 28 mensen om het leven kwamen.

Google Doodle: Dag van nationale rouw BelgiŽ

Treinramp Polen - 6 maart 2012

Google plaatste het onderstaande lint op de homepage van Google Polen om de slachtoffers van de treinramp die plaatsvond op zaterdag 3 maart 2012 te herdenken. Op deze zaterdagavond zijn meer dan 15 mensen om het leven gekomen.

Google Doodle: Treinramp Polen

Revolutie Egypte - 25 januari 2012

De onderstaande vlag werd onder andere op de homepage van Google Egypte geplaatst om 1 jaar Egyptische revolutie te vieren.

Google Doodle: Revolutie Egypte

VŠclav Havel - 23 december 2011

Het onderstaande lint werd op de homepage van Google TsjechiŽ geplaatst vanwege de begrafenis van VŠclav Havel, de voormalige president van TsjechiŽ.

Google Doodle: VŠclav Havel

Volkstrauertag - 13 oktober 2011

Op de homepage van Google Duitsland het onderstaande zwarte lint vanwege Volkstrauertag. Op deze dag worden de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Google Doodle: Volkstrauertag

Steve Jobs - 6 oktober 2011

Google plaatste wereldwijd op alle homepage van de zoekmachines de onderstaande vermelding vanwege het overlijden van Steve Jobs. Steve Jobs overleed op 56-jarige leeftijd, zes weken nadat hij zijn functie als CEO van Apple neerlegde.

Google Doodle: Steve Jobs

Aanslagen 11 september 2001


2012

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

2011

Omdat het precies 10 jaar geleden was dat de aanslagen in de Verengide Staten werden gepleegd plaatste Google het onderstaande lint ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het lint linkte naar een bericht van Google op het officiŽle blog.

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

2010

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

2001

Toen het nieuws over de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 bekend werd, werd ook Google.com veel bezocht. Google plaatste op de homepage een melding over het nieuws met daaronder links naar diverse nieuws websites zoals CNN en Yahoo! news. Doordat nieuwswebsites vanwege het vele verkeer onderuit gingen stonden er op de homepage tevens links naar gecachte versies van de nieuws websites.

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

Een aantal dagen na de aanslagen plaatse Google een vermelding op de homepage waarvan een screenshot hieronder.

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

Op 19 september 2001 werd de bovenstaande vermelding vervangen door een lint met een link naar een pagina waarop de volgende tekst stond: "Our condolences. The staff of Google joins the nation and concerned citizens around the world in offering condolences to those directly touched by Tuesday's tragic events. We all share in the pain of those cast in harm's way and the grief of those who mourn the loss of loved ones. Our thoughts and our wishes are with you. The Google Team".

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

Google Doodle: Aanslagen World Trade Center

Herdenking Koreaanse Oorlog - 6 juni 2011

Lint op de Koreaanse homepage van Google vanwege de herdenking van de oorlog die begon in juni 1950. Deze oorlog eindigde in juli 1953 met een wapenstilstand.

Google Doodle: Herdenking Koreaanse Oorlog

Dag van de overwinning Rusland

De dag van de overwinning (9 mei) is een nationale feestdag in Rusland. Op deze dag wordt de overwinning gevierd op Nazi-Duitsland. In 2006 een doodle op deze dag en sindsdien een aantal keer een simpele vermelding waarvan hieronder screenshots.

2013

Google Doodle: Rusland

2011 en 2012

Google Doodle: Rusland

Op andere homepages zoals in Wit-Rusland stond op deze dag de onderstaande bloem.

Google Doodle: Rusland

2010

Google Doodle: Rusland

Memorial Day IsraŽl 2011 en 2012

Een kaart op de homepage van Google IsraŽl vanwege de herdenking van gevallen soldaten. Deze dag valt altijd een dag voor de viering van de onafhankelijkheid waar Google eveneens logo's voor heeft geplaatst op de homepage van de zoekmachine.

Google Doodle: Memorial Day Israel

Nationale rouw China

Op 12 mei 2008 werd de provincie Sichuan getroffen door een zeer zware aardbeving. In 2009 en in 2011 plaatste Google de onderstaande vermeldingen op de homepage. In 2013 werd Sichuan opnieuw getroffen door een zware aardbeving, Google plaatste zodoende de onderstaande bloem op de homepage van de Chinese zoekmachine.

2013

Google Doodle: Nationale rouw China

2011

Google Doodle: Nationale rouw China

2009

Google Doodle: Nationale rouw China

Victory in Europe Day - 8 mei 2011

De onderstaande bloem stond op de homepage van Google.co.uk om de overwinning op Duitsland te herdenken.

Google Doodle: Victory in Europe Day

Jour de la Victoire

Vermelding op de homepage van Google Frankrijk refererend naar de Tweede Wereldoorlog. 8 mei is bevrijdingsdag in Frankrijk.

2011, 2012 en 2013

Google Doodle: Jour de la Victoire

2010

Google Doodle: Jour de la Victoire

Herdenking Tsjernobyl

Meerdere keren is er al door Google op verschillende homepages aandacht besteed in de vorm van kaarsen aan de ramp die zich in Tsjernobyl voltrok.

2011

Google Doodle: Herdenkingsdag Tsjernobyl

2010

Google Doodle: Herdenkingsdag Tsjernobyl

Bevrijdingsdag ItaliŽ - 25 april 2011

Op de homepage van Google ItaliŽ stond op 25 april een vlag vanwege de viering van bevrijdingsdag. Op deze dag in 1945 werd het land uit de handen van de Duitsers bevrijd.

Google Doodle: Bevrijdingsdag ItaliŽ

Qingmingfestival

Op de homepage van Google China stonden meerdere vermeldingen in het teken van het Qingmingfestival. Het Qingmingfestival is een traditionele Chinese feestdag waarop de graven van de voorouders worden bezocht en onderhouden.

2011

Google Doodle: Christchurch

2010

Google Doodle: Qingming Festival

Mustafa Kemal AtatŁrk

Op de homepage van Google Turkije is onderstaande bloem geplaatst ter nagedachtenis van Mustafa Kemal AtatŁrk, een officier van het Turkse leger, schrijver, staatsman en de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije.

2011, 2012, 2013, 2014

Google Doodle: Mustafa Kemal AtatŁrk

2010

Google Doodle: Mustafa Kemal AtatŁrk

Remembrance Day

Google plaatste in de afgelopen jaren vanwege Remembrance Day wisselend logo's en bloemen op de homepages van Google AustraliŽ, Google Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Hieronder de bloemen die de afgelopen jaren op de homepage stonden. De logo's die werden geplaatst zijn te bekijken op deze pagina.

Verenigd Koninkrijk, AustraliŽ en Canada: Remembrance Day 2010, 2011, 2012, 2013

Google Doodle: Armistice Day

Verenigd Koninkrijk: Remembrance Day 2009

Google Doodle: Armistice Day

Frankrijk: Armistice Day 2010, 2011, 2012

Google Doodle: Armistice Day

Frankrijk: Armistice Day 2009

Google Doodle: Armistice Day

Labor Day

Diverse vlaggen op de homepage van Google in de Verenigde Staten vanwege Labor Day. Labor Day is een feestdag in de Verenigde Staten en Canada, gehouden op de eerste maandag in september, ter ere van arbeiders, niet te verwarren met de Dag van de Arbeid.

2010, 2011, 2012, 2013

Google Doodle: Labor Day

Orkaan Katrina - 2005 en 2010

Orkaan Katrina treft in 2005 de Verenigde Staten, met name de stad New Orleans werd zwaar getroffen. Enkele dijken begaven het en het water stroomde naar de onder de zeespiegel liggende stad. Als gevolg hiervan stond bijna de gehele stad onder water. Op 29 augustus 2010 werd onderstaand lint geplaatst om de slachtoffers te herdenken.

Google Doodle: Steun orkaan Katrina

In 2005 werden onderstaande logo's geplaatst.

Google Doodle: Steun orkaan Katrina

Google Doodle: Steun orkaan Katrina

Invoering vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten - 18 augustus 2010

Op Google.com werd de invoering van vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten aangehaald met een ribbon en de volgende tekst: "Celebrating 90 years since the ratification of the 19th Amendment, guaranteeing women the right to vote".

Google Doodle: Invoering van vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten

Marmara aardbeving Turkije - 17 augustus 2010 en 2013

Een bloem op de homepage van Google Turkije vanwege de 11de herdenking van de Marmara-aardbeving van 17 augustus 1999. De aardbeving duurde 45 seconden en had een sterkte van 7,4 op de schaal van richter. De tekst naast de bloem (vertaald met Google Translate): "Degenen die hun leven verloren in de Marmara aardbeving zijn vereerd"

2010

Google Doodle: Marmara aardbeving Turkije

2013

Google Doodle: Marmara aardbeving Turkije

Tyfoon Morakot Taiwan - 8 augustus 2010

In augustus 2009 werd Taiwan getroffen door de ergste overstromingen in vijftig jaar veroorzaakt door tyfoon Morakot. Google herdacht de slachtoffers met een kaars.

Google Doodle: Memorial Day

Aanslagen Amerikaanse ambassade Kenia - 7 augustus 2010

Op 7 augustus 2010 plaatste Google een vermelding op de homepage van Google Kenia omdat het precies 12 jaar geleden was dat er een aanslag werd gepleegd op de Amerikaanse ambassade in het land. De tekst naast de kaars: "In memory of those who died in the August 7, 1998 American embassy bombing"

Google Doodle: Memorial Day

Memorial Day

Memorial Day is een Amerikaanse feest en gedenkdag waarop Amerikaanse militairen die tijdens hun dienstperiode de dood vonden, worden herdacht. Google besteed al een aantal jaar aandacht op de homepage aan deze dag.

2011, 2012 en 2013

Google Doodle: Memorial Day

2010

Google Doodle: Memorial Day

2009

Google Doodle: Memorial Day

Herdenkingsdag Holocaust - 2010 en 2013

Kaars op de homepage van Google Israel vanwege de herdenking van de Holocaust. Dezelfde kaars werd vanwege hetzelfde feit een jaar later op 2 mei geplaatst.

Google Doodle: Herdenkingsdag Holocaust

Vliegtuigcrash Polen - 10 april 2010

Lint op de homepage van Google Polen vanwege het neergestorte Poolse presidentiŽle toestel op 10 april 2010. Bij de crash kwam de Poolse president Lech Kaczynski en een groot deel van de Poolse politieke elite om het leven. De tekst achter het lint: "Ter nagedachtenis van president Lech Kaczynski, zijn vrouw en alle slachtoffers."

Google Doodle: Vliegtuigcrash Polen

'In nagedachtenis van de slachtoffers van de M11' - 2010, 2011, 2012, 2013

Google herdacht op zowel 11 maart 2010 als 11 maart 2011, 2012 en 2013 de slachtoffers van de aanslagen in Madrid. De bomaanslagen in Madrid van 11 maart 2004 bestonden uit een aantal bomexplosies die plaatsvonden aan boord van vier forensentreinen.

2011, 2012 en 2013

Google Doodle: Aanslagen Madrid

2010

Google Doodle: Aanslagen Madrid

Aardbeving van Kobe - 17 januari 2009

Op de homepage van Google Japan stond op 17 januari een kaars om de aardbeving van Kobe te herdenken. Dit was een aardbeving die op 17 januari 1995 om 05:46 JST plaatsvond in het zuidelijke gedeelte van de prefectuur Hyogo, Japan. De aardbeving kostte aan ongeveer 6434 mensen het leven.

Google Doodle: Kaars Japan

Aardbeving in HaŽti - 14 januari 2009

Google heeft op diverse homepages een aantal dagen lang een vermelding geplaatst vanwege de aardbeving in HaŽti. HaŽti werd getroffen door een zeer krachtige aardbeving waardoor vele kantoren, winkels en hotels zijn ingestort. De beving had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter.

Google Doodle: Aardbeving in HaŽti

Volkstrauertag 2009

Op de homepage van Google Duitsland stond op 16 november een krans. Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog op de zondag het dichtst bij 16 november, de tweede zondag voor Advent.

Google Doodle: Volkstrauertag

Kim Dae-jung 2009

Op 23 mei 2009 stond er op de homepage van Google Korea een lint vanwege het overlijden van Roh Moo-hyun. Een aantal maanden later op 18 augustus stond er opnieuw een lint op de homepage van Google.co.kr vanwege het overlijden van Kim Dae-jung, een Zuid-Koreaanse politicus en Nobelprijswinnaar van de Vrede. Kim Dae-jung overleed op 83-jarige leeftijd aan een hartaanval in het ziekenhuis van Seoul.

Google Doodle: Kim Dae-jung

Roh Moo-hyun 2009

Op de homepage van Google Korea stond op 23 mei 2009 een verwijzing naar Roh Moo-hyun. Roh Moo-hyun was een Zuid-Koreaans politicus die van 2003 tot 25 februari 2008 president van Zuid-Korea was. Roh pleegde zelfmoord op 23 mei 2009 door van een rotskam te springen.

Google Doodle: Roh Moo-hyun

Wereld Aidsdag

Google besteede op meerdere homepages waaronder Google.com en Google.ca aandacht aan Wereld Aidsdag, elk jaar op 1 december. Op de homepage was het rode lint geplaatst wat het symbool is voor de internationale bestrijding van hiv en aids. Bij het symbool een link naar een pagina met zoekresultaten. Wereld Aidsdag is een internationale dag die sinds 1998 georganiseerd wordt met elke keer een ander thema.

2009

Google Doodle: Wereld Aidsdag 2009

2008

Google Doodle: Wereld Aidsdag 2008

2006

In 2006 stond tijdelijk een verwijzing naar het (RED) programma op de homepage. Het (RED) programma is een initiatief van Bono, zanger van U2. Een vast bedrag wordt gestort van de verkoopprijs van (RED) producten in het Global Fund voor de bestrijding van aids. Onder andere Microsoft, Dell en Apple hebben hier aan meegewerkt. Later werd deze vermelding gewijzigd in alleen een rood lint.

Google Doodle: Wereld Aidsdag 2006

Google Doodle: Wereld Aidsdag 2006

Google Israel 2007

Een blauw lint in 2007 op de homepage van Google Israel. Het lint had te maken met het feit dat een jaar eeder twee soldatendoor Hezbollah werden ontvoerd, waarna de 34 dagen durende oorlog tussen IsraŽl en Hezbollah ontstond.

Google Doodle: Google Israel 2007

Google UK 2005

Een aantal dagen na de terroristische aanslagen in Londen (7 juli 2005) werd er een zwart lint geplaatst op de homepage van Google.co.uk. Binnen een half uur deden drie ontploffingen zich voor in de metro en een half uur later ŽŽn aan boord van een bus.

Google Doodle: Google UK 2005